Ce spun preoții despre căsătorie?
Viața este un lucru serios în viziunea preoților, iar căsătoria este o Mare Taină. În ziua de azi s-a observat la oameni că nu se mai ține cont atât de mult de respectarea Sfintei Taine a Cununiei.
Mulți oameni nu mai pun preț pe sentimente, ei văd căsătoria ca pe o afacere, ca și cum ar fuziona prin actul căsătoriei două conturi bancare. Ei vor să se îmbogățească.
Nu de puține ori îi auzi spunând, mai în glumă, mai în serios, că vor să se căsătorească ca să-și trăiască viața, sau ca să aibă mai mulți bani și să o ducă mai bine. În acest fel, ei nu sunt fericiți în căsătorie, și au tendința de a căuta fericirea în altă parte. Nu acesta este scopul căsătoriei! Iubirea este motivul principal pentru care ei trebuie să-și unească destinele. Oamenii trebuie să facă și căsătorie religioasă, nu doar cununie civilă.
Ce reprezintă căsătoria?
- Preoții spun despre căsătorie că reprezintă cea mai însemnată zi din viața unui om, desigur după ziua de naștere și botez.
- Conform religiei creștine, căsătoria are anumite semnificații:
- Preoții laudă căsătoria, o consideră ,,un liman al curăției și înțelepciunii pentru oamenii care vor să trăiască în cumpătareˮ.
- Ei spun despre căsătorie că este dată ,,din pricina nașterii de prunciˮ și nu pentru îmbogățire sau înavuțire.
Care este perioada din an când nu se fac nunți?
În Calendarului Creștin Ortodox sunt trecute toate sărbătorile din an și zilele când este post. Patriarhia Română a anunțat deja pentru anul 2018 când nu se fac nunți și botezuri. Astfel de evenimente nu se fac în biserici în anumite perioade și sărbători religioase de peste an. Acestea sunt:
- Toate zilele de post din anul 2018, în ajunul și zilele de Praznice Împărătești
- În perioada 11-17 februarie, săptămâna de Lăsatul Secului de carne
- În perioada 18 februarie-8 aprilie, Postul Sfintelor Paști
- În perioada 9-15 aprilie, Săptămâna Luminată
- În perioada 4-28 iunie, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel
- În perioada 1-15 august, Postul Adormirii Maicii Domnului
- În ziua de 29 august, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
- În ziua de 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci
- În perioada 14-24 decembrie, Postul Nașterii Domnului
- În perioada 25 decembrie – 6 ianuarie, în zilele cuprinse între Sărbătoarea Crăciunului și Bobotează.
Logodna, planuri de căsătorie, târguri de nunți 2018
Căsătoria nu se face în grabă și nici din interes. Înainte de căsătorie tinerii trebuie să aibă timp să se cunoască, să fie siguri de sentimentele pe care le au. Preoții se referă aici la o perioadă de logodnă, destul de delicată. Și totuși, dacă te-ai logodit în ziua de a azi, nu înseamnă sigur că te vei căsători.
În mod normal logodna ar trebui să reprezinte ceva mai mult, să fie ca o făgăduință a celor doi viitori soți pentru a-și uni destinele prin cununia religioasă. Logodna este privită ca o introducere la săvârșirea Sfintei Taine a Cununiei și este binecuvântată de preot. Logodna se face în biserică, preotul face semnul crucii cu cele două inele, spune ,,Se logodește robul lui D-zeu cu roaba lui D-zeu, în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duhˮ. După ce tinerii primesc binecuvântarea preotului, inelele sunt puse pe degetele acestora.
În perioada logodnei tinerii se pot cunoaște și își pot da seama de caracterul lor, își fac planuri despre căsătorie și se pregătesc de nuntă. Mireasa este preocupată de alegerea rochiei de mireasă, iar viitorul ei soț de costumul de mire. Pentru aceasta ei sunt interesați și de târgurile de nunți, unde sunt prezentate cele mai noi modele de rochii de mireasă și costume mire 2018. În acest an târgurile de nunți au loc în lunile ianuarie-mai. Iată câteva dintre acestea:
- 9-11 martie, Târg de nunți 2018 la Constanța, Pavilionul Expozițional
- 17-18 martie, Târg Ghidul Miresei la Iași, Centrul Providența
- 23-25 martie, Târg de nunți Mariage, Palatul Parlamentului
- 26-28 mai, Târgul Ghidul Miresei la București, Romexpo.
În ziua de azi logodna se face cu puțin timp înainte de căsătorie, după o lungă perioadă de prietenie. Tinerii merg la Târguri de nunți mai ales atunci când au decis deja să se căsătorească, când sunt preocupați de organizarea nunții lor. La Târguri de nunți se pot găsi:
- Rochii de mireasă și cataloage cu modele de rochii 2018; sunt și modele scumpe, de lux, de la cele mai renumite case de modă (unele pot costa și câteva sute de euro)
- Costume de mire în tendințele modei
- Invitații de nuntă originale
- Idei despre verighete (aur alb, aur galben)
- Lumânări încrustate cu nume, inițiale, urări
- Aranjamente florale de la firme care se ocupă de diferite decorațiuni.
Organizarea nunții nu este simplă, necesită multă pregătire. Alegerea datei pentru marele eveniment trebuie făcută din timp.