2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInternaționalSteve Bannon finanțează o revoltă populistă de extremă-dreapta în Europa

Steve Bannon finanțează o revoltă populistă de extremă-dreapta în Europa

Apropiat de alt-right, extrema dreaptă americană, Steve Bannon, numit și „regele fake news”, a detaliat pentru Daily Beast ambițiile sale, având ca primă etapă alegerile europene din 2019.

Fundația sa, „Mișcarea“ va avea baza la Bruxelles, capitala UE, și va furniza sondaje, mesaje și consiliere pentru personalitățile de dreapta de pe eșichierul politic care nu dispun de organizații bine rodate pentru a le susține. 

Concret, va căuta o rețea de partide de dreapta în Europa care vor beneficia de un ajutor considerabil. Obiectivul declarat este să rivalizeze cu fundația miliardarului american de origine maghiară George Soros, Open Society, catalogată mai mult de
stânga.

Fostul șef al publicației de extremă dreapta Breitbart era la Londra în momentul vizitei lui Donald Trump în Europa și își instalase cartierul general într-un hotel de cinci stele, unde a primit reprezentanții mișcărilor de dreapta din Europa. „Steve Bannon a scufundat establishmentul. Acum vrea distrugerea Europei”,  scria New York Times prezentând primul turneu european al fostului consilier de la Casa Albă.

 

Frăția de extremă-dreapta 

El a făcut escală la Lille pentru a participa la Congresul Frontului Național, extrema-dreaptă din Franța. În trecere prin Zrich, unde s-a întâlnit cu reprezentanții partidului de extremă-dreapta AfD, Steve Bannon a acordat un interviu pentru canalul RTS, în care afirma că „populismul este o evoluție foarte pozitivă”, o promovare de idei reacționare prin media alternative. 

Bannon a promis că toate publicațiile sale de informații naționaliste și populiste vor apare pretutindeni în limba țării respective. Ofensiva mediatică se înscrie în „faza 2” a proiectului său pentru Europa.

În ultimul an, Bannon s-a întâlnit cu politicieni de dreapta de pe întregul continent european, între care fostul șef al Ukip, Nigel Farage,  Marine Le Pen și Viktor Orban, premierul ungar. 

 

Parlamentul European, ținta principală

El a declarat pentru Daily Beast că are în vedere un „supergrup” în Parlamentul European care ar putea furniza o treime din deputați după alegerile europene din mai anul viitor. De asemenea, a precizat că va petrece jumătate din timpul său în Europa după încheierea alegerilor americane din noiembrie. Bannon este optimist privind impactul potențial asupra scenei europene cu bani puțini, motivul fiind victoria campaniei la referendumul pentru Brexit, în Marea Britanie, care a fost obținută cu un buget de 7 milioane lire sterline. „Când mi-au spus că plafonul cheltuielilor era de 7 milioane de lire sterline, am spus: Vreți să spuneți 70 milioane? Ce dracu! 7 milioane nu cumpără nimic. Nu puteți cumpăra date de pe Facebook, nu puteți cumpăra anunțuri. Nu puteți face nimic. Vreți să scoateți a cincea cea mai mare economie din lume din Uniunea Europeană pentru 7 milioane lire sterline?”

Italia, cu o pondere importantă în UE și NATO, este o etapă fundamentală în această strategie. Proiectul Ligii de a părăsi zona Euro se adaugă legăturilor foarte strânse întreținute de vicepremierul și ministrul de Interne, Matteo Salvini, cu partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin. „Italia este inima politicii moderne. Dacă merge acolo, poate reuși oriunde.  Veți vedea state-națiuni individuale cu propriile identități, cu propriile fontiere“, subliniază Bannon.  Adică distrugerea Uniunii Europene.  

Cele mai citite

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă