Kremlinul a respins avertismentul președintelui american, Donald Trump, de a nu lansa o ofensivă în această enclavă liberă de regimul Assad, riscându-se astfel o nouă catastrofă umanitară. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peșkov, a declarat că armata siriană este pregătită „să desființeze cuibul de teroriști din Idlib”.
Luni, președintele SUA anunțase că se opune unui atac asupra Idlibului.
„Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, nu trebuie să atace imprudent provincia Idlib. Ruşii şi iranienii ar comite o gravă eroare umanitară luând parte la această potenţială tragedie umană”, a scris, luni, pe Twitter, Donald Trump. „Sute de mii de oameni ar putea fi ucişi. Să nu lăsăm să se întâmple asta!”, a subliniat liderul de la Casa Albă.
Idlib face parte din „zonele de dezescaladare” instituite în Siria în urma negocierilor de la Astana, organizate de Rusia şi Iran, susţinătoare ale regimului de la Damasc, şi de Turcia, care îi sprijină pe rebeli, având forțe militare în provincie.
Idlib găzduiește sute de mii de dislocați din alte regiuni care au intrat sub controlul regimului Assad, sprijinit militar de Rusia.
Tot luni, Franţa şi-a exprimat dezacordul faţă de o posibilă ofensivă de anvergură a regimului sirian şi aliaţilor săi în Idlib.
Rusia a ignorat aceste avertismente și a reluat marți bombardamentele efectuând peste zece raiduri asupra pozițiilor rebelilor, nu asupra pozițiilor cuiburilor de teroriști Jabhat al-Nusra, rămași prinși în provincie.
ONU împotriva repatrierii forțate a refugiaților
Organizația Națiunilor Unite nu se pliază politicii insistente a Rusiei de „a ajuta” la repatrierea refugiaților. Vladimir Putin a subliniat la toate întâlnirile la nivel înalt că sunt create condiții pentru a fi reîntorși refugiații, ignorând faptul că refugiații sunt rezultatul reprimării criminale a revoluției siriene de către regimul Assad.
Conform unei directive interne clasificate a secretariatului organizației, ONU va ajuta la reconstruirea Siriei numai după ce țara va trece la o nouă autoritate, a dezvăluit Kommersant.
Ziarul scrie că ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a aflat despre existența acestui document și a cerut ONU să explice de ce astfel de probleme devin „subiectul directivelor secrete interne”, ocolind Consiliul de Securitate. Lavrov a acuzat partenerii occidentali că manipulează organizația internațională.
Conform Kommersant, documentul ONU are două pagini și este intitulat „Parametrii și principiile asistenței ONU în Siria”. Acesta a fost elaborat în octombrie 2017. Esența directivei se reduce la trei puncte : „ONU nu va promova întoarcerea refugiaților, împotriva voinței acestora”; „Doar după ce va exista o tranziție politică autentică și cuprinzătoare negociată de părți, ONU ar fi gata să gireze reconcilierea”; „Asistența ONU nu trebuie să ajute partidele care se presupune că au comis crime de război sau crime împotriva umanității”.
Raportorul special Staffan de Mistura a anunțat marți, odată cu reluarea bombardamentelor în Siria de către Rusia, că luna aceasta vor fi organizate negocieri între marile puteri privind înființarea unei comisii care va conduce reforma constituțională în Siria. „Acesta va fi un moment al adevărului pentru un proces politic credibil”, a declarat De Mistura.
Săptămâna viitoare vor avea loc discuții ce implică Rusia, Turcia și Iran, iar în următoarea săptămână cu Statele Unite și Arabia Saudită, privind componența comisiei. De Mistura a precizat că aceste discuții ar putea constitui punctul de plecare pentru reformele guvernului sirian ce conduc la alegeri după război.