Netanyahu încearcă să obţină sprijinul marilor puteri europene în privinţa modificării acordului nuclear cu Iranul, iar între timp și-a sporit forțele militare la granițele cu Siria și Liban, pregătind o ofensivă aeriană și poate și terestră împotriva trupelor iraniene și ale Hezbollah din Quneitra.
Israelul susține retragerea tuturor trupelor iraniene și a milițiilor sale șiite, inclusiv Hezbollah, din Siria.
Vladimir Putin i-a propus o retragere „progresivă”, în adâncime, după recapturarea de către regimul sirian a zonelor rămase sub controlul rebelilor sirieni, știut fiind că Assad nu are armată terestră.
Însă Netanyahu a cerut retragerea imediată sau își rezervă dreptul de a ataca. Serviciile secrete israeliene au raportat că luptători Hebollah au primit uniforme ale armatei siriene, pentru a nu fi depistați ca aparținând organizației teroriste libaneze.
Drept urmare, Netanyahu se pregătește de atac asupra obiectivelor militare iraniene în Siria și caută să obțină schimbarea acordului nuclear cu Teheranul.
Germania, Franţa şi Marea Britanie, semnatare ale acordului atomic cu Iranul, au semnalat în repetate rânduri că intenţionează să respecte în continuare înţelegerea, în pofida retragerii Statelor Unite din acord și a dovezilor prezentate de Netanyahu că Iranul nu are de gând să renunțe la programul nuclear militar.