7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialHorațiu Pepine: Diplomele ca lubrifiant al motorului social | OPINIE DW

Horațiu Pepine: Diplomele ca lubrifiant al motorului social | OPINIE DW

Jurnalistul Horațiu Pepine remarcă, într-un comentariu publicat pe site-ul Deutsche Welle, că ” din punctul de vedere al Guvernului, producția doctorală nu poate să înceteze, ba, mai mult, nu poate lua nicio pauză, fiind un soi de industrie indispensabilă corpului social”. 

Redăm câteva fragmente din comentariul semnat de Horațiu Pepine:

”Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională ordonanța de urgență prin care Guvernul amână pentru a doua oară evaluarea școlilor doctorale.

Ministrul Educației ține în fiecare zi prima pagină cu umorul său involuntar, dar poate decizia care pretinde cea mai mare atenție se referă la școlile doctorale. Se înțelege, întregul Cabinet răspunde în mod solidar. Cu două luni în urmă, în timpul vacanței, Guvernul Tudose adopta o ordonanță de urgență prin care evaluarea școlilor doctorale era amânată până cel mai târziu la 1 octombrie 2019. Asta înseamnă că până și acele instituții care, eventual, ar trebui închise, vor putea funcționa încă doi ani de aici înainte, producând doctorate în același regim ca și până astăzi.

 

Nu e nevoie să mai spumem că școlile doctorale din România s-au înmulțit inflaționar și că multe dintre ele nu reușesc să îndeplinească criteriile unei veritabile exigențe academice, dovada cea mai bună fiind practica atât de răspândită a plagiatului, deși sunt destule alte dovezi, care nu pot fi discutate pe scurt. Problema este cunoscută de multă vreme chiar mai înainte de a deveni o temă de luptă politică, fiind abordată pentru prima dată în Legea Educației din 2011, care instituia obligația evaluării periodice a școlilor doctorale, o dată la cinci ani.

(…) Dar mai înainte de a încheia să cităm o parte din argumentația Guvernului Tudose: ”Având în vedere faptul că fără intervenția imediată a Guvernului școlile doctorale din România nu pot organiza examene de admitere la studii universitare de doctorat pentru anul universitar 2017-2018 și implicit, de finalizare a studiilor doctorale, după data de 1 octombrie 2017, fiind în imposibilitatea emiterii diplomelor și titlurilor universitare recunoscute de către Ministerul Educației Naționale, (…) Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.”

Aici se găsește viciul întreg, căci reiese cu limpezime că, din punctul de vedere al Guvernului, producția doctorală nu poate să înceteze, ba, mai mult, nu poate lua nicio pauză, fiind un soi de industrie indispensabilă corpului social. Așa cum motoarele au nevoie de ulei lubrifiant, societatea românească pare să aibă nevoie de diplome doctorale. Dar dacă modul acesta de a gândi se va păstra, atunci nici Curtea Constituțională și nici altcineva nu vor putea provoca o schimbare în bine.”

Citește comentariul integral pe site-ul Deutsche Welle

Cele mai citite

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Migraţia ilegală la frontierele României a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%

Vești bune de la granițele României. Migrația ilegală a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%, transmite MAI. Reducerea semnificativă a migrației...

Comandantul militar adjunct al Hamas, Marwan Issa, a fost ucis într-un atac israelian

Comandantul militar adjunct al Hamas, Marwan Issa, a fost ucis într-un atac israelian în această lună, a declarat marți purtătorul de cuvânt al armatei...
Ultima oră
Pe aceeași temă