6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNoi indicii despre plagiatul procurorului Codruţ Olaru. Se cere înlăturarea lui din...

Noi indicii despre plagiatul procurorului Codruţ Olaru. Se cere înlăturarea lui din CSM

În acest context, asociația GRAUR cere ca procurorul Olaru să fie înlăturat din CSM şi din toate instituţiile statului român.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca, prin lipsa de integritate dovedită, Codruţ Olaru reprezintă o potenţială vulnerabilitate pentru justiţia din România.

”Confirmăm că lucrarea <<Olaru, Codruţ. Particularităţile criminalităţii organizate în România. Bucureşti: Hamangiu. 2014>> prezintă un plagiat multiplu şi decide publicarea faptelor de plagiat în Indexul Operelor Plagiate. Întrucât prin lipsa de integritate dovedită, autorul – procuror reprezintă o potenţială vulnerabilitate pentru justiţia din România, solicităm îndepărtarea autorului din toate instituţiile statului. Cetăţeanul Codruţ Olaru să fie înlăturat din CSM şi din toate instituţiile statului, inclusiv cele ale Ministerului Public! Un procuror care este dispus să facă dovada unei calităţi profesionale excepţionale prin intermediul unei scrieri contrafăcute, care foloseşte plagiatul pentru înşelarea unei comunităţi de cititori avizaţi, reprezintă o vulnerabilitate permanentă a sistemului de justiţie”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii asociaţiei au subliniat că, în urma apariţiei în presă a unor informaţii cu privire la suspiciunile de plagiat în cazul lui Codruţ Olaru, procuror şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, s-a verificat profesionist în mod amănunţit lucrarea respectivă şi s-a constatat că afirmaţiile care privesc faptele de plagiat ”se dovedesc a fi veridice şi consistente”.

”Asociaţia GRAUR şi-a asumat încă din 2006 poziţia civică de a fi un pionier activ şi calificat în domeniul descurajării plagiatului. În activitatea noastră, noi asimilăm plagiatul ca o componentă esenţială a integrităţii în mediul intelectual din România, ca o formă subtilă şi perversă de creştere şi promovare a corupţiei rafinate, şi cu atât mai periculoase, a corupţiei gulerelor albe. Totodată ne simţim obligaţi să remarcăm gravitatea deosebită a demersului de publicare a acestei monografii în care autorul a atras, fără drept, numele unei instituţii a Statului Român pentru a da credibilitate şi notorietate unei lucrări contrafăcute, prin menţiunea <<adjunct al Procurorului General al României>> plasată pe prima copertă. Acestea sunt faptele pe care, în calitate de reprezentanţi ai societăţii civile, le considerăm deosebit de grave, o încălcare grosolană şi iresponsabilă a condiţiilor intrinseci de integritate pe care un angajat al statului român este obligat să şi le asume şi să le respecte”, se mai arată în comunicat.

Asociaţia GRAUR din Cluj-Napoca este proprietarul Indexului Operelor Plagiate din Romania, lansat la 6 februarie 2012.

În octombrie 2017, GRAUR i-a cerut fostului premier Mihai Tudose scoaterea în afara Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România a plagiatorilor şi sistarea finanţărilor de la stat acordate acestei instituţii, după ce a constatat că posedă 15 lucrări plagiate, cu un număr semnificativ de fapte de plagiat asociate.

De asemenea, Asociaţia GRAUR este cea care a confirmat în septembrie 2016 plagiatul în cazul tezei de doctorat a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Danemarca consolidează apărarea Groenlandei după declarațiile lui Trump

Danemarca a anunțat o creștere semnificativă a bugetului pentru apărarea Groenlandei, la scurt timp după ce fostul președinte american Donald Trump și-a reiterat dorința...
00:02:13

VIDEO. Președinta pro-europeană Maia Sandu a depus jurământul pentru al doilea mandat în Republica Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a depus jurământul pentru un al doilea mandat, salutând alegerea pro-europeană făcută de cetățeni „în ciuda presiunilor”, după un...

Junior Centenar: Programul de economisire pentru copii, ocolit de români. Sub 150.000 de beneficiari în 5 ani

Valoarea medie economisită per copil este de 3.592 lei Lansat în 2019, programul de economisire Junior Centenar, destinat copiilor din România, rămâne neatractiv pentru majoritatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă