22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternațional13 șoferi români pot primi până la șase ani de închisoare în...

13 șoferi români pot primi până la șase ani de închisoare în Franța

Șoferii sunt acuzați de furtul a 700 de roţi de maşini de mare tonaj.

Toţi aceşti şoferi de camion profesionişti lucrau la data comiterii faptelor pentru societatea română Evitrans.

Ei furau roţi în timpul perioadei lor de odihnă, le transportau apoi în România împreună cu încărcătura lor, pentru a le revinde la preţuri cuprinse între 200 şi 350 de euro bucata, echivalentul salariului lor lunar.

Aceasta le permitea uneori “să-şi mărească de cinci ori veniturile prin numărul de roţi furate”, a subliniat procurorul Arnaud Marie în faţa tribunalului corecţional din Rennes.

Anchetatorii au numărat 80 de furturi de acest tip comise în perioada noiembrie 2013-noiembrie 2016, însumând un prejudiciu evaluat la 676.000 de euro.

Cei reţinuţi au identificaţi cu ajutorul telefoanelor lor mobile, care au arătat ca s-au aflat în locurile unde au fost comise furturile, de obicei spaţii de parcare a camioanelor în zone industriale.

Procurorul a cerut între trei şi patru ani de închisoare pentru aceşti şoferi, cu pedeapsa cea mai aspră – 6 ani – pentru patronul lor, Silviu Pietroşanu, 42 de ani. Acesta din urmă a încurajat furturile “prin tăcerea sa”, absenţa sancţiunilor disciplinare şi “furnizarea de mijloace necesare” realizării lor, a subliniat procurorul.

“Ştiam ce făceau majoritatea şoferilor mei. Îi lăsam să facă, pentru a-i păstra”, a explicat joi Pietroşanu, deja condamnat în 2012 în Belgia pentru fapte similare. “Nu neg furturile, însă fiecare îşi asumă partea sa de responsabilitate”, a adăugat patronul.

Angajaţii săi, născuţi la Pucioasa, la circa 100 de kilometri nord de Bucureşti, au afirmat că nu s-ar fi putut descurca financiar fără aceste furturi.

De asemenea, şoferii furau carburant din rezervoarele altor camioane, cu ajutorul pompelor.

Mai mulţi dintre cei plasaţi în arest preventiv sunt cunoscuţi pentru fapte similare comise în Germania, Belgia şi Austria. Verdictul este aşteptat spre sfârşitul zilei de vineri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernanții lasă suedezii să taie nestingheriți pădurile valoroase ale României. 50 de acțiuni ale IKEA, bănuite de ilegalitate. FOTO și VIDEO

Un nou raport realizat de Agent Green și Bruno Manser Fonds (BMF) în pădurile României. Cel mai mare proprietar privat de pădure din țara...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă