1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInternaționalRachete Iskander în Kaliningrad, enclava rusă unde se pregătesc planuri anti-NATO

Rachete Iskander în Kaliningrad, enclava rusă unde se pregătesc planuri anti-NATO

 Uniunea Europeană a precizat că rămâne „ferm angajată” în apărarea „suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei” și patru ani după anexarea ilegală a Republicii autonome a Crimeii și a orașului-port Sevastopol de către Rusia „reafirmă că nu recunoaște și continuă să condamne această violare a dreptului internațional”. Consiliul European a extins sancțiunile contra Rusiei până în iunie 2019, sancțiuni impuse ca urmare a anexării Crimeii în 2014. Măsurile se aplică cetățenilor și întreprinderilor rezidente în UE și sunt limitate la teritoriul Crimeii și Sevastopolului. Este vorba despre interdicții de importuri de produse din Crimeea și de investiții în peninsula ucraineană, ceea ce înseamnă că nici un european sau societate din UE nu poate achiziționa firme sau bunuri imobiliare în acest teritoriu. Este interzisă furnizarea de servicii turistice în Crimeea, navele de croazieră nu pot acosta în porturile peninsulei, cu excepția situațiilor de urgență, ca și exportarea unor mărfuri în Crimeea și a tehnologiilor din domeniile transporturilor, telecomunicațiilor și energiei legate de prospectarea, exploatarea și producția petrolului, gazului și a resurselor naturale.

 

Putin mai pregătește ceva?

 

În ce privește Kaliningrad, un loc critic pe harta Europei de Est în eforturile președintelui Putin de a respinge cu fermitate expansiunea NATO, Federația oamenilor de știință americani (FAS) a publicat luni imagini satelitare care, potrivit grupului, arată o instalație de stocare în enclava situată pe coasta baltică, între Polonia și Lituania, care a fost acoperită cu un nou strat de beton. „Sunt toate amprentele digitale ale siturilor rusești de stocare a armelor nucleare tipice“, a declarat Hans Kristensen, directorul proiectului de informare nucleară al FAS. El a adăugat că „există un perimetru exterior de închidere cu multiple straturi, bunkerele sunt înconjurate de o triplă barieră, acestea fiind caracteristicile tipice tuturor altor situri de stocare a armelor nucleare pe care le cunoaștem în Rusia”.

Lucrările la bunker au început în 2016 și noul acoperiș a fost instalat în această vară. Este un sit supravegheat de un timp, unde au mai fost observate unele ameliorări în trecut, dar nimic atât de important ca acesta. Este pentru prima oară când vedem lucrări la un bunker nuclear, aparent renovat, a declarat Kristensen. Imaginile nu demonstrează că în prezent există arme nucleare la Kaliningrad, dar demonstrează că este un sit activ. De asemenea, nu este clar dacă militarii ruși au instalat deja ogive nucleare în această locație sau sunt pe punctul de a le aduce, arată Stampa.

Armata rusă a anunțat la începutul anului că a fost construită infrastructura necesară pentru staționarea permanentă de rachete mobile Iskander-M, capabile să transporte ogive convenționale și nucleare cu o rază de acțiune de 500 km. Surse occidentale estimează că în urma unor modificări, Iskander ar putea atinge ținte la distanță de 700 km. SUA afirmă că din cauza razei lor de acțiune, Iskander reprezintă o violare a tratatului din 1987 asupra forțelor nucleare cu rază intermediară.

 

Accent pe arsenalul nuclear

 

Kaliningrad este și baza Flotei ruse la Baltica, unde militarii ruși, în special cei din Marină, au păstrat un mare număr din sistemele lor de arme tactice nucleare, inclusiv rachete anti-nave, rachete terestre cu rază scurtă de acțiune și sisteme de apărare antiaeriană. În timp ce tensiunile cu Occidentul s-au intensificat asupra Ucrainei și a Siriei, Putin a pus accentul pe arsenalul nuclear rus și în martie a dezvăluit o serie de noi concepte de arme nucleare care, potrivit declarațiilor sale, ar putea depăși toate sistemele occidentale de apărare.

Instalarea permanentă a rachetelor balistice Iskander cu capacitate nucleară în enclava Kaliningrad reprezintă un pericol pentru jumătate din capitalele europene, declara în februarie președintele lituanian, Dalia Gribauskaite. Iar generalul ceh Petr Pavel, președintele comitetului militar al NATO preciza că „vedem o pregătire serioasă pentru un mare război”. Legat de prezența rachetelor Iskander în Kaliningrad, Pentagonul a anunțat că are în vedere amplasarea permanentă în țările batice a unei baterii antirachetă Patriot.  

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă