6.3 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCum au furat israelienii arhivele secrete nucleare iraniene

Cum au furat israelienii arhivele secrete nucleare iraniene

La invitația guvernului israelian, trei ziariști, între care unul de la New York Times, au primit documente-cheie din cele sustrase din Iran, multe confirmând suspiciunile inspectorilor Agenției Internaționale a Energiei Atomice (AIEA) menționate într-un raport.

În pofida insistențelor Teheranului că programul nuclear era în scopuri pașnice, țara a lucrat în trecut pentru acumularea sistematică a tot ce era necesar pentru fabricarea armelor atomice.

 

O jumătate de tonă de documente secrete

 

Agenții Mossadului care s-au deplasat într-un depozit situat într-un cartier comercial din Teheran știau exact cât timp aveau să dezactiveze alarmele, să treacă de două porți, să taie zeci de seifuri uriașe și să iasă din oraș cu o jumătate de tonă de materiale secrete: șase ore și 29 minute. Paznicii iranieni veneau la ora 7.

Locul a fost supravegheat de serviciile secrete israeliene timp de un an și agenții aveau ordinul să plece înainte de ora 5 dimineața pentru a avea suficient timp să scape. Agenții israelieni au venit în noaptea de 31 ianuarie cu lasere pentru a putea tăia seifurile, iar la finalul operațiunii au fugit spre frontieră transportând circa 50.000 de pagini și 163 de CD-uri cu informații, video-uri și planuri.

Depozitul în care au penetrat israelienii era folosit de Iran după semnarea acordului nuclear din 2015 cu SUA, puterile europene, Rusia și China. Acordul îi dădea dreptul AIEA să viziteze siturile nucleare presupuse, inclusiv bazele militare.

Și iranienii au început să colecteze sistematic mii de pagini care erau diseminate în țară și care explicau fabricarea unei arme, echiparea unei rachete și provocarea exploziei acesteia. Le-au regrupat într-un depozit dintr-un cartier comercial din Teheran fără legătură cu programul nuclear și departe de arhivele declarate de Ministerul Apărării. Ceea ce iranienii nu știau este că Mossadul a știut despre colectarea documentelor, filma deplasările de doi ani. 

 

Un hold-up perfect

 

Anul trecut, agenția israeliană a început planificarea unui hold-up. În majoritatea operațiunilor Mossad, spionii vizează pătrunderea într-o instalație și fotografierea sau copierea materialului fără să lase urme.

În acest caz, șeful Mossad, Yossi Cohen, a ordonat ca materialul să fie furat pur și simplu, ceea ce reducea drastic timpul petrecut de agenți în interiorul clădirii. În plus, israelienii doreau documentele pentru contracararea afirmațiilor iraniene potrivit cărora documentele erau falsificate și pentru a le supune examinării de către grupuri internaționale.

În mod clar, arată cotidianul american, spionii israelieni – cel puțin două duzini au participat la operațiune – au avut ajutor din interior. Au știut care din cele 32 de seifuri conțineau informațiile cele mai importante, au știut obiceiurile paznicilor, au studiat sistemele de alarmă, care erau în funcțiune când au sosit la ora 22.30. 

De teama că unii dintre ei pot fi capturați, israelienii au transportat materialele pe rute diferite. Exact la 7 dimineața, cum prevăzuse Mossad, a sosit un paznic și a descoperit ușile deschise și seifurile sparte. A dat alarma și autoritățile iraniene au lansat o campanie națională pentru localizarea hoților – zeci de mii de membri ai personalului de securitate.

Efort fără rezultat și până la discursul premierului Benjamin Netanyahu, iranienii nu au scos un cuvânt în public despre ceea ce se petrecuse. Printre elementele uimitoare din acea arhivă au fost fotografiile luate în interiorul a ceea ce fuseseră altădată instalații-cheie în Iran, înaintea dezafectării echipamentelor pentru a nu fi descoperite în inspecții internaționale.

Un ansamblu de fotografii prezintă o uriașă cameră metalică pentru a permite experiențe explozive, într-o clădire din Parchin, o bază militară din apropierea capitalei iraniene.

Agențiile secrete suspectau de multă vreme existența activităților nucleare la Parchin, dar Iranul refuza autorizarea inspecțiilor AIEA, motivând că la acea bază nu se efectua nici o experiență nucleară.

În momentul când șeful AIEA a fost autorizat să viziteze situl, în 2015, el era gol, raportul agenției precizând că echipamentul fusese retras. Fotografiile satelitare arată exact ce s-a petrecut – Parchin a fost total dezafectat înaintea venirii inspectorilor și tone de pământ au fost deplasate pentru eliminarea oricărei urme de contaminare nucleară. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă