6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSURSE: Gașca lui Blejnar, „trădată“ din interior

SURSE: Gașca lui Blejnar, „trădată“ din interior

Dezvăluit în exclusivitate de ”România liberă” la începutul acestui an, ultimul dosar în care procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au pus sub acuzare pe fostul președinte ANAF, Sorin Blejnar este plin de surprize. Alături de Blejnar au fost inculpați pentru luare de mită și prietenii acestuia, Sorin Florea – fost șef al Gărzii Financiare și Viorel Comăniță – fostul șef al Vămilor.

Surse judiciare au explicat pentru ”România liberă” că procurorii DNA au reușit de data aceasta să ”penetreze” la cel mai înalt nivel gașca de prieteni a celor puși sub acuzare. Teoretic, conform documentelor, dosarul lui Blejnar&Co este început, printre altele, și de la declarația unui martor cu identitate protejată. Acesta le-a explicat procurorilor toată schema de lucru a rețelei de evaziune cu produse petroliere condusă de omul de afaceri băcăuan Radu Nemeș. Mai exact, a oferit detalii ample despre rolul fiecărui personaj din rețea inclusiv al foștilor șefi ai Fiscului, dar și al lui Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, dispărut în prezent.

”Foarte interesantă multitudinea detaliilor oferite de martorul cu identitate protejată. Este clar că este o persoană din imediata apropiere a lui Blejnar pentru că cineva străin nu avea de unde să știe datele regăsite în declarația martorului cu identitate protejată. Nu e exclus ca martorul să fie Radu Nemeș pentru că el este doar suspect în dosar, nu inculpat ca ceilalți”, au explicat pentru ”România liberă” surse judiciare.

Pe de altă parte, se pare că pentru prima oară după mult timp procurorii DNA au prins curaj și au început să facă verificări despre posibila implicare în rețeaua de fraude cu produse petroliere a unor cadre de la vârful Serviciului Român de Informații.

Mai exact, surse judiciare au declarat pentru ”România liberă” că procurorii DNA i-au cerut martorului cu identitate protejată din dosar să confirme dacă un nume de pe lista beneficiarilor unei rețele de evaziune cu produse petroliere este Vasile Cămărăscu, fostul șef al SRI București.

”Pe lista aflată la îndemâna procurorilor apare un anume Vasile. La solicitarea procurorului, martorul cu identitate protejată l-a recunoscut din poze pe Vasile Cămărăscu, fostul șef al SRI București, ca fiind cel care avea legătură cu gașca lui Blejnar”, au explicat sursele ”României libere”.

 

Discreție totală din partea DNA

 

Fostul președinte al ANAF, Sorin Blejnar, a fost pus sub acuzare pe 19 decembrie pentru luare de mită de către procurorii DNA într-un nou dosar în timp ce își așteaptă pronunțarea în dosarul în care DIICOT Brașov l-a trimis în judecată pentru protejarea rețelei de evaziune cu produse petroliere condusă de Attila Peter Racz.

Blejnar a ajuns deja la al patrulea dosar penal, acesta din urmă fiind instrumentat de procurorul care cercetează și dispariția lui Codruț Marta.

Acțiunea procurorilor din acest ultim dosar a fost marcată de o discreție maximă, în totală contradicție cu stilul șefei DNA, Laura Codruța Kövesi de a face tam-tam pentru cea mai mică operațiune făcută de instituția pe care o conduce.

De asemenea, în afară de dosarul DIICOT Brașov, Înalta Curte este aproape de a finaliza și primul dosar în care Sorin Blejnar și Viorel Comăniță au fost trimiși în judecată pentru protejarea lui Radu Nemeș, fără însă ca în acea speță să fie acuzați de luare de mită.

În acest ultim dosar, în primă instanță, pe 9 iunie 2016 Curtea de Apel București i-a condamnat pe Sorin Blejnar la 5 ani de închisoare, pentru evaziune fiscală, Radu Nemeş a fost condamnat la 9 ani de închisoare, iar soţia acestuia la 7 ani. Tot 5 ani de închisoare a primit și Viorel Comăniță, decizia nefiind definitivă, dosarul fiind în prezent pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.    

Cele mai citite

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...

Cel mai lung tunel din România rămâne, încă, un vis. Finalizarea proiectului ar putea întârzia până după 2033

Investiția de aproape un miliard de euro rămâne incertă, din cauza lipsei fondurilor și a birocrației Construcția celui mai lung tunel feroviar din România, care...

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...
Ultima oră
Pe aceeași temă