Cei peste 140 de artişti cer, într-o scrisoare deschisă publicată în The Guardian, boicotarea concursului muzical, motivând că palestinienii „sunt privaţi de drepturi fundamentale”.
„Atât timp cât palestinienii nu vor putea beneficia de libertate, dreptate şi egalitate în drepturi, nu ar trebui să existe schimburi cu un stat care îi privează de drepturi fundamentale”, se arată în document.
Semnatarii scrisorii sunt de părere că acest concurs poate fi „relocat în altă ţară, cu o istorie mai bună în ceea ce priveşte drepturile omului”.
Aceştia adaugă că mai multe zeci de palestinieni au murit în luna mai, ucişi de israelieni.
Printre semnatari se numără scriitori, coregrafi, actori, muzicieni, precum autorul canadian Yann Martel, regizorul finlandez Aki Kaurismäki, trupa britanică Wolf Alice, regizorul englez Ken Loach, cântăreţul britanic Brian Eno şi Roger Waters, fostul membru Pink Floyd.
Cele mai recente ediţii ale concursului Eurovision au fost marcate de diverse polemici. În 2017, Rusia a anunţat că nu va difuza concursul, după ce Ucraina, ţara gazdă, a refuzat să le primească reprezentanta, care susţinuse un concert în Crimeea în 2015. Tot anul trecut, organizatorul concursului – European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa – a interzis unei platforme video chinezeşti să difuzeze finala, după ce aceasta cenzurase semifinalele. Mai precis, platforma nu a difuzat momentele în care au apărut un artist tatuat şi un cuplu homosexual.
Pe 12 mai, reprezentanta Israelului, Netta Barzilai, a câştigat concursul Eurovision 2018, care a avut loc la Lisabona, Portugalia. Netta Barzilai, care a interpretat piesa kitsch pop „Toy”, a primit un total de 529 de puncte.
Anul acesta a fost pentru a patra oară când Israelul câştigă concursul Eurovision. Cel mai recent a fost în 1998, când Dana International a devenit primul artist transgender care câştigă concursul Eurovision. Dana International a mai participat şi în 2011 la această competiţie muzicală, dar nu a reuşit să se califice în finală.
Prima ediţie Eurovision a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 63 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.