Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a denunţat miercuri periclitarea valorilor democratice de către Ungaria şi a cerut Comisiei Europene să reacţioneze prin lansarea aşa-numitei proceduri a articolului 7, transmit AFP, Reuters şi dpa.
Această procedură a fost lansată de Comisia Europeană contra Poloniei în decembrie anul trecut.
Cu 448 voturi pentru, 197 voturi contra şi 48 de abţineri, eurodeputaţii au adoptat raportul elaborat de eurodeputata ecologistă Judith Sargentini, aceasta fiind prima dată când co-legislativul UE cere activarea aşa-numitei proceduri a articolului 7 (al Tratatului de la Lisabona) împotriva unui stat membru al Uniunii Europene.
Raportul Sargentini detaliază o listă lungă de ‘îngrijorări’ referitoare la încălcarea libertăţilor şi valorilor UE în presă, în sânul universităţilor, împotriva minorităţilor, a migranţilor, dar şi în materie de corupţie şi de independenţă a justiţiei.
În dezbaterea consacrată situaţiei din Ungaria şi desfăşurate marţi în plenul PE, premierul ungar Viktor Orban a subliniat că raportul Sargentini „insultă Ungaria şi insultă onoarea naţiunii ungare”.
„Spuneţi nici mai mult nici mai puţin decât că poporul ungar nu poate decide singur ce este în propriul interes. Credeţi că ştiţi mai bine ce vrea poporul ungar”, a acuzat Orban, explicând că deciziile Ungariei sunt luate de alegători, la alegerile legislative.
Mai mult, a denunţat premierul ungar, raportul Sargentini foloseşte standarde duble, constituie un „abuz de putere” şi modul de aprobare a acestuia încalcă tratatul de bază al UE. El a recunoscut că Budapesta are vederi „radical” diferite faţă de migraţie, dând însă asigurări că guvernul său nu ar „merge niciodată atât de departe încât să-i reducă la tăcere pe cei care nu sunt de acord”.
„Ungaria nu va ceda în faţa şantajului”, a insistat premierul ungar, ci „îşi va apăra graniţele şi valorile europene ale democraţiei”. „Chiar şi de dumneavoastră, dacă va fi necesar”, a menţionat Viktor Orban în faţa eurodeputaţilor.
Viktor Orban: Ungaria nu va accepta „ameninţări” din partea UE şi nu va deveni „patria imigraţiei”
Ungaria nu va accepta „ameninţări” şi nu va deveni „patria imigraţiei”, a afirmat marţi după-amiază, în Parlamentul European, premierul ungar, Viktor Orban, în contextul procedurilor în sensul sancţionării Guvernului de la Budapesta. „Ungaria va fi condamnată pentru că a decis că nu va fi patria imigraţiei. Dar noi nu vom accepta ameninţări şi acte de şantaj din partea forţelor proimigraţie: ne vom apăra frontierele, vom opri imigraţia clandestină”, a afirmat Viktor Orban, citat de site-ul cotidianului La Repubblica. „Noi ne vom apăra frontierele şi doar noi putem decide alături de cine trăim. Am oprit sute de mii de imigranţi clandestini şi am apărat Ungaria şi Europa. Cetăţenii ungari au decis că patria noastră nu va fi patria imigraţiei”, a subliniat Viktor Orban.
Ungaria: Decizia PE privind procedura de sancţionare este o formă de „răzbunare meschină”
Decizia Parlamentului European de iniţiere a procedurii pentru sancţionarea Ungariei reprezintă o formă de „răzbunare meschină” bazată pe „acuzaţii neadevărate”, a reacţionat miercuri după-amiază Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe.
„Este vorba de o răzbunare meschină” a forţelor politice proimigraţie, a declarat Peter Szijjarto, citat de agenţia Bloomberg.
„Raportul conţine o serie de acuzaţii neadevărate şi nejustificate. Este vorba de un proces de faţadă”, a spus Peter Szijjarto, referindu-se la raportul pe baza căruia Parlamentul European a dispus lansarea procedurii de sancţionare a Ungariei.