Coaliția italiană între extrema dreaptă și populiști s-a poziționat pe traiectoria coliziunii cu UE după impasul asupra migrației. Poziția intransigentă a lui Matteo Salvini, noul ministru de Interne, riscă să declanșeze o criză în raport cu reformele Uniunii în materie de azil.
Preocupările internaționale privind noul guvern populist anti-sistem al Italiei s-au focalizat asupra provocării reprezentate de planurile sale de reduceri importante a impozitelor și a cheltuielilor pentru regulile bugetare ale UE și riscul că ar părăsi chiar euro. Dar refuzul lui Salvini de a autoriza în acest week-end acostarea navei de salvare Aquarius cu 629 migranți la bord într-un port italian demonstrează clar că primul conflict important cu blocul comunitar nu privește moneda unică ci migrația.
Aquarius, o navă de salvare a ONG SOS Mediteranee, cu 629 de migranți la bord, a făcut obiectul tensiunilor dintre Malta și Italia. Roma a închis porturile și a cerut Maltei să preia cele 629 persoane aflate la bord. La Valetta a respins cererea motivând că Italia trebuie să primească acei migranți. Luni, după ce Agenția ONU pentru Refugiați (HCR) a solicitat debarcarea urgentă a ansamblului celor 629 de migranți, din care 100 copii, noul premier spaniol a autorizat Aquarius să acosteze în portul Valencia.
Premierul italian, Giuseppe Conti, a mulțumit Spaniei pentru acest „gest de solidaritate”, în timp ce Matteo Salvini, noul ministru italian de Interne, și liderul Ligii, extrema dreaptă, a declarat : „am deschis un front cu Bruxelles”. El a precizat că „va contacta Comisia Europeană pentru ca aceasta să-și îndeplinească îndatoririle sale față de Italia, pe care nu le-a respectat niciodată” și a adăugat că „începând de astăzi, Italia spune nu imigrației clandestine”, promițând expulzarea celor 500.000 de migranți care trăiesc ilegal în Italia. Săptămâna trecută, Salvini a declarat că nu va permite ca Italia să devină „tabăra refugiaților din Europa”.
Deși oferta premierului spaniol Sanchez a fost rapid salutată în țară și în străinătate, HCR a avertizat că Spania nu are resursele și infrastructurile necesare pentru a face față crzei migratorii.
Primarii din sudul Italiei, în special cel al orașului Palermo, Leoluca Orlando, s-au declarat gata să deschidă portul pentru Aquarius. „Palermo în greaca veche înseamnă port complet”. „Noi am primit întotdeauna navele care au salvat vieți în mare. Nu ne vom opri acum. Salvini este pe cale să violeze dreptul internațional și a arătat odată în plus că suntem sub un guvern extrem de extremă dreapta” a precizat Orlando. Fulvio Vassallo, specialist în azil și în drept internațional la Universitatea din Palermo, a declarat că acest episod „ar putea fi sfârșitul operațiunilor umanitare de salvare în mare”. Salvini a câștigat și victoria sa va avea impact serios asupra crizei migranților, a mai estimat Vassallo.
Italia, în eșalonul anti-migrație
Noua abordare italiană de către coaliția la putere în Italia dintre Liga de extremă dreapta și Mișcarea populistă 5 Stele, urmează unei campanii electorale în care Salvini a promis să adopte noi politici asupra migranților. Această intransigență riscă să precipite o adevărată criză asupra reformelor UE în materie de azil pe care Bruxelles le dorește implementate dar fără succes.
Într-o intervenție neobișnuit de clară, cancelarul german Angela Merkel a avertizat contra consecințelor neajungerii la un acord. „Dacă suntem incapabili să găsim un răspuns comun la provocările migrației, vor fi în joc chiar fundamentele UE”. Odată cu creșterea xenofobiei pe continent și a ascensiunii partidelor anti-imigrație de dreapta sau a guvernelor din țări țări diverse ca Italia, Ungaria, Germania, Polonia, Austria și Suedia, imigrația a devenit o problemă esențială, importantă pentru Uniunea Europeană.