27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInternaționalPreședintele Poloniei nu pare afectat de sancțiunile UE

Președintele Poloniei nu pare afectat de sancțiunile UE

Magistraţii au fost numiţi la camera disciplinară nou înfiinţată, care potrivit unor experţi în domeniul judiciar ar putea fi folosită ca un instrument de intimidare a celor care au o atitudine critică faţă de guvern.

Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), de orientare conservatoare şi naţionalistă, este acuzat de influenţarea politică a instanţei supreme, unde urmează să fie numiţi 44 din cei aproape 120 de judecători, arată Reuters.

Zece decani ai facultăţilor de drept poloneze afirmă într-o scrisoare publicată joi că unii candidaţi nu sunt calificaţi corespunzător şi că guvernul subminează independenţa justiţiei..

În cadrul reformei judiciare, PiS a început din iulie să oblige judecătorii Curţii Supreme să se pensioneze anticipat. Până acum au fost excluşi astfel din instanţă 21 de judecători.

Comisia Europeană a criticat reformele judiciare din Polonia în ultimii doi ani, iar în 2017 a declanşat procedura privind încălcarea valorilor europene fundamentale de către guvernuk de la Varşovia.

PiS susţine că obiectivul său este eliminarea corupţiei din sistemul judiciar.

Cele mai citite

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...
Ultima oră
Pe aceeași temă