Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cine sunt procurorii DIICOT care au dispus amenda de 5.000 de lei pentru mama Luizei Melencu?

  • Procurorii au decis să aplice amenda maximă, deși aveau posibilitatea de a da doar 250 de lei
  • DIICOT n-a ținut cont de calitatea de victimă a familiei Melencu, care impunea măsuri sepciale

Mama Luizei

Rl online

Actualizat: 03.10.2019 - 09:18

Lumea Justitiei a intrat in posesia Ordonantei din 26 august 2019 semnate de Oana Haineala, Alina Albu si George Patuleanu, emise in dosarul nr. 2491/D/P/2019 – cunoscut ca dosarul Caracal – prin care cei trei "magnifici" au decis amendarea mamei Luizei Melencu, Monica Melencu, pentru "savarsirea abaterii judiciare prevazute de articolul 283 alin. 2 Cod procedura penala".

Mai exact, este vorba despre amenda scandaloasa in cuantum de 5.000 lei pe care Haineala, Albu si Patuleanu au aplicat-o Monicai Melencu pentru ca nu s-a prezentat in fata procurorilor DIICOT atunci cand a fost chemata, scrie Luju.ro

Conform prevederilor art. 283 alin. 2 CPP, amenda i-a fost aplicata Monicai Melencu pentru ca a lipsit nejustificat atunci cand a fost chemata sa dea declaratii ori a parasit fara permisiune ori fara un motiv intemeiat locul unde urma sa fie audiata.

Halucinant este ca, stiindu-se situatia materiala a familiei Melencu, oricum greu incercata de lipsa Luizei Melencu, procurorii Haineala, Albu si Patuleanu au decis sa aplice amenda maxima mamei tinerei din Caracal, desi aveau posiblitatea legala de a dispune, daca tot voiau sa amendeze, suma minima de 250 lei.

Ca sa nu mai vorbim despre statutul pe care membrii familiei Luizei Melencu il au din punct de vedere legal, acestia fiind victime, calitate fata de care procurorii trebuia sa ia masuri speciale de protectie psihica si fizica, inclusiv de consiliere psihologica.

Legea interzice de altfel audierea victimelor si a martorilor in stari de tulburare psihica, procurorii fiind obligati sa intrerupta orice audiere atunci cand observa ca persoana se afla intr-o stare emotionala extrema.

Or, in ordonanta procurorii vorbesc despre declaratiile Monicai Melencu date la televizor din care o tara intreaga a putut vedea si auzi starea psihica deplorabila a acesteia, care acuza procurorii DIICOT ca vor sa musamalizeze ancheta - situatie fata de care persoana nu putea fi obligata sa se supuna unor proceduri judiciare fara consiliere psihologica si fara prezenta unui medic care sa garanteze ca poate fi audiata fara a i se pune sanatatea in pericol.

Amintim ca dupa trimiterea mascatilor la domiciliul Monicai Melencu si lesinul mamei Luizei si ducerea la spital a sa si a tatalui sau, un doctor de la spitalul de urgenta a declarat presei ca cei doi sunt intr-o stare de epuizare fizica si psihica si ca sanatatea le este in mare pericol, medicul respectiv minunandu-se cum de au rezistat pana acum.

In cele din urma insa, cei trei de la DIICOT au dat amenda fara sa tina cont ca mama Luizei nu avea nici starea psihica si fizica si nici posibilitatea de a se deplasa in Capitala, asa cum nu au luat in calcul sa le puna acestora la dispozitie un mijloc de transport pana in Bucuresti care sa le asigure prezenta in fata organelor penale.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine