Măsura arestării a fost prelungit până la 14 februarie 2019, a declarat un judecător.
Audierile au avut loc în spatele uşilor închise deoarece cazul include informaţii clasificate.
Carina Valerievna Ţurcan, angajată a companiei Inter RAO, este acuzată de încălcarea articolului 276 din codul penal, care se referă la spionaj, în sensul de trădare naţională. În conformitate cu legislaţia din Rusia, acuzaţia de spionaj se aplică numai străinilor, iar Ţurcan riscă până la 20 de ani de închisoare.
Carina Ţurcan, originară din Republica Moldova, a renunţat la cetăţenia moldovenească şi deţine cetăţenie română, potrivit unei surse diplomatice. MAE de la Bucureşti a confirmat că acuzata deţine cetăţenia română.
Potrivit site-ului companiei, Ţurcan este membră a consiliului de administraţie al companiei Inter RAO din 2012, conducând pentru o perioada divizia geografică Moldova — Ucraina — România, potrivit platformei de stiri Sputnik.
Presa rusă scrie că Ţurcan a fost reţinută şi arestată de agenţii FSB pe 15 iunie. Agenţii au percheziţionat biroul şi locuinţa Carinei Ţurcan, iar „angajaţii companiei (Inter RAO) vor fi interogaţi în procesul penal ca martori”, mai relateză Sputnik. Arestarea ei a fost făcută publică abia pe data de 19 iunie.
Citând surse anonime, cotidianul Kommersant scrie că Ţurcan avea legături cu un om de afaceri care colabora cu serviciile secrete din România, informează site-ul postului Radio Europa Liberă (RFE/RL).
Potrivit anchetatorilor, Ţurcan ar fi fost recrutată în august 2004 de o agenţie de informaţii din Republica Moldova. În 2015, Ţurcan a transmis serviciilor moldovene „un document întocmit de Ministerul Energiei (de la Moscova), ce se referea la cooperarea internaţională a companiilor ruse din domeniul energiei”.