-2.9 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăInternaționalDistrugerea UE, obiectiv comun pentru Trump și Putin

Distrugerea UE, obiectiv comun pentru Trump și Putin

Un „vultur“ american, partizanul unei confruntări cu Rusia, John Bolton, consilier național pentru securitate al președintelui american, s-a deplasat la Moscova și a avut discuții cu președintele Vladimir Putin timp de două ore privind pregătirea unui summit ruso-american. 

Un acord a fost stabilit și întâlnirea Trump-Putin va avea loc la Helsinki, pe 16 iulie. Este vorba despre primul format de acest gen între cele două puteri, în prezent „la cuțite“ și a treia întâlnire între cei doi președinți, după G20 din Hamburg, în iulie 2017, și foarte scurta discuție improvizată patru luni mai târziu la summitul Asia-Pacific din Danang, în Vietnam.

 

Amenințare pentru Putin, concurență pentru Trump

 Potrivit versiunii Kremlinului, întâlnirea se va axa pe dezarmare, pe situația din Siria și pe ameliorarea relațiilor bilaterale. Analiștii ruși s-au arătat prudenți asupra rezultatului acestei noi tentative de dialog, subliniind caracterul imprevizibil al lui Trump.

„Pe de o parte militează pentru  revenirea Rusiei în G8 și recunoaște Crimeea ca teritoriu rus, dar pe de alta utilizează sancțiunile ca mijloc diplomatic, dirijate atât contra inamicilor – Iran sau Rusia – dar și contra Chinei sau Uniunii Europene“.

Pentru Putin, întâlnirea cu Trump este destinată să arate marea revenire a diplomației Moscovei pentru a dovedi că Rusia este definitiv de neînlocuit. Putin se bucură să vadă că Donald Trump caută să slăbească UE și NATO și că în același timp dezangajează SUA din Orientul Mijlociu.

De partea americană, exercițiul este mai dificil. Înainte de a merge la Helsinki, Donald Trump va face escală la Bruxelles pentru summitul NATO (11-12 iulie) și la Londra pentru prima sa vizită în Marea Britanie și aliații săi se așteaptă la o turnură asupra angajamentelor sale transatlantice. Unii analiști europeni au evocat adesea riscul de a vedea Europa prinsă între Rusia și SUA și acest risc există. Chiar dacă obiectivele celor doi președinți sunt diferite și uneori antagoniste, și unul și celălalt afișează, pentru moment, și fiecare în modul său, voința de a distruge unitatea europeană. O coeziune considerată de Putin ca o amenințare și de Trump ca o concurență.

 

Multilateralismul, un inamic

 Washington Post a dezvăluit că președintele american i-a sugerat președintelui francez, Emmanuel Macron, să retragă țara din UE în schimbul unui acord comercial bilateral substanțial. Oferta, vizând distrugerea unității europene, ar fi fost făcută în timpul unei reuniuni private când Macron a vizitat Casa Albă, în aprilie. Potrivit autorului articolului, Josh Rogin, „este un exemplu al președintelui SUA care incită în vederea dezmembrării unei organizații a aliaților Americii“.

De la preluarea funcției, Trump a pus în discuție aderarea SUA la NATO, s-a retras din Parteneriatul Transpacific, din acordul climatic de la Paris, din acordul nuclear iranian, din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, a ordonat recent retragerea din OMC și studiază plecarea trupelor americane din Germania, cel mai important contingent din afara Americii. În ultimele două săptămâni a adoptat o linie dură cu Canada și Mexic în speranța că le va obliga să renegocieze Acordul de liber-schimb nord-american (NAFTA). Washington Post subliniază că Trump încearcă să producă daune „enorme“, dar inutile aliaților săi europeni.

„Trump nu crede în caracterul continuu al UE și al NATO, nici în angajamentul SUA față de cele două“.

Unul dintre elementele recurente ale politicii externe a președintelui Trump este opoziția ferventă față de organizațiile multilaterale și zilele trecute a declarat că „UE a fost creată pentru a profita de SUA“.

Nici NATO nu este privită cu ochi buni, la summitul G7 din Canada declarând că este „la fel de rea ca NAFTA și prea costisitoare pentru SUA“. Propunerile incendiare ale lui Trump, făcute în privat la summitul G7, au fost confirmate de responsabili europeni, provocând frisoane printre aliați asupra a ceea ce se va petrece la summitul Alianței din 11-12 iulie. Un summit urmat de întâlnirea lui Trump cu Putin.  Londra, Paris, Berlin și Ottawa se tem că Trump își va hărțui partenerii din NATO și apoi va face concesii la Helsinki pentru a atrage favorurile liderului rus. La același G7, Trump a declarat: „Crimeea este rusească pentru că toată lumea vorbește rusa“.

 
 

 

Cele mai citite

Facturile la încălzire explodează: Creșteri și de 30%, față de 2023

Pentru luna decembrie, administratorii de bloc preconizează majorări pe facturi și de 40% Primele facturi la încălzire din această iarnă au început să sosească, iar...

Taxa pe stâlp reintrodusă de Guvern: Impact economic și costuri pentru consumatori

Reintroducerea taxei pe stâlp este estimată să aducă la bugetul de stat între 2 și 3 miliarde de lei anual Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe...

Facturile la încălzire explodează: Creșteri și de 30%, față de 2023

Pentru luna decembrie, administratorii de bloc preconizează majorări pe facturi și de 40% Primele facturi la încălzire din această iarnă au început să sosească, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă