2.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăLifestyleRomânii, tot mai interesaţi de implanturile dentare

Românii, tot mai interesaţi de implanturile dentare

În contextul în care peste 70% din români au cel puţin un dinte lipsă, iar 30% din populaţie nu mai are niciun dinte, creşte din ce în ce mai mult interesul pentru implanturi dentare. Şi asta cu atât mai mult cu cât, deocamdată, piaţa serviciilor stomatologice din România este una dintre cele mai ieftine din Europa, însă destul de scumpă pentru români.

Anul trecut, comparativ cu 2016, numărul românilor care au ajuns într-un cabinet stomatologic şi au plecat de acolo cu cel puţin un implant a crescut cu aproape 10%. Astfel, 1 din 6 pacienţi a beneficiat de acest serviciu, ceea ce face ca implantologia să genereze cele mai multe încasări, după protetica dentară, deci după coroane şi proteze, relevă datele unui nou studiu de profil pe piaţa stomatologică românească.

Cifrele arată şi o preferinţă pentru implanturile premium şi de categorie medie, ele reprezentând trei sferturi din totalul produselor de acest tip folosite. Când vine vorba despre vârsta la care pacienţii îşi fac un implant, cei mai mulţi au între 30 şi 55 de ani, deşi există şi situaţii extreme pentru restaurările dentare complexe. Ponderea pe sexe este asemănătoare, 49% din pacienţi fiind femei şi 51%, bărbaţi.

Dr. Mircea Teodor Merchea, specialist în implantologie, recomandă controalele medicale periodice preventive, în contextul în care costurile mari pe care le implică restaurările dentare, precum și timpul pierdut în cabinetele stomatologice pot fi evitate prin controale regulate, o dată la șase luni. El enumeră într-un interviu pentru „România liberă“ cele mai frecvente cauze ale pierderii dinţilor:

• Caria complicată netratată;
• Traumatisme ale regiunii orale;
• Boala parodontală;
• Tratament de canal defectuos realizat;
• Abces/infecţie care a compromis dintele/dinţii;
• Anodontia: lipsa congenitală a mugurelui dentar.

RL: Implantologia este o meserie bănoasă, cel puţin în aparenţă. Ce costuri implică pentru un pacient serviciile de calitate?

Dr. Merchea: Implantul propriu-zis este un şurub de titan care se inserează printr-o manoperă chirurgicală în osul maxilar sau mandibular. În calculul preţului trebuie ţinut cont de următoarele aspecte: preţul implantului, costurile materialelor necesare intervenţiei chirurgicale – lichid steril de răcire, câmpuri sterile, etc. –, amortizarea echipamentelor chirurgicale – unit dentar, fiziodispenser, freze etc. –, manopera chirurgului şi a personalului specializat. Nu se poate calcula preţul unui implant dentar fără a se ţine cont de aceste costuri, de aceea preţul unui implant este încă destul de ridicat, fiind cuprins între 400 şi 1.800 euro/implant, în funcţie de marca implantului folosit şi de calitatea celorlalte materiale incluse.

Când este indicată realizarea unui implant?

Implanturile dentare reprezintă cea mai eficientă soluţie de înlocuire a dinţilor pierduţi, fiind componenta chirurgicală care se încorporează în osul mandibulei sau al maxilarului, în locul dintelui lipsă. Pacienţii nu mai sunt nevoiţi să sacrifice dinţii naturali pentru a se realiza punţi dentare. De asemenea, nu se mai folosesc de proteze mobile care creează un disconfort, ci pot beneficia de dantură fixă, ancorată pe implanturi. Ca avantaje amintim: îmbunătăţesc calitatea vieţii pacientului, permit restaurări cât se poate de naturale, dinţii învecinaţi îşi păstrează integritatea, îmbunătăţesc starea generală de sănătăte printr-o alimentaţie de calitate, contribuie la creşterea încrederii în sine şi determină o estetică facială îmbunătăţită, precum şi o igienizare orală facilă.

Ce tipuri de implant sunt disponibile pe piaţa românească?

În acest moment, principalii producători de implanturi dentare sunt: Dentium, MEGAgen, Straumann, MIS, Nobel Biocare, Zimmer.

Ce riscuri implică această procedură, este dureroasă?

Manopera de inserare a implantului dentar este sigură și nedureroasă – implanturile dentare sunt confecționate din titan care se integrează perfect în țesutul osos. Titanul este utilizat cu succes în alte ramuri ale medicinei – ortopedie, neurochirurgie, etc. – fiind cunoscut faptul că nu produce fenomene de respingere. Îngrijit corespunzător, implantul dentar poate rezista o viață!

De ce aleg românii această intervenție?

Pacienţii aleg acest tip de soluţie datorită avantajelor:
n preţ convenabil – un implant dentar are un cost apropiat unei lucrări metaloceramice;
• păstrează dinţii integri – implanturile dentare nu sacrifică integritatea dinţilor învecinaţi cum ar face o punte dentară, deoarece lucrarea dentară se sprijină pe implanturi şi nu pe dinţi naturali;
• salvează osul – în lipsa dintelui/dinţilor şi a solicitărilor funcţionale, osul începe să se resoarbă, afectând echilibrul aparatului masticator;
• confortabil – implanturile dentare refac funcţiile fiziologice şi estetice ale aparatului dentomaxilar;
• prognostic excelent – rata de succes a înlocuirii din-
ţilor prin implanturi este foarte mare (peste 95%), dacă pacientul prezintă o stare de sănătate generală şi locală (osul receptor) bună şi are o igienă dentară corectă.

CIFRE

Piaţa serviciilor stomatologice, în expansiune

Accesul la tratamente stomatologice a crescut constant, dacă ar fi să privim rapiditatea cu care se deschid noi şi noi cabinete. Ultimele cifre oferite de Institutul Naţional de Statistică arată că, în 2016, avem cu 115 cabinete mai mult decât în anul anterior, cele mai multe cabinete deschizându-se în Bucureşti şi în judeţul Arad. Cu toate acestea, rămân încă zone cu un acces limitat, cum ar fi judeţul Olt, cu un medic stomatolog la 5.361 de locuitori. Spre comparaţie, în Capitală avem un specialist la 719 locuitori.

CV

Dr. Mircea Merchea este medic stomatolog specialist în implantologie, cu competenţă în inhaloseadare şi estetică facială minim invazivă. În 2013 a absolvit Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF „Carol Davila“ București şi a urmat apoi numeroase stagii de perfecționare, cum ar fi: Implantologie, Microscopie endodontică și Protetică dentară. A absolvit şi cursul de Estetică facială – PRP, PRF, acid hialuronic. Este vorba despre cea mai modernă metodă de rejuvenare facială, cunoscută și sub numele de „Terapia Dracula“ sau tratamentul cu plasmă proprie îmbogăţită cu trombocite.

CLASAMENT

Odontoterapia, în topul preferinţelor

În continuare, cele mai accesate servicii rămân cele de odontoterapie, mai exact tratarea cariilor, urmate de protetică dentară, acestea ocupând aproape 35% din activitatea medicilor stomatologi. Prevenirea afecţiunilor dentare rămâne, în continuare, la coada clasamentului motivelor pentru care românii ajung la stomatolog, aceasta fiind una dintre explicațiile pentru care restaurările dentare şi lucrările complexe, cu bugete pe măsură, sunt des întâlnite în cabinete.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Carburanții din România, mai scumpi decât în multe state europene, din cauza accizelor

Pe 1 ianuarie 2025, Guvernul României a implementat o nouă majorare a accizelor la carburanți, ceea ce a condus la creșteri de preț Carburanții din...

Bursele europene încheie săptămâna pe minus, influențate de datele economice din SUA

Singurul sector pe creștere a fost cel auto, cu un avans modest de 0,48% Bursele europene au înregistrat scăderi generalizate vineri, pe fondul datelor solide...

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă