Compromisul găsit prevede introducerea unor „centre de tranzit” la graniţa dintre Germania şi Austria.
Acolo vor fi instalaţi pe viitor solicitanţii de azil care ajung în Germania dar înregistraţi deja într-un alt stat european – cu alte cuvinte, aproape toţi -, în aşteptarea expulzării lor spre ţara pe unde au intrat.
Această chestiune s-a aflat în miezul conflictului dintre cancelarul Angela Merkel, preşedintă a partidului de centru-dreapta CDU, şi ministrul Horst Seehofer, liderul formaţiunii conservatoare bavareze CSU. O dispută care ameninţa să arunce în aer şubreda coaliţie guvernamentală germană, cu mare greutate instalată la putere în martie.
Până în prezent, migranţii care cereau azil la sosirea în Germania erau repartizaţi în întreaga ţară până în momentul examinării dosarului lor.
Acordul de luni pune capăt definitiv generoasei politici de primire a migranţilor în Germania, inaugurată în urma deciziei cancelarului Angela Merkel de a deschide în 2015 porţile ţării la sute de mii de solicitanţi de azil.
Angela Merkel şi-a exprimat satisfacţia că, „după mai multe zile dificile şi aspre negocieri”, s-a ajuns la un „compromis bun”.
„Avem un acord clar în privinţa modalităţii de a împiedica pe viitor imigraţia ilegală”, a ţinut să sublinieze Horst Seehofer, punând capăt, după mai multe săptămâni, disputei sale cu cancelarul federal legate de politica în domeniul migraţiei.
Ministrul de interne a renunţat la demisie, după ce cu o zi mai devreme îşi anunţase intenţia de a părăsi guvernul.
Compromisul găsit a provocat însă critici aprinse.
Un lider al stângii radicale germane, Bernd Riexinger, a apreciat că aceste „centre de tranzit” avute în vedere sunt echivalentul „lagărelor de internare în masă”, referindu-se la trecutul nazist la Germaniei.
El le-a cerut social-democraţilor din SPD, al treilea partener al coaliţiei conduse de Angela Merkel, să refuze.
Iar aceştia din urmă par să ezite în privinţa soluţiilor propuse.
Preşedinta lor, Andrea Nahles, a salutat sfârşitul ostilităţilor din tabăra conservatoare germană „care ne permite să trecem din nou la treabă”. Ea a subliniat însă că partidul său va examina marţi în detaliu acordul înainte de a da un verdict.
Dacă SPD îl va respinge, toate eforturile depuse de Angela Merkel pentru a-şi salva guvernul vor fi puse sub semnul întrebării. O reuniune la vârf a celor trei partide din cadrul coaliţiei de la Berlin – CDU, CSU şi SPD – urmează să aibă loc marţi spre orele serii, mai scrie AFP.