Germania i-a cerut lui Richard Grenell, ambasador al SUA la Berlin și un fidel al președintelui Donald Trump, explicații după declarațiile sale de susținere a conservatorilor în Europa într-un interviu acordat pentru Breitbart Londra, ramura britanică a publicației americane ultraconservatoare conduse de Steve Bannon, fost strateg în Administrația Trump.
„Trăim o trezire a majorității tăcute, cei care resping elitele și bula lor”, a precizat Grenell pe Twitter, considerând că „acest moment este condus de Trump”, dar negând că sprijină partide sau candidații lor în alegerile care au loc în Europa.
În Germania, aceste declarații au fost percepute ca o susținere prea puțin voalată pentru populiștii de dreapta ai Alternative fur Deutschland (AfD) și ca o ingerință inacceptabilă în afacerile de stat.
Ambasadorul s-a apărat susținând că nu a făcut decât să constate avântul luat de conservatorii europeni și că nu a avut intenția exprimării simpatiei față de populiștii germani.
Grenell se comportă ca un „vicecancelar” al Germaniei
Dar nemții, iritați de debutul prea puțin diplomatic al ambasadorului american, consideră explicațiile acestuia insuficiente. Pentru că omul lui Trump a iritat deja gazdele chiar după venirea la Berlin, la 27 aprilie.
„Întreprinderile germane trebuie să părăsească imediat Iranul”, a declarat Grenell pe 8 mai, referindu-se la decizia americană de reimpunere a sancțiunilor contra Teheranului. Guvernul german i-a reamintit lui Richard Grenell că politica economică germană nu este decisă de ambasada americană din Berlin.
Prea puțin impresionat, Grenell a lăudat talentul lui Sebastien Kurz, cancelarul conservator al Austriei, care pentru a guverna a creat o alianță cu extrema-dreaptă. Ambasadorul american este acuzat că se comportă ca un „vicecancelar” german, organizând întâlniri cu lideri străini de prim rang.
Semn că Grenell privește prerogativele sale în mod extins, s-a întâlnit, la cererea sa, cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în vizită în Germania, și are programată primirea la Berlin pe 13 iunie a cancelarului austriac.
Martin Schulz cere ca ambasadorul american să fie trimis acasă
Înmulțirea gafelor sau a provocărilor intervine în momentul în care relațiile sunt deja foarte tensionate între Washington și Berlin.
În loc să utilizeze un ton diplomatic, Richard Grenell toarnă gaz pe foc folosind retorica lui Donald Trump, care a făcut din Germania ținta sa predilectă în Europa, criticând, pe rând, forța sa comercială, care face rău economiei americane, și participarea sa considerată prea modestă la bugetul NATO.
Responsabilul social-democrat Martin Schulz, fost președinte al Parlamentului European, a cerut trimiterea lui Grenell înapoi la Washington. „Dacă ambasadorul german la Washington spunea că este la post pentru susținerea Partidului Democrat, ar fi fost imediat retrimis acasă”, a precizat Schulz.
Una dintre figurile proeminente ale stângii radicale germane, Sahra Wagenknecht, a cerut plecarea imediată a ambasadorului. Criticile se înmulțesc și peste Atlantic, în tabăra democrată din SUA. Senatoarea Jeanne Shaheen a reamintit într-un comunicat că ambasadorii „nu trebuie să se amestece în politica locală sau regională susținând partide politice, candidați sau cauze.
Dacă ambasadorul Grenell nu vrea să se abțină de la declarații politice, va trebui rechemat imediat”.
Democrații americani s-au opus multă vreme numirii lui Grenell ca ambasador motivând că nu face dovada unei rețineri foarte diplomatice.
Cel mai bun aliat al lui Richard Grenell la Washington este John Bolton, consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump, un „vultur” în relațiile internaționale, subliniază Der Spiegel.