30.7 C
Bucureศ™ti
miercuri, 4 septembrie 2024
AcasฤƒSportAtletismRomรขnul care a cumpฤƒrat Alaska

Romรขnul care a cumpฤƒrat Alaska

George Pomutz a fฤƒcut parte din echipa de negociatori americani care a cumpฤƒrat Alaska de la Rusia,

pentru modesta sumฤƒ de 7,2 milioane de dolari.

Biografia românului George Pomutz este una fabuloasฤƒ. Nฤƒscut în oraลŸul Jula din Ungaria, locuit majoritar de români, el a luptat în Revoluลฃia de la 1848, de partea lui Ludovic Kossuth ลŸi împotriva lui Avram Iancu. Mulลฃi români din Ungaria au fฤƒcut la fel, deoarece idealurile revoluลฃiei maghiare erau unele democratice ลŸi liberale, în timp ce trupele de moลฃi ale lui Avram Iancu erau considerate de aceลŸti oameni drept sprijinitoare ale reacลฃiunii austriece.

De altfel, ลŸi în armata lui Avram Iancu au luptat maghiari împotriva lui Kossuth. AลŸa ar fi trupele de lฤƒncieri din Bogata de MureลŸ, organizate de prefectul Câmpiei Transilvaniei, protopopul greco-catolic Nicolae Vlฤƒduลฃiu. Dupฤƒ încheierea Revoluลฃiei paลŸopstise, Pomutz   a emigrat în SUA, unde a luptat în Armata Nordistฤƒ în timpul Rฤƒzboiului de Secesiune din SUA.

Printre altele, el este cunoscut pentru faptul cฤƒ a incendiat oraลŸul Atlanta, apฤƒrat de rebelii sudiลŸti. Pentru meritele sale, el a devenit apoi consul al Statelor Unite ale Americii în Sankt Petersburg, capitala imperialฤƒ rusฤƒ. George Pomutz a fฤƒcut parte din echipa de negociatori americani care a cumpฤƒrat Alaska de la Rusia, pentru modesta sumฤƒ de 7,2 milioane de dolari. George Pomutz a încetat în viaลฃฤƒ în Sankt Petersburg, în timp ce se afla la postul sฤƒu diplomatic. Osemintele sale încฤƒ se odihnesc în fosta capitalฤƒ imperialฤƒ rusฤƒ.

Fiul fierarului ajunge general

Povestea lui George Pomutz pare sฤƒ fie decupatฤƒ dintr-un scenariu clasic care prezintฤƒ visul american. El s-a nฤƒscut în anul 1818, în familia fierarului de pe moลŸia baronului Wenckheim. Familia Pomutz se pare cฤƒ provine din zona Sฤƒcele, judeลฃul BraลŸov, de unde bunicul sฤƒu, Constantin Pomutz, care apare în unele acte ลŸi cu numele de Dinicฤƒ Pomutz, ar fi emigrat. În Ungaria, familia Pomutz ajunsese la o stare materialฤƒ bunฤƒ. AลŸa cฤƒ, dupฤƒ finalizarea studiilor primare ลŸi gimnaziale în Jula, George Pomutz a devenit student al celebrei Academii Militare din Viena. Dupฤƒ o scurtฤƒ perioadฤƒ în care a activat ca ofiลฃer activ în armata imperialฤƒ austriacฤƒ, George Pomutz a plecat la perfecลฃionare în Franลฃa, la Saint-Etienne.

Dupฤƒ ce a revenit în Imperiul Habsburgic, el a decis sฤƒ se dedice carierei juridice. A devenit cancelist la Tabla Regalฤƒ, apoi procuror, iar în final ลŸi-a deschis un birou de avocaturฤƒ. În anul 1848, la vârsta de 30 de ani, tânฤƒrul George Pomutz s-a alฤƒturat revoluลฃiei maghiare conduse de inamicul lui Avram Iancu, Ludovic Kossuth. George Pomutz a primit rangul de locotenent, iar în anul 1849, el a devenit cฤƒpitan în armata rebelilor maghiari. Însฤƒ, în anul 1849, armata rebelilor maghiari a capitulat în faลฃa armatelor imperiale austriece ลŸi ruseลŸti, aliate împotriva lui Ludovic Kossuth. George Pomutz a fugit în Italia, pentru cฤƒ, altfel, foarte probabil, ar fi fost condamnat la moarte pentru rebeliune.

Emigrant peste Ocean

Apoi, el a trecut în Germania, de unde a decis sฤƒ emigreze în Statele Unite ale Americii, la fel ca ลŸi alลฃi participanลฃi la Revoluลฃia de la 1848. Goerge Pomutz a ajuns în New York în anul 1850, apoi s-a stabilit în Vestul Sฤƒlbatic. Aici, el a fondat, împreunฤƒ cu o serie de emigranลฃi maghiari, aลŸezarea New Buda. George Pomutz s-a îmbogฤƒลฃit, iar în anul 1861, la izbucnirea Rฤƒzboiului de Secesiune din SUA, s-a înrolat ca voluntar în armata Nordului. Ca urmare a bravurii dovedite în luptฤƒ, George Pomutz a fost avansat pânฤƒ la rangul de colonel. El s-a distins în bฤƒtฤƒlia pentru cucerirea oraลŸului Atlanta, ocupat de rebelii sudiลŸti. OraลŸul era înconjurat de mari depozite de bumbac, folosite drept avanposturi militare de cฤƒtre rebeli. George Pomutz a ordonat bombardarea acestor depozite. Vata de bumbac s-a aprins, iar incendiul s-a extins rapid. Cum multe dintre casele din Atlanta erau construite din lemn, flฤƒcฤƒrile s-au extins rapid, iar o mare parte a oraลŸului a fost arsฤƒ. Rebelii l-au poreclit pe ofiลฃerul rom]n „incendiatorul Atlantei” ลŸi au promis s[ se rฤƒzbune pe el. Însฤƒ nu au mai reuลŸit acest lucru. Comandantul direct al lui Pomutz, generalul Walter Gresham, îl descria pe acesta drept „un ofiลฃer valoros, versat în toate problemele militare, dar ลŸi un om cu o culturฤƒ superioarฤƒ, un gentleman manierat”. Dupฤƒ încheierea rฤƒzboiului civil, George Pomutz a intrat în diplomaลฃie. În 1866, el a fost numit consul al SUA la Sankt Petersburg, capitala imperialฤƒ rusฤƒ. Aici, el a pornit negocierile pentru cumpฤƒrarea Alaskฤƒi. Pe atunci, aceasta era una dintre cele mai sฤƒrace gubernii ruseลŸti, iar administraลฃia ลฃaristฤƒ a acceptat sฤƒ o vândฤƒ pentru suma de 7,2 milioane $.

Pentru meritele sale, George Pomutz a fost înaintat la rangul de consul general al Statelor Unite, în anul 1874.   

 

A murit sฤƒrac

În anul 1878, mandatul diplomatic i s-a încheiat, dar George Pomutz a rฤƒmas în Rusia, unde a murit în 1882. În Statele Unite, foลŸtii camarazi de arme nu ลŸtiau decât cฤƒ el ar fi murit într-o mare sฤƒrฤƒcie. Iar bârfele din epocฤƒ spuneau cฤƒ, de fapt, George Pomutz ar fi rฤƒmas în Rusia din cauza unei femei, care i-ar fi tocat averea, apoi l-ar fi pฤƒrฤƒsit pe fostul eroul din Rฤƒzboiul de Secesiune. George Pomutz a rฤƒmas însฤƒ unul dintre eroii românilor americani.

Cele mai citite

Restaurant vs. Bistro pe litoralul romรขnesc: unde sฤƒ mฤƒnรขnci pentru o experienศ›ฤƒ culinarฤƒ autenticฤƒ

Pentru a oferi o experienศ›ฤƒ cรขt mai plฤƒcutฤƒ, noi ศ™i partenerii noศ™tri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca ศ™i / sau a...

Bฤƒncile de investiศ›ii reduc prognozele de creศ™tere pentru China, semnalรขnd riscul nerealizฤƒrii ศ›intei economice de 5%

Bฤƒncile de investiศ›ii รฎศ™i reduc estimฤƒrile de creศ™tere pentru economia Chinei, anticipรขnd cฤƒ Beijingul ar putea rata ศ›inta oficialฤƒ de aproximativ 5%, pe fondul...

Cum sฤƒ alegi ศ™i sฤƒ montezi un lavoar suspendat

Montarea unui lavoar suspendat รฎn baie poate transforma instantaneu aspectul ศ™i funcศ›ionalitatea spaศ›iului tฤƒu. Este o alegere modernฤƒ ศ™i elegantฤƒ pentru orice baie,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ