15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCum acționează "novicioc", neurotoxina folosită împotriva fostului agent dublu, Seghei Skripal

Cum acționează “novicioc”, neurotoxina folosită împotriva fostului agent dublu, Seghei Skripal

Spre deosebire de alte neurotoxine cunoscute, care sunt folosite sub formă de vapori sau în stare lichidă, novicioc este utilizat ca pulbere ultra-fină, transmite Euronews.

Cum acționează această arma chimică? Novicioc este alcătuită din două componente care devin toxice în momentul în care sunt amestecate.

După ce pătrunde în organism, novicioc perturbă „semnalele” chimice care există între țesuturi și organe, determinând o „supraîncărcare” a acestui proces, fapt care duce la pierderea controlului asupra mușchilor și, treptat, asupra tuturor funcțiilor corporale.

Următorul efect secundar: dificultățile de respirație, salivație crescută, convulsii, paralizie și, în anumite situații, decesul.

Premierul britanic Theresa May a declarat luni, în Parlamentul de la Londra, că este „foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă” pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

Theresa May a dat Moscovei termen până marţi seara pentru a oferi explicaţii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). May a anunţat, de asemenea, că ambasadorul rus la Londra a fost convocat pentru a i se cere explicaţii dacă otrăvirea fostului spion şi a fiicei acestuia a fost „o acţiune directă a statului rus”.

De cealaltă parte, Ministerul rus de Externe a respins luni acuzaţiile premierului britanic. Maria Zaharova, a declarat că „este un spectacol de circ în parlamentul britanic”.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă