Fracturile dintre America și Europa se adâncesc | ANALIZĂ DW

de Deutsche Welle , 13 iulie 2017 - stire actualizata la ora 17:31, 13 iulie 2017
Horațiu Pepine

Europa occidentală și Statele Unite par să aibă viziuni tot mai diferite asupra unor chestiuni fundamentale, chiar și asupra democrației, ceea ce ar putea fi evenimentul capital al secolului XXI, arată o analiză publicată de Deutsche Welle.

Jurnalistul Horațiu Pepine semnalează că președintele Macron a oferit un interviu presei din Franța și din Germania, început cu un avertisment: ”Europa are deja mai multe viteze”.

"A fost prima frază a acestui interviu în care regăsim, într-o formă identică, declarația pe care o făcea la Berlin cancelara Angela Merkel în conferința de presă susținută împreună cu președintele României", explică articolul din Deutsche Welle.

Franța a devenit, după Brexit, prima putere militară din UE. De pe această poziție, președintele Macron a spus următoarele:  "Nu îmi revine mie să spun dacă Germania ar trebui să facă mai mult. Dar opinia mea este că trăim într-o lume tot mai nesigură. A crede că putem trăi sub umbrela cuiva mi se pare naiv și, de altfel, cancelara a spus-o și ea cu claritate. Noi, europenii trebuie să ne asumăm pe cont propriu toate responsabilitățile".

În privința României, aceasta "ni s-a părut că nu pare conștientă de dimensiunea faliei care se crează în raporturile intercontinentale", semnalează articolul din Deutsche Welle.

Comentarii

 • Earth

  18 iulie 2017 15:05
 • Joaquin Murieta

  13 iulie 2017 18:33

  Pentru mine democratie e acea situatie cand cea care a luat mai multe voturi este presedinta.

  raspunde comentariului
  • Mihai_Canada

   13 iulie 2017 19:58

   Chiar si Putin, Erdogan, Chavez, Fidel, etc, au luat mai multe voturi ! Oare în târile respective este democratie ? Dacâ vrei sâ vezi democratie cu adevârat, uitâ-te la Elvetia unde, dupâ strîngera a 100.000 de semnâturi pentru o problemâ importantâ, se va face un referendum si ATUNCI, POPORUL VA DECIDE,! Istoria cunoaste o grâmadâ de presedinti alesi democrat care au devenit dictatori...

   raspunde comentariului
   • Mihai din Canada,trompeteaza acolo la tine in tara,si nu mai delira pe aici!

    15 iulie 2017 16:47

    .

    raspunde comentariului
   • Joaquin Murieta

    14 iulie 2017 18:07

    Unii presedinti au fost alesi democratic pentru un mandat limitat in timp si au devenit dictatori dupa aceea. E cazul cu Basescu ales democratic pentru 5 ani si devenit dictator din 2009 dupa ce si-a falsificat re-alegerea. Trump este dictator din prima zi si Bush tot dictator a fost 8 ani caci nu putem sti cum ar fi votat Americanii in 2004 daca alegerile din 2000 nu ar fi fost falsificate.

    raspunde comentariului
    • Esti in idiot util,Trump este cel mai bun presedinte...aaah! Nu este pe placul globalistilor??Oamenii care l-au votat chiar asta au vrut..

     15 iulie 2017 16:43

     .

     raspunde comentariului
   • Joaquin Murieta

    14 iulie 2017 17:58

    Da ! in tarile respective e democratie nu si in SUA unde Trump e presedinte cu 3 000 000 de voturi mai putin. Admit ca sunt si alte criterii de evaluare a democratiei in caz ca primul si cel mai important e respectat cum nu e cazul in SUA. Daca ar fi Clinton presedinta a-si intreba-o de ce republicanii sunt majoritari in congres cu toate ca au luat mai putine voturi si de ce politia ucide orice Afro-American doreste stiind ca judecatorii corupti nealesi de nimeni achita politistii-assasini dar pe diavolul blond rasist si nazist Trump nu am ce sa-l intreb caci a spus cu gura lui clar si raspicat in campania electorala ca scopul lui este sa re-inceapa macelul impotriva Afro-Americanilor si altor "rase inferioare".

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design