„Propunem organizarea la Belgrad a unei întâlniri între Trump şi Putin. Nu există un loc mai bun decât Serbia”, a afirmat, vineri, Ivica Dacici, care este prim-vicepremier şi ministru de Externe al Serbiei.
Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a felicitat marţi pe omologul său din Rusia, Vladimir Putin, pentru câştigarea scrutinului prezidenţial. Liderul de la Casa Albă a precizat că probabil se va întâlni în curând cu Vladimir Putin pentru a discuta despre armament, despre crizele din Coreea de Nord, Ucraina şi Siria.
„Probabil ne vom întâlni în viitorul nu prea îndepărtat pentru a discuta despre cursa înarmării, care scapă de sub control”, a precizat liderul de la Casa Albă.
Ulterior, Donald Trump şi-a justificat decizia de a-l felicita, în pofida sfaturilor consilierilor prezidenţiali, pe Vladimir Putin, liderul de la Casa Albă criticând dur „presa ştirilor false” care „a înnebunit” că el nu l-a „insultat” pe şeful statului rus.
„L-am sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-l felicita pentru victoria electorală (în trecut, l-a sunat şi fostul preşedinte Barack Obama). Presa de tip Ştiri False a înnebunit, deoarece ar fi vrut să îl insult. Presa se înşeală! Relaţiile bune cu Rusia (şi cu alţii) sunt un lucru bun, nu un lucru rău”, a argumentat Donald Trump. „Aceste relaţii ne pot ajuta să rezolvăm probleme precum Coreea de Nord, Siria, Ucraina, reţeaua Stat Islamic, Iranul şi chiar eventuala cursă a înarmării. (…) Pace prin putere!”, a spus Donald Trump.
Decizia lui Donald Trump de a-l suna pe Vladimir Putin a fost criticată de senatorul republican John McCain, care a afirmat că un preşedinte al SUA „nu ar trebui să felicite dictatori pentru câştigarea unor alegeri simulate”.
De asemenea, potrivit cotidianului The Washington Post şi site-ului Axios.com, consilierii prezidenţiali îi recomandaseră lui Donald Trump să nu îi transmită felicitări lui Vladimir Putin.