4.7 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDaily Mail: Justiția română, folosită în reglări de conturi

Daily Mail: Justiția română, folosită în reglări de conturi

Abuzurile repetate la care au fost și sunt supuși Alexander Adamescu și familia sa au depășit granițele României și probabil că, dacă nu ar fi fost un rezident permanent al Marii Britanii, cazul ar fi fost „dat uitării” de către opinia publică și cei direct implicați.

Astfel, unul dintre cele mai prestigioase ziare din Marea Britanie, The Daily Mail, acordă un amplu spațiu poveștii lui Alexander Adamescu și abuzurilor la care îl supune justiția românească. Ziarul britanic aduce în fața opiniei publice situația lui, dar și a familiei și business-ului pe care îl conduce. 

Publicația face o comparație între povestea Adamescu și serialul McMafia, în care este expus scenariul unor gangsteri ruși ce urmăresc să corupă politicieni de la Moscova în încercarea de a „fabrica” acuzații de fraudă împotriva oligarhilor rivali, stabiliți în capitala Marii Britanii.

Gangsterii ruși ar fi „recunoscători” dacă rivalul lor ar petrece mulți ani în spatele gratiilor sau, și „mai bine”, dacă ar „dispărea”.

Este tipul clasic de scenariu „întunecos” care se „vinde” cel mai bine și în care Londra este centrul internațional al luptelor dure duse între guvernele statelor corupte și bande de criminali feroce.

 Viața bate filmul

În definitiv, dacă serialul difuzat în Anglia reprezintă un scenariu de ficțiune, din păcate există și varianta sa „pe bune”. Un eveniment similar poveștii cu gangsteri, guverne corupte și dosare „fabricate” a avut loc la Curtea Generală a Magistraților de la Westminster, Londra.

 18 luni de foc și coșmar

În centrul acestui scandal se află Alexander Adamescu, care și-a petrecut ultimele 18 luni din viață în lupta crudă cu hărțuirile justiției române, care face tot posibilul să obțină extrădarea sa din Marea Britanie și judecarea cazului în România.

Alexander, moștenitorul de drept al afacerilor înfloritoare ale tatălui său, Dan Grigore Adamescu, unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din România, este acuzat de autorități de spălare de bani.

Alexander susține, și este ferm convins, că la București nu va avea parte de un proces imparțial, fiindcă acuzațiile au fost fabricate și reprezintă un paravan pentru falimentarea afacerilor administrate de el.

În lupta sa cu injustiția din România, Alexander Adamescu are de partea sa personalități britanice de marcă precum parlamentarul conservator Jacob Rees-Mogg. Oficialul britanic spune că se ridică semne reale de întrebare despre modalitățile în care a fost și este tratat Adamescu în acest caz. Mai mult, Alexander susține că soția sa, mamă a trei copii, a fost subiectul unei tentative de răpire pe o stradă din cartierul londonez St. John’s Wood, de către doi bărbați care purtau cagule pe cap.

 Procese „fabricate“, morți suspecte

Acum un an, Dan Grigore Adamescu a murit în temniță, după ce a fost infestat cu o bacterie și a făcut septicemie. De atunci, cazul Alexander Adamescu a fost readus mereu în atenția guvernului britanic, pentru că există suspiciuni că autoritățile de la București fac abuz de cererile de extrădare. Sistemul european de cereri de extrădare este creat în așa fel încât, dacă un stat membru emite mandat de extrădare pe numele cuiva, celălalt membru al Uniunii să răspundă pozitiv.

Însă, există tot mai mulți critici care susțin că acest sistem este tot mai des utilizat împotriva unor delicte minore, motiv pentru care nici nu este pus în aplicare de multe state europene, membre sau nu ale Uniunii.

Ca în multe alte cazuri în care Marea Britanie are relații cu state faimoase pentru regimuri corupte, fostul premier Tony Blair are o apariție meteorică în povestea Adamescu.

Documentele puse la dispoziția justiției de către avocații lui Alexander Adamescu arată că Tony Blair are o relație apropiată cu fostul premier Victor Ponta, principalul acuzat că îl persecută pe Alexander și familia în acest caz.

Numele lui Blair apare într-un raport realizat de fostul șef al serviciilor secrete britanice, Sir John Scarlett, și Lordul Carlile, fost consilier guvernamental la Westminster pe probleme antiteroriste.

 Mărturii ale unor „grei“ din servicii

Sir John Scarlett a devenit celebru pentru implicarea sa în dosarul armelor de distrugere în masă ale dictatorului irakian Saddam Hussein, care s-a dovedit a fi fals, dar care a oferit cadrul legal pentru premierul de atunci, Tony Blair, să invadeze Irakul. În prezent, Sir John și Carlile au o firmă de consultanță care oferă clienților sfaturi strategice, printre aceștia fiind și Adamescu.

Pentru a înțelege toată povestea, ne întoarcem în anii ’80, atunci când Alexander, în vârstă de 2 ani, a fost luat de către tatăl său în Germania de Vest.

După ce le-a fost acordată viza, Dan Grigore Adamescu și-a vândut o colecție de timbre foarte valoroase, iar cu banii obținuți a început o afacere în domeniul imobiliar, care a avut succes  și datorită boom-ului imobiliar al acelor ani.

Mai apoi, după căderea comunismului, Dan Grigore Adamescu s-a întors în România natală și a pus bazele conglomeratului The Nova Group. De-a lungul timpului, Dan Grigore Adamescu a început să controleze tot mai multe centre comerciale și hoteluri, dar și cea mai mare companie de asigurări din România, Astra. De asemenea, a cumpărat și cel mai vechi și cunoscut ziar românesc, „România liberă“.

Alexander Adamescu a crescut în Germania, cu cetățenia acestui stat, iar de la vârsta de 20 de ani a început să muncească în cadrul grupului de firme condus de tatăl său. Din anul 2012, Alexander și familia sa s-au mutat permanent în Londra, unde spera într-o carieră de succes ca dramaturg.

 Micul Kim Jong-un de România

 Ziarul „România liberă“ a publicat ample materiale foarte critice la adresa lui Victor Ponta, un politician cunoscut și sub titulatura de Kim Jong-un de România, pentru plăcerea de a „comanda” mitinguri depășite ca amploare și grandomanie doar de către cele ale „originalului” din Coreea de Nord.

În 2012, Ponta a devenit premierul României, iar de-a lungul mandatului său de trei ani ziarul „România liberă“ a scris materiale critice, dar corecte, la adresa „micului Kim Jong-un“.

Unul dintre articolele de presă s-a referit la plagiatul lui Ponta, care și-a copiat aproape jumătate din lucrarea de doctorat de pe internet.

Un alt scandal de corupție este cel în care Ponta a fost acuzat că, atunci când era avocat, firma sa a perceput taxe mult mai mari decât ar fi trebuit de la importante  corporații prezente în România.

Cum era de așteptat, Guvernul lui Ponta a lovit sub centură și a preluat Astra Asigurări, pe care a dus-o către faliment, după care a lichidat-o. În același timp, Victor Ponta a apărut la televiziuni și l-a acuzat pe Dan Grigore Adamescu că este „liderul“ unei grupări de corupți, adăugând că „sunt sigur că în scurt timp vom auzi și mai multe lucruri de la biroul procurorului general“. Și așa s-a întâmplat! În nici două săptămâni, mascații au luat cu asalt casa lui Dan Grigore Adamescu și l-au arestat, sub acuzația că a mituit cu 17.000 de euro judecători să se ocupe de lichidarea Astra Asigurări.

Adus în fața justiției, într-un așa-zis proces, care a fost mai degrabă un jalnic „spectacol”, Adamescu senior a fost găsit vinovat și condamnat. În timpul derulării procesului, un martor important al cazului s-a sinucis, iar judecătorii au rămas în baza unui doilea martor, singurul, care de multe ori se contrazicea în declarații. Evident, în mod deloc surprinzător, verdictul a fost condamnare cu executare. Între timp, Alexander Adamescu a deschis un proces la Centrul Internațional pentru Dispute în Justiție, de la Washington, în care cere compensații de 200 de milioane de euro de la statul român, pentru că statul român a încercat în mod deliberat distrugerea și naționalizarea afacerilor familiei.

Câteva zile mai târziu, acțiunea „întunecată” se mută pe teritoriul Marii Britanii. În iunie 2016, Alexander trebuie să țină o cuvântare despre corupția din România într-o sală de conferințe din centrul Londrei. În timp ce se apropia de intrarea în clădire, a fost arestat de polițiștii metropolitani. Aceștia aveau mandat internațional de extrădare emis de autoritățile de la București, care îl acuzau de mituirea judecătorilor.

 Extrădare cu orice preț

 Sub incidența legislației Uniunii Europene, polițiștii londonezi erau obligați să-i ajute pe colegii români în prinderea „infractorului” și pregătirea sa pentru extrădare.

De atunci, Alexander Adamescu, care a și petrecut două nopți în arestul poliției metropolitane, se luptă cu încercările disperate ale autorităților de la București de a obține extrădarea sa. O disperare „de înțeles” a autorităților, având în vedere auspiciile de „onestitate” sub care s-a desfășurat procesul seniorului Adamescu.

După ce a fost acuzat de mită și condamnat la închisoare, Dan Grigore Adamescu a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova, în condiții mizere, inumane, care cu greu pot fi descrise în cuvinte. La scurt timp, a contractat o septicemie, o boală cauzată de infecția microbiană generală a sângelui, care a dus la decesul acestuia, în ianuarie 2017, la vârsta de 68 de ani.

În cadrul audierilor de la Curtea Superioară a Magistraturii din Londra, avocații lui Alexander Adamescu susțin că cererea de extrădare trebuie anulată pe motiv că întregul proces este unul de natură politică. Cum era de așteptat, autoritățile de la București neagă vehement aceste acuzații.

Cazul Alexander Adamescu ridică semne de întrebare asupra Acordului European de Extrădare, în general legate de faptul că acesta reprezintă mai degrabă o modalitate prin care guvernele urmăresc oamenii din motive politice, nu de criminalitate.

„Este o luptă greoaie”, declară Alexander Adamescu. „Am venit cu o mulțime de dovezi că acest proces este unul politic și că sistemul de justiție românesc este unul profund corupt, iar condițiile din penitenciare sunt îngrozitoare. Însă, din cauză că Marea Britanie încă este stat membru UE, regula spune că este imperios necesar ca eu să fiu extrădat”, spune Alexander Adamescu.

 Tentativă de răpire a soției

 „Au fost 18 luni de coșmar pentru mine și familia mea”, spune el, referindu-se în special la evenimentul nefericit care i s-a întâmplat soției, Adriana Constantinescu.

Într-o dimineață din 2016, soția a lăsat cei trei copii la o grădiniță din cartierul
St. John’s Wood, după care a fost acostată, pe stradă, de doi bărbați ce purtau cagule pe cap. Aceștia au încercat s-o tragă în direcția mașinii lor.

„Au trântit-o pe asfalt, iar în timp ce se luptau cu soția mea o altă mamă a ieșit din creșă și a început să strige după ajutor, moment în care un taximetrist a oprit să întrebe ce se întâmplă. Cei doi atacatori au fugit imediat”, spune Alexander.

Poliția a înregistrat incidentul drept tentativă de furt, însă este ciudat că cei doi atacatori n-au fost interesați de cerceii de valoare ai soției, de cheile de la mașină sau geantă, Alexander Adamescu fiind convins că a fost vorba de o încercare de răpire organizată.

Mai recent, Adriana Constantinescu a filmat mai mulți oameni care se presupune că au urmărit-o în timp ce era la cumpărături.

„Unul dintre ei avea o stație de emisie-recepție”, iar în timp ce Adriana s-a apropiat de unul dintre urmăritori, acesta a spus în română: «Ai grijă, este lângă tine», iar apoi persoana a dispărut în mulțime“, spune Alexander. Incidentul filmat și declarația unui martor ocular au fost depuse la judecătorie ca parte din procesul intentat de apărare.

De asemenea, la dosar sunt atașate și declarațiile fostului șef al serviciilor secrete britanice, Sir John Scarlett, și ale Lordului Carlile, fost consilier guvernamental pe probleme antiteroriste. Dosarul are peste 30 de pagini și se bazează pe declarațiile a mai mult de zece persoane, majoritatea figuri-cheie din politica românească. Aici, sunt argumentate „obiective-cheie” ale autorităților de la București în încercarea de a obține extrădarea lui Alexander Adamescu, mutare care ar duce la „paralizarea” finanțelor familiei, în special pentru a „pune pumnul în gură” ziarului „România liberă“.

Persecutarea familiei Adamescu are toate „ingredientele” unei campanii politice de reducere la tăcere a persoanelor incomode, generate de Guvernul Ponta. În mod ciudat, având în vedere relația șefului serviciului secret cu Tony Blair, documentul arată legături mai mult decât strânse între cei doi foști premieri.

În 2012, Victor Ponta a fost acuzat că a primit o „mică atenție” de 200 de mii de euro de la „prietenul de taină”, Sebastian Ghiță, sumă destinată aducerii la București a fostului premier britanic, Tony Blair.

Mulți au interpretat această atenție drept mită, pentru că, după cum și dosarul avocaților familiei Adamescu arată, Sebastian Ghiță a fost recompensat pentru generozitatea sa cu un loc confortabil pe lista parlamentarilor PSD la alegerile legislative.

Tony Blair a ajuns în România în 2012 și a fost plătit substanțial să țină o cuvântare. Chiar dacă nu există suspiciuni că ex-premierul britanic a fost mituit, circumstanțele banilor primiți de Blair duc tot către acuzații de corupție politică, pe care,
evident,Victor Ponta le respinge.

 Acordul de Extrădare, cuțit cu două tăișuri

 În Marea Britanie, cazul Alexander Adamescu a generat serioase dispute politice despre Acordul European de Extrădare. Apărătorii acestui acord susțin că Marea Britanie îl utilizează pur și simplu cu scopul cu care a fost creat: acela de a aduce infractorii în fața legii.

Însă, criticii acordului susțin că sistemul are lacune pentru că se bazează pe conceptul că fiecare dintre cele 27 de state membre UE are un sistem legal robust, ceea ce nu este cazul, România fiind un exemplu clasic de justiție subordonată politicului și corupției.

„Există pericolul ca justiția să aibă de suferit tocmai din cauza acestui Acord European de Extrădare și a ideii de bază că sistemele juridice sunt identice”, spune Sir Graham Brady, parlamentar conservator britanic, care s-a întâlnit de câteva ori cu Alexander Adamescu. David Davies, parlamentar de Monmouth, cel care a adus în discuție dosarul Alexander Adamescu în Parlamentul britanic, este ferm convins că, cel puțin în acest caz, Mandatul European de Extrădare este folosit doar în scop politic.

Alexander Adamescu așteaptă acum decizia în cazul de extrădare, care a fost amânată cu câteva săptămâni. „Este un coșmar, este ca și cum ai avea sabia
deasupra capului tot timpul. Singurul lucru care mai îmi dă speranță este încrederea în sistemul britanic de justiție”, spune Alexander.

Însă, exact ca într-un serial cu guverne corupte, din al cărui scenariu pare desprins și cazul său, soarta lui Alexander Adamescu încă este în balanță.

Cele mai citite

Salariul minim european, reglementat prin lege națională

Klaus Iohannis a promulgat Directiva 2022/2041 a Parlamentului European şi a Consiliului, privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană Proiectul de lege vizează transpunerea în...

Gigi Becali a reacționat după ce a aflat că CSA Steaua urmează să-l dea în judecată pe Mircea Lucescu

Gigi Becali, patronul FCSB, a intervenit în scandalul legat de utilizarea numelui "Steaua" de către Mircea Lucescu. Clubul Steaua București, deținut de Ministerul Apărării Naționale...

Genoa colaborează cu „The Undertaker” pentru prezentarea primului echipament negru din istoria clubului!

Genoa a atras atenția în lumea sportului printr-o colaborare surprinzătoare, asociindu-se cu Mark Calaway, cunoscut sub numele de scenă „The Undertaker”, una dintre cele...
Ultima oră
Pe aceeași temă