4.5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăInternațional„Ziua X - când legea și ordinea se prăbușesc“ în Germania

„Ziua X – când legea și ordinea se prăbușesc“ în Germania

 

Potrivit unui amplu raport de investigație publicat de revista Focus, complotul urma să fie organizat și coordonat de un grup din cadrul unității Forțelor Speciale KSK a Bundeswehr-ului, iar poliția a catalogat ca fiind „un pericol iminent”.

Rețeaua de 200 de soldați, veterani neonaziști și extremiști, intenționa să-i răpească și să-i execute pe liderul Partidului Verde, Claudia Roth, pe ministrul german de Externe, Heiko Maas, și pe fostul președinte Joachim Gauck, precum și lideri ai grupurilor de azilanți, în ceea ce denumise „Ziua X – când legea și ordinea se prăbușesc, scrie Focus.

 

Celule neonaziste în cadrul armatei

Complotiștii au aparținut unui grup numit „Uniter”, fondat în 1996 pentru beneficiul soldaților germani întorși din teatrele de operațiuni din Afganistan și Africa. „Uniter” a negat orice legătură cu noul grup constituit pentru a asasina lideri politici și azilanți. 

Autoritățile germane au aflat despre grupul secret în timpul unei anchete asupra unui ofițer german care a fost prins încercând să se prezinte anul trecut ca refugiat sirian. În timpul interogării ofițerului, forțele de securitate germane au aflat despre afilierea sa la mișcări extremiste și despre planurile de a efectua atacuri împotriva politicienilor și imigranților.

Ancheta a mai constatat că „soldații” grupului secret începuseră să implementeze celule neonaziste în cadrul armatei germane.
Toate aceste dezvăluiri au loc pe fondul unei disensiuni majore în societatea germană privind subiectul primirii de imigranți și refugiați, un proiect al cancelarului german, Angela Markel, care i-a scăzut mult din popularitate și care a transformat-o în ochii multor alegători din „factor de stabilitate” în „element de risc” pentru politica Germaniei.

Până în prezent, marșurile neonaziste și extremiste au fost contracarate de demonstrațiile masive ale grupărilor antifasciste, însă situația politică devine din ce în ce mai inflamabilă.

Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a decis să se retragă din funcţia de preşedinte al formaţiunii politice Uniunea Creştin-Socială (CSU), au anunţat luni mai multe surse din cadrul partidului. Seehofer intenţionează de asemenea să se retragă din funcţia de ministru de Interne înainte de încheierea mandatului său, au afirmat surse din cadrul CSU.

Sursele au mai informat că oficialul german nu a oferit un motiv pentru decizia de a renunţa la funcţia de ministru de Interne, însă ar fi afirmat că va demisiona odată ce va renunţa la poziţia sa în cadrul CSU.

Cancelarul Angela Merkel a anunţat luna trecută că nu va mai candida pentru postul de preşedinte al CDU, în scrutinul intern din 8 decembrie. Merkel a fost criticată dur în ultimii ani din cauza politicilor flexibile în materie de imigraţie. Criticii susţin că situaţia a generat seria de rezultate slabe pentru partidul Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta) în alegerile regionale.

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Costul creditelor în România: De ce plătim dublu față de UE, chiar și cu inflația în scădere

Dobânzile mari la creditele din România sunt un paradox pentru consumatori și companii, în ciuda scăderii inflației România, alături de alte țări din Europa Centrală...
Ultima oră
Pe aceeași temă