7 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodTop 10 oraşe necunoscute pe care trebuie să le vizitezi

Top 10 oraşe necunoscute pe care trebuie să le vizitezi

Ţi-ar plăcea să vezi o colonie de pinguini albaştri? Dar să guşti berea denumită după casa scriitorului Robert Louis Stevenson? Dacă visezi să fii martor la migraţia animalelor sălbatice din Africa, sau îţi doreşti să calci pe urmele lui Copernicus şi ale Cavalerilor Teutoni ori să pui umărul la treabă la consolidarea celei mai mari moschei din lut, una din destinaţiile de mai jos este în mod sigur pentru tine.

Masai Mara, Kenya

Rezervaţia naturală Masai Mara este cea mai mare din Kenya. Din iulie până în octombrie, te poţi bucura de migraţia antilopelor şi a zebrelor, care gonesc din Tanzania înspre Kenya. Închiriază un balon şi priveşte de sus spectacolul care te apropie cel mai mult de viaţa sălbatică din Africa. În fiecare an, aproximativ 1.500.000 animale ajung în Parcul Natural Masai Mara.

Cox’s Bazar, Bangladesh

Cox’s Bazar, ce are deschidere la golful Bengalului, are cea mai mare plajă naturală din lume, de 125 kilometri . Cunoscută ca „Panowa”, adică „floarea galbenă”, oraşul îşi trage numele de la căpitanul Cox, un ofiţer britanic detaşat în India, care a devenit guvernator al Bengalului.
Vizitaţi Aggmeda Khyang, o mănăstire budistă, faceţi o excursie până la Ramu, la numai 10 km de Cox’s Bazar, şi cumpăraţi de la localnici ţigări făcute în casă şi ornamente lucrate manual.

Torun, Polonia

Torun, oraşul vechi din 1100 Î.Hr., este locul în care s-a născut Nicolaus Copernic, învăţatul care a propus teoria heliocentrică a sistemului solar. Situat pe fluviul Vistula, oraşul a fost veche aşezare de pescari, în perioada medievală. Cavalerii Teutoni au construit un castel pe la 1230. În 1263, călugării franciscani s-au stabilit în oraş, şi la trei ani distanţă, au ajuns şi dominicanii. În 1264, s¬-au pus temeliile noului oraş. După ce a intrat în Liga Hanseatică, Torun s-a transformat repede într-un important centru comercial.

Upolu, Samoa de Vest, Pacific

Tradiţional prin dansul în jurul focului şi băieţii travestiţi în fete, aşa-numiţii „fa’fafine”, Upolu se mândreşte cu faptul că însuşi actorul Marlon Brando a poposit aici.

Să nu uitaţi de casa în stil colonial a scriitorului Robert Louis Stevenson, Valima, care a dat şi numele berii locale. Cumpăraţi-vă o haină făcută din tapa (coajă de copac) şi, dacă aveţi curaj, încercaţi un tatuaj. Lene Lenota, campionul local la dansul focului, a fondat şi o şcoală de dans, ” Laumei Faiaga” (adică „ţestoaso, ia-o uşor”).

Djenne, Mali, Africa

Construit pe o insulă în delta fluviului Niger, Djenne a fost punctul de întâlnire pentu comercianţii care făceau troc între deşertul Sahara şi pădurile Guineei. Oraşul, unul din cele mai vechi din Africa (800 î. Hr.), e dominat de Marea Moschee, cea mai mare de acest fel construită din pământ, pe care localnicii o repară în fiecare an. Tot din pământ sunt construite şi restul clădirilor din oraş, care apoi sunt pictate în culori vii.
Dacă vizitaţi oraşul la sfârşitul sezonului ploios, vă veţi încânta ochii şi mai mult: Djenne se transformă într-o insuliţă.

Oamaru, Noua Zeelanda

Admiraţi vestigiile culturii Maori, datând din 1100 Î. Hr. Cele mai multe dintre clădiri sunt construite din piatră de Oamaru, iar străzile poartă numele râurilor din Marea Britanie, precum strada Tamisei sau Severn. Vizitaţi colonia de pinguini albaştri şi pinguinii cu ochii galbeni. Deseori, animalele dorm sub clubul de pe plajă, care se şi numeşte Clubul Pinguinilor.

Pingyao, China

Pingyao este unul din cele mai vechi oraşe din China şi fost centru cultural al ţării, în timpul dianstiei Quing (secolele XIV-XV).
Redutabilă fortăreaţă, dar şi centru economic, prima bancă s-a deschis aici la 1400. Centrul vechi al oraşului de piatră a fost trecut pe lista moştenirilor lumii de United Nations , în 1997. Dacă te sui pe zidul de piatră al fortăreţei, poţi admira oraşul vechi de 1000 de ani.

Cochabamba, Bolivia, America de Sud

Oraşul primăverii eterne se află în Bolivia, America de Sud. Cochabamba este sălaşul unui statui a lui Iisus, mai mare decât cea care păzeşte Rio de Janeiro, numită El Cristo de la Concordia şi a unui Hristos care plânge cu lacrimi de sânge. Dacă vreţi să vă bucuraţi de aerul călduţ de primăvară tot timpul anului, oraşul din centrul Boliviei este destinaţia potrivită.

Utrecht, Olanda

Utrecht este unul din cele mai vechi oraşe din Olanda. Fondat în 47 î.Hr. pe post de garnizoană romană, partea nouă este conectată de centrul vechi prin canalele de pe Rin. Să nu uitaţi de plimbările cu caleaşca trasă de caii Gelderland, de bisericile, mănăstirile şi castelele vechi de 1000 de ani. Deci, dacă vă hotărâţi să vizitaţi „ţara lalelelor şi a morilor de vânt”, nu uitaţi de Utrecht.

Kelowna, Canada

Unde merg canadienii în vacanţe? Kelowna, British Columbia. În inima Munţilor Canadieni, se întinde Valea Okanagan, unde vremea e călduţă tot timpul anului. Acolo se fac vinul şi celebrele mere BC, interzise în Statele Unite. Stai în şezlong, pe verandă şi bucură-te de vreme şi de peisaj.


Cele mai citite

România, în topul celor mai bune destinații europene pentru investiții imobiliare în 2025

România se află pe locul al treilea în clasamentul celor mai bune țări europene pentru investiții în proprietăți în 2025, conform unui raport recent...

ROBOR la 3 luni deschide anul 2025 la 5,92%: Stabilitate față de finalul anului trecut

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, își menține nivelul de 5,92%...

China extinde subvențiile pentru consum, incluzând și smartphone-uri și ceasuri inteligente

China va extinde în 2025 programul național de subvenții pentru consum, incluzând pe listă și telefoanele mobile inteligente, tabletele și ceasurile inteligente, alături de...
Ultima oră
Pe aceeași temă