Nikola Gruevski, care a demisionat în anul 2016 după ce a fost la putere zece ani, a fugit din Macedonia după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru acte de corupţie.
Poliţia macedoneană a emis un mandat de arestare pe numele fostului prim-ministru în condiţiile în care nu s-a prezentat în instanţă pe 9 noiembrie.
Surse citate de ziarul Magyar Idok afirmă că Oficiul ungar pentru Imigraţie şi Azil a stabilit că au fost întrunite condiţiile pentru acordarea azilului politic.
Nikola Gruevski a confirmat că a primit azil politic în Ungaria. „Astăzi, Republica Ungaria, stat membru al NATO şi al Uniunii Europene, a răspuns favorabil cererii mele de a obţine azil politic din cauza persecuţiilor politice din Macedonia”, a transmis Gruevski.
Macedonia le-a trimis autorităţilor ungare o cerere de extrădare a fostului premier Nikola Gruevski
O cerere de extrădare a fostului premier macedonean Nikola Gruevski a fost trimisă Ministerului Justiţiei din Ungaria, ţară în care se află fostul şef al executivului de la Skopje, a anunţat marţi Ministerul Justiţiei macedonean, citat de agenţia de presă MIA, citează Agerpres.
În cererea sa, Ministerul Justiţiei macedonean menţionează că nicio infracţiune pentru care Nikola Gruevski a fost condamnat sau pentru care este judecat nu este o faptă cu caracter militar sau politic, ceea ce înseamnă că aceste infracţiuni nu sunt prevăzute în Convenţia Europeană privind Extrădarea ca fundamente juridice pe care cererea de extrădare poate fi respinsă.
De asemenea, Ministerul Justiţiei de la Skopje susţine că drepturile lui Nikola Gruevski au fost respectate, inclusiv dreptul la apărare în instanţă în concordanţă cu Convenţia Europeană privind Drepturile Omului.
Cererea evidenţiază, de asemenea, anularea graţierii acordate de preşedintele Macedoniei, precum şi faptul că Nikola Gruevski însuşi a solicitat retragerea graţierii sale, într-o scrisoare adresată Biroului preşedintelui macedonean.
”Republica Macedonia cere ca individul Gruevski să fie extrădat. Ţinând cont de gravitatea infracţiunilor, cerem ca el să fie predat şi pus în detenţie întrucât pe numele său a fost deja emis un mandat internaţional”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei macedonean.
Pe de altă parte, guvernul macedonean a anunţat marţi că se aşteaptă ca autorităţile ungare să accepte necondiţionat cererea de extrădare emisă pe numele lui Nikola Gruevski, pentru ca acesta să execute în ţara sa pedeapsa cu închisoarea şi să răspundă în faţa justiţiei pentru alte acuzaţii.
De partea sa, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a afirmat, într-un interviu pentru postul de radio Deutsche Welle, că nici fostul premier macedonean Nikola Gruevski, nici Budapesta nu a încălcat vreo lege atunci când acesta a călătorit în secret către Ungaria.