Premierul bulgar, Boiko Borisov, a argumentat că odată ce fluxurile migratorii vor fi stăvilite, UE va putea să se ocupe de migranţii aflaţi în Europa, având grijă de cei care fug de conflicte şi repatriindu-i pe ceilalţi.
‘Voi insista pentru închiderea imediată a frontierelor externe ale întregii Uniuni Europene’, a spus Borisov în timpul unei vizite surpriză în parlamentul de la Sofia, ce a urmat unei cereri de clarificări formulate de opoziţia bulgară cu privire la poziţia guvernului în chestiunea migraţiei, scrie Agerpres.
În opinia şefului executivului bulgar, în Turcia şi Libia ar putea fi create centre de primire care să gestioneze fluxul de migranţi înainte ca aceştia să ajungă în Europa. De asemenea, el speră că prin măsurile pe care le-a sugerat ar putea fi atenuate temerile statelor UE ce se opun unor cote obligatorii de migranţi. ‘Temerea lor este că nu există garanţii că acest proces nu va continua’, a explicat Borisov, adăugând că va discuta din nou despre acest subiect cu omologul său ungar, Viktor Orban.
Acesta din urmă şi liderii celorlalte trei state din Grupul de la Vişegrad au refuzat să participe la minisummitul european privind migraţia ce va fi organizat duminică, la Bruxelles, de executivul comunitar.
Comisia Europeană a transmis anterior că cel puţin 16 ţări au ‘semnalat’ intenţia de a participa la minisummitul ce va avea loc duminică, respectiv Franţa, Germania, Spania, Italia, Austria, Bulgaria, Grecia, Malta, Belgia, Olanda, Luxemburg, Danemarca, Suedia, Finlanda, Slovenia şi Croaţia.
Dar cancelarul german Angela Merkel a temperat aşteptările cu privire la acest minisummit, menţionând că va fi ‘ o reuniune de lucru şi de consultări şi nu va exista o declaraţie cu concluzii’.