Jurnalistul Horaţiu Pepine susţine, într-un comentariu pentru Deutsche Welle, că arhiva fostei SIPA și apoi DGPA, un serviciu secret al Ministerului de Justiție desființat în 2006, a devenit din nou obiectul unei teribile controverse: Jurnalistul se întreabă dacă arhiva ar trebui arsă sau, dimpotrivă, publicată.
Există în România o arhivă secretă cu date compromițătoare despre magistrați? Există. Martori cei mai credibili sunt chiar aceia care au contribuit la desființarea serviciului secret de la Ministerul de Justiție: fostul ministru Monica Macovei și consilierul său Cristi Danileț. Cu un an înainte ca Monica Macovei să ajungă într-o poziție oficială, Comisia Europeană semnala problema în termeni care, privind lucrurile retrospectiv, ni se par surprinzător de reținuți: ”Stabilirea bazei legale pentru DGPA şi numirea unei noi conduceri în decembrie 2003 sunt evoluţii pozitive, deoarece SIPA ducea lipsă de transparenţă şi răspundere şi a fost semnalată ca fiind implicată în încălcarea drepturilor omului în închisori şi în exercitarea de influenţe asupra justiţiei.” (Raportul pe 2004).
Singura explicație a acestei prudențe este că la Bruxelles nu ajunseseră decât zvonuri vagi despre natura activităților SIPA (DGPA). Lucrurile se precizau însă mai târziu. În 2007, însărcinat cu inventarul arhivei, judecătorul Cristi Danileț, consilierul pe atunci al ministrului Justiției, dezvăluia public adevărata natură a serviciului secret SIPA/DGPA. Într-un drept la replică redactat ca urmare a unui articol din Evenimentul Zilei, judecătorul a reluat pe scurt faptele: ”Pe baza documentelor pe care le-am văzut personal (aproximativ 300 de note informative, fără a putea preciza numărul total al lor care se ridică cel puțin la câteva mii, datând doar din perioada 2001-2005, restul fiind – așa ni s-a spus – arse din ordinul miniștrilor de Justiție anteriori), precizez: anterior mandatului Macovei, SIPA/DGPA a cules şi informaţii privind viaţa privată a magistraţilor şi a altor categorii de persoane aflate în contact cu sistemul de justiţie”.
Citeşte textul integral pe Deutsche Welle.