Spre deosebire de București, de pildă, cele mai multe restaurante, chiar și cu specific internațional, o păstrează în meniuri. În vizitele noastre în zonă, grație proiectului de „Gastronomie românească de secol XXI“ , un demers Vinul.ro, susținut de crama SERVE, am gustat mai multe feluri și mai tradiționale, dar și în variante reinterpretate.
… de ied – La Conac
În spiritul autentic românesc cu care ne-a obișnuit, Daniel Gorbănescu, proprietarul restaurantului La Conac din Iași, așa ne-a făcut și tochitura. Nu face reinterpretări aici pentru că ține foarte mult la tradiție, dar pentru proiectul nostru, a ales să nu folosească obișnuita carne de porc, ci de ied (luată de la un producător local – Caprele Irinucăi). Băițuită „cu ce e mai bun în cămara omului, vreo 2-3 zile, cu cât mai mult, cu atât mai bine să tragă toate aromele“, a fost savuroasă. Nu i-a lipsit mămăliguța vârtoasă, care ar trebui amestecată de 200 de ori să iasă așa.
Tochitura „wow!“ de la Bistro Coquette
O surpriză am avut la Rădăuți, la Bistro Coquette, unde chef-ul Alin Crăciun ne-a pregătit în ton cu numele localului o tochitură… cochetă și ea. Însă doar ca prezentare, să știți, pentru că avea ingredientele și rețeta de bază, doar un pic „ajustată“ cât să nu deranjeze gustul ei bun.
Dacă nu ne-ar fi spus că face o tochitură reinterpretată (special pentru tema noastră), am fi stat mult pe gânduri să ghicim ce e doar după aspect. Așadar: un strat de hribi, fierți și trași la tigaie cu unt, ulei, usturoi și pătrunjel, apoi câte două straturi de carne și mămăliguță fiartă în lapte și trasă și ea la tigaie în unt cu ulei de măsline. Deasupra, sos de brânză de burduf, iar „cireașa“ de pe tochitură – un ou de prepeliță. Alături e un coșuleț din cașcaval cu ghebe și hribi la tigaie. Iar pentru culoare și prospețime, câteva fire de chives, sos de brânză și piper roșu. Se vede platoul încântător? Ei bine, a fost și gustos!
…roz la Podu Verde
Tot în Iași, am mai găsit o variantă ușor altfel, la restaurantul Podu Verde. Cum adică roz? Păi, tochitura clasică din carne de porc și cârnăciori a venit pe fasole bătută, amestecată cu suc de sfeclă – pentru un gust proaspăt și culoare – ne-a explicat bucătarul-șef, prezentată ca un fel de humus. Nu a lipsit nici aici mămăliguța de rigoare.
Tablou „rainbow“ la Tequila Bowling
Iar în Piatra Neamț la Tequila Bowling, toate bunătățile tochiturii clasice au fost simetric ordonate: carne de porc, jumări și cârnăciori, cu murături și mini gogonele de toate culorile – o infuzie de culoare însoțită de bulz, ușor diferit și el, cu „miez“ leneș curgător, savuros, de brânză de burduf.
Adresă și contacte:
Bistro Coquette – Str. Putnei 213. Rădăuți. Tel.: 0230.237. 058, www.facebook.com/bistrocoquette
La Conac – loc de tradiție românească. Str. Nicolae Gane 27, Copou, Iași. Tel.: 0746.279.893. E-mail: contact@laconac-traditie.ro, www.laconac-traditie.ro, www.facebook.com/LaConac.TraditieRomaneasca
Tequila Bowling – Aleea Tineretului 31, Piatra Neamț. Tel.: 0754.051.743.E-mail:tequilalovesyou@gmail.com, www.tequilabowling.ro, www.facebook.com/Club.Tequila.Bowling
Podu Verde – Bd. Carol I, 27, Iași.
Tel.: 0771.664.423. E-mail: poduverde@gmail.com, www.facebook.com/poduverde