16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialGalați: Crește numărul persoanelor mușcate de căpușe

Galați: Crește numărul persoanelor mușcate de căpușe

Aproape 80 de gălățeni s-au prezentat de la începutul anului la spital.

Un număr de 22 de persoane mușcate de căpușe au ajuns în ultima săptămână la Camera de gardă a Spitalului de Boli Infecțioase Galați, cu 40% mai mult decât în săptămâna precedentă, când au fost înregistrate 15 cazuri, a anunțat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Galați, Valentin Boldea.

Potrivit acestuia, situația este surprinzătoare pentru că vremea a fost mai rece și ploioasă, neprielnică ­dezvoltării căpușelor, ba mai mult – s-a început și operațiunea de dezinsecție la nivelul municipiului Galați și zonelor adiacente. „Numărul gălățenilor care au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase, după ce au fost mușcați de căpușe, a crescut cu 40% față de ultima săptămână de raportare. Acum avem 22 de persoane care au primit îngrijiri și tratament de specialitate după ce au fost mușcate de căpușe. În total, de la începutul sezonului cald, avem 78 de gălățeni afectați. Din fericire, nu au avut nevoie de spitalizare și niciunul nu a dezvoltat boala Lyme”, a declarat Valentin Boldea.

El a precizat că sunt expuse riscului de a fi mușcate de căpușe persoanele care merg la iarbă verde sau lucrează afară, în zone cu iarbă. Potrivit specia­liştilor, sezonul de activitate intensă a căpuşelor, în condiţiile climatice din România, este în lunile mai-iunie.

Boala cu o mie de fețe

Bacteria transmisă omului prin înţepătura de căpuşă poate produce boala Lyme, cunoscută şi sub numele de „boala cu o mie de feţe”, din cauza varietăţii de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot face să fie confundată cu alte maladii. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza.

Cum vă puteți feri de căpușe

Pentru prevenirea infecţiei cu borelioză, specialiştii recomandă populaţiei să distrugă căpuşele în zonele locuite, acolo unde sunt spaţii verzi, să poarte haine cu mânecă lungă şi pantaloni în cazul în care merg în zone cu risc, să se prezinte la doctor imediat după ce o căpuşă s-a ­fixat pe piele, atât pentru extragerea corectă, cât şi pentru a afla despre simptome, să meargă la medicul infecţionist în cazul în care în jurul muşcăturii de căpuşe apar roşeaţă şi „erupţie”, caracteristice bolii. Bore­lioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic. Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la înţepătura căpuşelor. Specia­liştii menţionează că nu toate căpuşele şi nu în toate teritoriile acestea sunt purtătoare ale microorganismelor borrelia.

Cele mai citite

Bilanțul inundațiilor din Polonia este unul dezastruos

Peste 18.000 de clădiri şi obiective de utilitate publică au fost avariate sau distruse de inundaţiile provocate de furtuna Boris în Polonia, conform primelor...

Marcel Ciolacu: Nu e nevoie de legislație suplimentară, ca domnul președinte Iohannis să candideze

Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la Cluj Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că...

Competiție Rusia Ucraina și la Concursul Internaţional „ George Enescu” în finala Secţiunii de pian

Doi pianişti din Rusia şi unul din Ucraina vor intra, duminică, în finala Secţiunii de pian din cadrul celei de a XIX-a ediţii a...
Ultima oră
Pe aceeași temă