Vergeturile, acele linii fine roşatice din jurul abdomenului, de pe şoldurilor, de pe sâni sau de pe braţe, pot să apară încă de la pubertate, atât la fete cât şi la băieți, în timpul sarcinii sau ca urmare a creşterii excesive în greutate.
Conform celor mai recente studii, persoanele care au un deficit de siliciu la nivelul fibroblastelor nu au o producţie bună de colagen, care face pielea mai densă şi mai rezistentă, ajutând la repararea mai uşoară a imprefecţiunilor pielii, cum ar fi: cicatrici, vergeturi, pori deschişi etc. Totodată, persoanele cu risc mare sunt cele vegetariene sau care consumă hrană hormonizată fast-food şi mezeluri, cele care au variaţii mari de greutate corporală şi care traumatizează pielea. De aceea, pentru o piele sănătoasă şi hidratată se recomandă un regim alimentar echilibrat, bogat în fructe, legume, lichide şi grăsimi sănătoase. În cazul bărbaţilor, dacă fac brusc vergeturi trebuie să solicite un consult dermatologic şi endocrinologic. Dr Viviana Iordache spune că se mai întâmplă să apară vergeturi pe braţe, piept sau spate la cei care doresc să-şi crească repede masa musculară şi îşi administrează testosteron sau suplimente cu testosteron ascuns în combinaţii de vitamine şi proteine.
Dr. Viviana Iordache susţine că, din 2017, în protocolul de tratament al vergeturilor s-a introdus suplimentarea de siliciul injectabil, care însă se administrează în combinaţie cu o serie de terapii complexe, cum ar fi radiofrecvenţa ablativă, laser, aminoacizi sau acid hialuronic: “Se ştie că tratamentul vergeturilor este o mare provocare pentru toţi dermatologii şi de-a lungul timpului s-au încercat tot felul de tratamente. Vergeturile reprezintă o ruptură profundă în straturile adânci ale ţesutului elastic subcutant şi, din acest motiv, ele se văd prin transparenţa pielii, dar de fapt se situează în straturile mult mai profunde ale epidermei”.
Hidratarea şi alimentaţia corectă, esenţiale în prevenţie
Pentru prevenirea apariţiei vergeturilor, hidratarea este foarte importantă, pentru că o piele hidratată este mai elastică şi are o capacitate mai mare de regenerare. În ceea ce priveşte dieta, sunt indicate alimente bogate în proteine (ouă, lactate), zinc, vitamina A şi C (morcovi, citrice etc). În plus, medicul spune că folosirea de creme emoliente ar trebui să fie o rutină indispensabilă în timpul sarcinii şi chiar al creşterii (adolescenţă); acestea nu pot preveni în totalitate vergeturile, dar cresc tonusul şi elasticitatea cutanată. “Cremele sunt bune pe partea de prevenţie, dar devin apă de ploaie după ce s-au format vergeturile. Este nevoie de tratamente complexe pentru a rezolva problema”, atrage atenţia specialistul.
Dr Viviana Iordache mai spune că apariţia vergeturilor este determinată genetic şi hormonal: “Pe zonele în care sunt mai mulţi receptori, de obicei trunchi şi flancuri, pielea se fragilizează şi devine uşor de deşirat. În acele momente, tot ceea ce trage de piele ca: variaţii de greutate corporală, expansiunea bruscă a muşchilor, creşterea rapidă, frecarea cu haine strâmte sau purtarea de greutăţi poate determina apariţia sau creşterea vergeturilor. Astfel explicăm apariţia vergeturilor la pubertate, după contraceptive, sarcină, alăptare, tratamente hormonale, etc”.
Vergeturile se pot trata, unele pot fi „şterse” 100%
Tratamentul este destul de dificil şi de durată, explică medicul: „Din experienţa mea, tratamentul optim este în funcţie de tipul vergeturii. Vergeturile crude (noi) roşii sau roşu-vineţiu, sunt candidate la laserul Dye. Acesta focusează în roşu, mai tratăm cu el formaţiunile vasculare, venectaziile, acneea inflamatorie şi cicatricile. Sunt posibile mai multe şedinte de tratament, lunar, atât timp căt vergetura este încă roşiatică. Îmbunătăţirile pe colagen sunt bune şi sunt cazuri în care acest tratament este suficient. Au fost realizate studii în care s-au luat biopsii înainte şi dupa tratament, care au arătat că poate stimula producţia de colagen şi în vergeturile albe, dar noi folosim laserul Dye doar pe vergetura roşie. Nu facem tratament în timpul sarcinii, dar după naştere, când s-a oprit apariţia de vergeturi noi, cu cât începem mai repede tratamentul, cu atât vom avea rezultate mai bune.
Vergeturile albe, dacă au fost albe de la început, înseamnă genetic o piele fragilă, explică medicul dermatolog: “Momentul de apariţie este hotărât hormonal şi traumatic, dar acestea sunt cazuri mai dificile. Vergeturile albe se tratează, din experienţa mea, cu radiofrecvenţă ablativă. Şedinţele sunt puţin mai dure, pielea se înroşeşte pentru câteva zile, unii fac şi mici cojiţe. Aici protocolul de lucru este standard, 4 şedinţe la 3 săptămâni. Rezultatele maxime sunt la 6-12 luni de la tratament. După acest tratament, se poate obţine o reducere a vergeturilor până la 80% după unele studii, iar noi am avut şi cazuri cu 100%. Protocolul terapeutic actual conţine o combinaţie de radiofrecvenţă ablativă cu injectare de siliciu, acid hialuronic + aminoacizi, care să aducă şi materia primă necesară sintezei de colagen”. Expertul mai spune că metodele de tratament nu sunt invazive dar, după tratament, expunerea la soare este interzisă cel puţin o lună de zile. Şansele maxime de vindecare se întâlnesc în cazul unei persoane tinere cu o alimentaţie echilibrată, fără variaţii de greutate, cu piele groasă care nu traumatizează zona afectată.
La cât timp după naştere se poate începe tratamentul?
Când s-a oprit apariţia de vergeturi noi, cu cât se începe mai repede tratamentul, cu atât mai bine. Terapia se poate iniţia chiar şi la trei săptămâni după naştere. Dacă vergeturile sunt încă roşii, atunci colagenul continuă să lupte pentru cicatrizare, deci acesta este stadiul în care trebuie luate măsuri.
CIFRE
Aproximativ 70% dintre adolescente şi 40% dintre băieți fac vergeturi.
Rezultatele terapeutice maxime în cazul vergeturilor apar la 6-12 luni de la tratament.
Protocolul de lucru este standard pentru tratarea vergeturilor este de 4 şedinţe la 3 săptămâni
„Protocolul terapeutic actual conţine o combinaţie de radiofrecvenţă ablativă cu injectare de siliciu, acid hialuronic + aminoacizi, care să aducă şi materia primă necesară sintezei de colagen”. (dr. Viviana Iordache, medic dermatolog)
TOP 3 remedii naturale
1. Gelul de aloe vera (se masează pe pielea afectată de vergeturi şi, după aproximativ 15-20 de minute, se spală cu apă călduţă. Tratamentul trebuie repetat o dată la 2-3 zile)
2. Ulei de migdale (are efect nutritiv, regenerant şi de tonifiere a pielii)
3. Unt de cacao (se întinde ca o mască pe zona de tratat, fiind recomandat masajul circular, de jos în sus şi din interior spre exterior)