33.1 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăInternaționalKremlinul acuză Kievul de asasinarea liderului separatist din Donețk

Kremlinul acuză Kievul de asasinarea liderului separatist din Donețk

SUA au anunțat imediat creșterea livrărilor de arme pentru forțele navale și aeriene ucrainene, pentru a deveni forțe de apărare față de amenințările Moscovei.

Fost ambasador la NATO, Kurt Volker, trimis special american pentru Ucraina, a precizat că există o prăpastie între Washington și Moscova asupra modului de desfășurare a unei forțe ONU de menținere a păcii pe teritoriul ucrainean pentru a pune capăt acestui război de patru ani. Până acum, SUA nu au aprobat extinderea livrărilor de arme, dar Moscova a făcut din asasinarea liderului separatist un motiv pentru a continua conflictul.

Separatiștii și Rusia acuză Kievul că este la originea exploziei care l-a ucis pe Zaharcenko într-o cafenea din Donețk, în timp ce Ucraina atribuie acest asasinat luptelor interne ale mișcării rebele, susținută și finanțată de autoritățile ruse.

Asasinatul fragilizează și mai mult procesul de pace, angajat prin acordurile de la Minsk, semnate în februarie 2015 de Rusia, Ucraina, Franța și Germania, unde Zaharcenko era parte. Franța și Germania încearcă de câteva luni să relanseze procesul de pace dar, după asasinat, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a înlăturat orice reuniuni viitoare cu Berlin, Paris și Kiev. 

La rândul lor, Statele Unite nu cred într-un progres diplomatic și în acest context reprezentantul special american pentru Ucraina, Kurt Volker, a afirmat că Washingtonul va furniza arme Kievului pentru a întări forțele ucrainene contra separatiștilor. În special cele aeriene și navale.

Potrivit lui Volker, timpul nu este de partea lui Putin și a insistat asupra faptului că sentimentul antirus și pro-occidental se dezvoltă în Ucraina cu fiecare săptămână pe măsură ce ucrainenii pierd soldați pentru a-și apăra propria țară. 

Congresul a aprobat un ajutor militar de 250 milioane dolari pentru Ucraina în 2019.  Congresul a mai votat în trecut pentru susținerea militară la o scară similară, dar a fost blocat de Administrația Obama, care s-a temut de o escaladare din partea Rusiei. 

Administrația Trump a ridicat această constrângere în decembrie 2017 și a aprobat expedierea de rachete Javelin. 

Rusia continuă înarmarea separatiștilor din regiunea Donbas și autoritățile americane estimează că există circa 2.000 de militari ruși care luptă în estul Ucrainei. Liniile de front sunt înghețate și războiul s-a transformat într-un conflict de slabă intensitate în care își pierd viața soldații ucraineni. 

12 lideri separatiști, asasinați 

Conform acordurilor de la Minsk, Rusia urma să-și retragă trupele și Ucraina trebuia să atribuie un statut special districtelor cu majoritate rusă în regiunile Donețk și Lugansk. 

Numai că Rusia nu dă nici un semn de retragere. Moartea lui Zaharcenko deschide o perioadă de incertitudine în Donbas, unde conflictul a făcut deja peste 10.000 de morți. În Donețk, a fost decretată starea de urgență și dispariția omului-forte al separatiștilor ar putea fi preludiul unor noi tensiuni. Președintele Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, estima că această moarte „spulberă ideea acordurilor de pace“.

Asasinarea lui Zaharcenko readuce în discuție eliminarea stranie a șefilor de război din Donbas. Igor Strelkov, fost combatant rus „voluntar“ în estul Ucrainei, declară că seria de atentate care vizează de doi ani șefii militari din Donețk și Lugansk nu este imputabilă ucrainenilor. 

După ianuarie 2015, au fost 11 asasinate, în afară de Zaharcenko. Responsabili și șefi militari din republicile autoproclamate populare Donețk și Lugansk, au fost eliminați unul câte unul, într-o serie de atentate comise în regiunea Donbas, devastată de trei ani de război între milițiile proruse și forțele loiale Kievului. 

Ultimul, până la recenta dispariție a premierului autoproclamatei republici populare Donețk, este Mihail Tolstik, alias „Givi“, care a fost ucis pe 8 februarie în biroul său din Donețk, vizat de un lansator de rachete. 

Încă nu s-a răspuns la întrebările legate de uciderea sa: răzbunarea ucrainenilor sau eliminarea Moscovei a martorilor unui „război murdar“? Sau reglări de conturi între grupări rivale pentru acapararea profiturilor economiei negre a conflictului? Toți acești șefi militari proruși sunt morți în circumstanțe tulburi sau au fost executați.  

Cele mai citite

Seară de excepție organizată de Familia Regală pentru Republica Moldova

Miercuri, 12 iunie 2024, Palatul Elisabeta a găzduit Seara dedicată Republicii Moldova, la care Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Consort au invitat...

Serviciul militar obligatoriu va fi reintrodus în Germania

Se reintroduce serviciul militar obligatoriu în Germania. Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, este aşteptat să-şi prezinte propunerea privind serviciul militar obligatoriu, potrivit capital.ro. Se...

Proteste violente în Argentina. Senatul trece o parte din pachetul de reformă a lui Milei

Noul președinte al Argentinei, Javier Milei, se confruntă cu primele proteste de amploare după ce Senatul a aprobat primele legi din pachetul său de...
Ultima oră
Pe aceeași temă