UPDATE: ”Avem foarte puține dovezi prin care putem certifica acest caracter al lucrărilor științifice”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. Astfel, a precizat el, Executivul a suspendat aplicarea articolului.
Vom vedea după 1 septembrie dacă e necesară o altă măsură, a mai spus Suciu, întrebat dacă abrograrea articolului mai este o opțiune.
––
Guvernul a decis, miercuri, să suspende până la 1 septembrie aplicarea articolului care prevede reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice, relatează Agerpres, citând surse oficiale.
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, marți seară, pentru România liberă, că miercuri va propune Guvernului abrogarea legii care le permite condamnaților să-și reducă pedepsele cu inchisoarea daca scriu cărți.
În nicio altă ţară din Uniunea Europeană nu mai există situaţia în care sunt acordate beneficii pentru scrierea de lucrări ştiinţifice în închisoare. Este vorba şi de o discriminare aici, deoarece cei care pictează nu beneficiază de nimic. Opera artistică (în închisoare – n.r.) nu trebuie recompensată în niciun fel”, a declarat Raluca Prună.
Între scriitorii harnici care au beneficiat de această lege, se află Dinel Staicu (9 ani închisoare pentru prejudicii de 11 milioane de euro prejudicii, 10 lucrări științifice scrise în timp foarte scurt, cu alte lucrări în curs de redactare), Dan Voiculescu ( 10 ani de închisoare, prejudicii de 60 de milioane de euro, 9 lucrări știițifice). În total, sunt aproape 200 de cercetători științifici prin pușcării cu peste 450 de opere și alte peste 100 în curs de elaborare. Cei mai mulți „autori” sunt cazați la penitenciarele Rahova, Jilava și Poarta Albă. Au redactat lucrări științifice și patronii din fotbal ca frații Becali, Cristi Borcea. Gigi Becali a ieșit mai devreme din pușcărie tot datorită unor opere „științifice”. Mulți nu au pregătirea pentru a scrie astfel de lucrări, alții au plagiat ( potrivit specialiștilor de la Universitatea București), precum George Copos.