2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodObama a fost amendat pentru coloane oficiale de tipul Gabriel Oprea, iar...

Obama a fost amendat pentru coloane oficiale de tipul Gabriel Oprea, iar Putin nu le tolerează

Președintele SUA a fost amendat la Londra pentru că a folosit abuziv o coloană oficială, ministrului de interne al Rusiei i-a fost retras dreptul de a folosi coloane oficiale, iar familia regală din Tailanda a redus numărul mașinilor care îi însoțesc din respect pentru participanții la trafic.

DNA îl acuză de abuz în serviciu după ce s-a constat că, spre exemplu, în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, Gabriel Oprea – în calitate de ministru de Interne – a fost însoți de coloane oficiale de nu mai puțin de 1.600 de ori, o medie de cinci ori pe zi deși nu avea acest drept. Abuzuri ca cele comise de către fostul vicepemier și ministru de interne, Gabriel Oprea, rar se găsesc în lumea întreagă.

Citește și: DNA cere aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea. Când va discuta Senatul solicitarea și ce reacția a avut Oprea

Coloana lui Obama a povocat scandal

În luna iunile a anului 2011 presa britanică semnala faptul că pimarul Londrei, Boris Johnson, a decis să amendeze coloana oficială a peședintelui american Barak Obama cu suma de 120 de lire deoarece aceasta ar fi dat peste cap traficul din capitala Angliei. În contextul în care drumurile nu au fost închise pe timpul vizitei peședintelui american, faptul că respectiva coloană oficială a contribuit la îngreunarea traficului a reprezentat un motiv suficient de amendă, au anunțat oficialii britanici. De altfel, aceștia se află într-o mai veche dispută cu americanii. Potrivit Evening Standard, Ambasada SUA la Londra datorează administrației locale 5,3 milioane de lire sterline ce reprezintă amenzi neplătite pentru blocarea traficului (prima fiind dată în 2003). SUA se apără invocând o convenție diplomatică ce ar interzice acest tip de txare a misiunilor diplomatice. Obama nu a scăpat de critici nici acasă atunci când, în 2011, a fost acuzat că a folosit o coloană oficială pentru a-și vizita un prieten. Daily Mail scria că Obama a provocat consternarea opiniei publice după ce a foslosit 10 autovehicule și 20 de oameni într-o coloană oficială pentru a-și vizita un prieten de Crăciun, în Hawaii. Poliția a oprit mașinile aflate în drumul președintelui și le-a ucat pe trotuare. Această scurtă oprire a făcut parte din vacanța anuală de Crăciun și Anul Nou a președintelui care a costat contribuabilul american 1,5 milioane de dolari.

Ministru rus de Interne renunță la antemergători

În iulie 2012, ministrul de Interne al Rusiei, Vladimir Kolokoltsev (omologul lui Gabriel Oprea), a anunțat că nu va mai permite folosirea coloanelor oficiale decât pentru opt demnitari ai statului. Printre aceștia nu se regăsea și ministru de Interne al Rusiei (altfel zis, în Rusia nu se aplică proverbul atât de drag lui Gabriel Oprea: cine împarte, parte își face). Potrivit media, măsura a fost luată după un incident petrecut în localitatea rusească Penza. Atunci, șeful Servciului Federal al Migrației din Rusia a circulat cu o coloană oficială fapt care a stârnit critici violente din partea populației. A doua zi, după ce s-a observat haosul creat pe străzi și după ce au fost ascultate plângerile cetățenilor, s-a decis ca doar opt perosane să beneficieze de blocarea traficului: președintele, premierul, șefii Curții Supreme, a Curții de Arbitraj, a Curții Constituționale, procurorul general, dar și șefii Dumei de Stat și al Consiliului Federal.

Tot în anul 2012, Huffington Post scria despe decizia Casei Regale din Tailanda de a reduce numărul mașinilor din coloanele oficiale. Poliția a decis să schimbe regulile privitoare la modul de deplasare al membrilor familiei regale care stârnea, de fiecare dată, iritare în rândul populației. Zeci de membri ai Casei Regale au voie să folosească coloane oficiale ceea ce sporea haosul din Bangkok, un oraș oricum suprapopulat. Astfel, numărul polițiștilor din coloana oficială se va reduce, iar traficul va fi permis din direcția opusă, renunțându-se și la măsura de blocare completă a autostrăzilor.

Economie la buget în Nigeria

Președintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a decis să reducă numărul mașinilor care îl însoțesc în coloana oficială de la 23 la 12. Măsura a fost decisă pentru a scădea costurile guvernării țării. Pentru cunoștiința domnului Oprea, miniștrii guvernului nigerian nu au voie să se deplaseze în coloană cu mai mult de patru mașini. O întâmplare care aduce aminte de moartea polițistului care se afla în coloana oficială a lui Gabriel Oprea a produs un scandal uriaș, la sfârșitul anului trecut, în Africa de Sud. Un cetățean a fost omorât de unul dintre vehiculele care se aflau în coloana oficială a lui David Mahlobo, ministru pentu securitatea statului. Ca și la București, nu s-a spus, într-o primă fază, dacă ministru se afla în acea coloană. Opoziția a anunțat că va deschide sesiunea parlamentară din acest an cerând explicații ministrului asupra locului unde se deplasa și despre motivul pentru care avea nevoie de coloană oficială.

În 2010, Herman Van Rompuy, președintelui Consiliului European a fost nevoit să admită că a a folosit o coloană oficială pentru a-și duce familia 325 de mile de la aeroport la o locație unde urma să își petreacă vacanța. Costurile s-au ridicat la 6.000 de lire.

 

Cele mai citite

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...
00:01:12

VIDEO. O rachetă lansată din Yemen pe o casă dintr-un sat israelian

Armata israeliană a declarat marți dimineața că a încercat de mai multe ori să doboare o rachetă lansată din Yemen, care a declanșat sirenele...

Rusia și războiul său hibrid din Europa, inclusiv în România

O investigație a publicației germane „Die Zeit” a documentat cel puțin 50 de cazuri de spionaj, sabotaj, atacuri cibernetice și alte acțiuni ostile în...
Ultima oră
Pe aceeași temă