8.9 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCurtea de Apel Cluj a blocat dosarul unor șmecheri din Suceava

Curtea de Apel Cluj a blocat dosarul unor șmecheri din Suceava

Asta deși prima fază a procesului trebuia soluționată în două luni. Între timp procurorul Dumitru Dîmbu, în sarcina căruia anticorupția reținuseră 12 capete de acuzare, a ajuns șef în Suceava la o firmă din holdingul Atlassib.

 

Curtea de Apel Cluj nu e în stare de mai bine de trei ani de zile să soluționeze camera preliminară, adică prima fază a unui dosar penal spectaculos instrumentat de procurorii DNA și în care au fost trimiși în judecată, printre alții, Dumitru Dîmbu, un extrem de influent procuror din Suceava, Aurel Olărean – primarul de la acel moment al orașului Rădăuți, doi judecători de la Rădăuți și alte personaje apropiate grupării.

Asta deși durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanță, fără a fi luate în considerare eventualele contestații formulate în cursul acestei proceduri.

La rândul său, procedura de soluționare a contestației la încheierea de cameră preliminară nu poate depăși 60 de zile.

DNA a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție să oblige Curtea de Apel Cluj să deblocheze situația.

”În temeiul art. 6 şi art. 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi al art.4886 din Codul de Procedură Penală, admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia judiciar penală privind durata procesului penal în dosarul nr. 1262/33/2014 al -Curţii de Apel Cluj. Stabileşte termen pentru data de 14 martie 2018, până la care să se finalizeze procedura de cameră preliminară la Curtea de Apel Cluj în dosarul nr. 1262/33/2014, precum şi data de 17 septembrie 2018, termen până la care, în prezenta cauză, nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea prezentei contestaţii rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 130 lei, rămân în sarcina statului”, au decis judecătorii Înaltei Curți de Casație la finalul anului trecut.

Problema acestui dosar va veni din faptul că tergiversarea incredibil de mare de la Curtea de Apel Cluj va compromite șansele de a obține o soluție în concordonață cu probele din dosar.

 

12 capete de acuzare la adresa unui procuror influent

 

În octombrie 2014  Dumitru Dîmbu, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava (șef secție al Secției de urmărire penală, la momentul săvârșirii faptelor) era trimis în judecată de procurorii structurii centrale a DNA pentru următoarele fapte: trafic de influență; șase infracțiuni de favorizarea făptuitorului între care una în formă continuată, complicitate la șantaj, instigare la compromiterea intereselor justiției,  abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, instigare la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, de bunuri ori alte foloase necuvenite.

DNA spune că procurorul Dîmbu era protectorul unei grupări infracționale în care era implicat omul de afaceri Gavril Constantin Babiuc, trimis și el în judecată.

„Concret, în perioada martie – octombrie 2005, inculpatul Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuți, a pronunțat, sprijinit de inculpatul Babiuc Constantin Gavril, un număr de 69 de hotărâri judecătorești, cu încălcarea dispozițiilor legale și atestarea unor fapte neconforme realității. Prin aceste hotărâri, lui Babiuc Constantin Gavril i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 41,59 ha, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior, obținând un profit de aproximativ 4.000.000 lei”, arată procurorii DNA în rechizitoriul întocmit.

Suprafața respectivă era inițial împărțită în parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv regimul de Carte funciară, situație specifică nordului Bucovinei.

Având în vedere această situație de fapt, Babiuc a întâmpinat greutăți la dobândirea celor 79 de parcele (având o suprafață totală de 41,59 ha), al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea și existau mai mulți proprietari în co-indiviziune, iar succesorii nu își înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară.

Pentru a rezolva situația, Babiuc a apelat la judecătorul Bărbuță, din cadrul Judecătoriei Rădăuți, căruia i-a solicitat, iar acesta din urmă a acceptat să emită în datele de:

-22.03.2005 – un număr de 21 de hotărâri judecătorești;

-23.05.2005 – un număr de 25 hotărâri judecătorești;

-30.09.2005 – un număr de 12 hotărâri judecătorești;

-18.10.2005 – un număr de 11 hotărâri judecătorești.

La trei ani după trimiterea în judecată, Monitorul de Suceava anunța în august anul trecut că schimbările majore au avut loc atunci la conducerea celei mai mari societăţi de transport internaţional, interjudeţean şi judeţean de persoane şi mărfuri, TASA Suceava, parte a Holdingului Atlassib.

Astfel, Dumitru Dîmbu, fostul procuror-şef al Sec-ţiei de cercetări penale a Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, este noul administrator al TASA -Suceava.  

 

Cele mai citite

Conflicte și acuzații în campania electorală: Elena Lasconi vs. Adrian Zuckerman și jocurile politice ale PNL și PSD

Candidata USR acuză presiuni din partea fostului ambasador american, Adrian Zuckerman, în timp ce liberalii speculează o alianță între PSD și Victor Ponta. Cine...

Conflicte și acuzații în campania electorală: Elena Lasconi vs. Adrian Zuckerman și jocurile politice ale PNL și PSD

Candidata USR acuză presiuni din partea fostului ambasador american, Adrian Zuckerman, în timp ce liberalii speculează o alianță între PSD și Victor Ponta. Cine...

Rareș Bogdan contestă demersurile lui Marcel Ciolacu: „Un joc politic pentru a-l favoriza pe George Simion”

Europarlamentarul PNL îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de manipulare prin publicarea unui document ucrainean care explică interdicția lui George Simion în Ucraina. Rareș...
Ultima oră
Pe aceeași temă