Planul prevede întărirea bazelor americane din Israel și echiparea armatei israeliene cu echipament militar capabil să contracareze un atac cu rachete al Iranului.
Forțele aeriene israeliene vor primi un număr mare de avioane-cisternă Boeing KC-46, care permit alimentarea cu combustibil în aer, oferind astfel mai multă flexibilitate flotei de război.
Acest tip de avioane fusese refuzat Israelului de către Administrația Obama, tocmai pentru a evita atacurile asupra facilităților nucleare iraniene, obiective principale ale statului evreu.
Aprobarea extinderii cooperării militare de către Donald Trump vine după întâlnirea pe care președintele american a avut-o cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în care șeful Alianței a precizat că nu va interveni pentru apărarea Israelului dacă această țară va fi ținta atacurilor iraniene.
Franța, Germania, Marea Britanie cer excludere de la sancțiuni
Pe de altă parte, Franța, Germania și Marea Britanie au cerut SUA ca firmele provenite din aceste țări să fie excluse din lista sancțiunilor în cazul colaborării cu Iranul. Cele trei țări semnatare ale acordului nuclear din 2015 și-au anunțat decizia de a rămâne în tratat după retragerea SUA.
Miniștrii de Externe și de Finanțe germani, francezi și britanici au semnat o scrisoare comună adresată Administrației Trump prin care cereau excluderea de pe lista sancțiunilor a firmelor din țările lor ce colaborează cu Iranul în domeniul farmaceutic, al sănătății, energiei, aviației civile, infrastructurii, băncilor și construcției de drumuri.
„O retragere a Iranului din acordul nuclear va duce la destabilizarea unei regiuni pentru care noi conflicte ar fi dezastruoase”, se arată în scrisoarea comună, adresată Secretariatului de Stat și Secretariatului Trezoreriei SUA.
Trezoreria americană a emis un comunicat prin care avertizează guvernele și companiile private să evite afacerile cu Iranul, altfel vor fi și acestea subiect al sancțiunilor ce vor intra în vigoare din luna august.
Firme importante europene, printre care Peugeot, și-au anunțat suspendarea activităților din Iran.
Salvarea acordului nuclear, incertă
Și totuși, ministrul de Externe francez, Jean-Yves Le Drian, a atras atenția Iranului că majorarea capacității de îmbogățire a uraniului, dacă acordul internaţional privind programul nuclear iranian eşuează, riscă să ajungă aproape de „linia roşie’”.
„Întotdeauna este periculos să te joci cu linia roşie”, a declarat Le Drian, precizând însă că planurile de salvare a acordului, încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri ale lumii (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa, Germania), rămân intacte.
Declaraţia şefului diplomaţiei franceze survine la o zi după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut apel la Franţa să-şi îndrepte atenţia către abordarea problemei privind „agresiunea Iranului în regiune”, spunând că nu mai are nevoie să convingă Parisul să se retragă din acord, care oricum va fi distrus de presiunea economică.
Premierul israelian a făcut un turneu prin Franța, Germania și Marea Britanie pentru a prezenta dovezi că Iranul nu renunță la programul nuclear militar.