Jurnalistul Horațiu Pepine scrie, pentru publicația online Deutsche Welle, că, la București, a început Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române la care a fost invitat și ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó.
Diplomația românească nu e ușor de definit tocmai din cauza ezitărilor și stilului ei implicit și aluziv. În plus coabitarea actuală dintre un președinte și o alianță politică cu orientări diferite complică și mai mult tabloul. Din fericire, tactul actorilor implicați a făcut ca la nivelul politicii externe să nu se simtă până acum nicio divergență, chiar dacă, urmărind politica internă, am fi putut identifica posibile surse de conflict.
Am putea chiar spune că președintele Klaus Iohannis și ministrul de externe Teodor Meleșcanu au reușit împreună să lărgească aria preocupărilor, punând laolaltă idei și perspective diferite.
De exemplu, ministrul de externe a dat impresia că acordă o importanță specială relațiilor bilaterale, inclusiv în interiorul Uniunii Europene, și că se orientează cu precădere către vecinătățile României. Dacă relația ”mare” cu Germania, Franța și Statele Unite a fost lăsată în seama președintelui, ministrul de externe a preluat misiunea mai modestă de a trata cu vecinii, poate cea mai importantă vizită a sa fiind la Budapesta