O oglinda la care artistii fabricii au lucrat un an intreg, o "hora a unirii" realizata din personaje imbracate in costume populare din toate zonele tarii, servicii de masa pentru 100 de persoane pictate de mana, statuete, vaze si chiar o fantana arteziana dedicata Elenei Ceausescu, toate decorate cu aur, reprezinta numai cateva dintre exponatele ce faceau sa functioneze angrenajul de elemente care se punea in miscare la fiecare prilej, pentru a obtine bunavointa cuplului. De "ziua lui" sau de "ziua ei", dar si cu prilejul diferitelor sarbatori comuniste, sotii Ceausescu obisnuiau sa primeasca "admiratia intregului popor si a oamenilor muncii" sub forma unor cadouri la care munceau cei mai buni specialisti ai fabricilor si a caror productie bloca uneori activitatea unor sectii intregi.
Actualul sef al departamentului de marketing al societatii "Apulum" SA Alba Iulia, Gheorghe Mircescu, a fost din 1984 seful compartimentului "creatie" al fabricii (pe vremea aceea, cea mai mare din Europa). In sarcina sa cadea realizarea unor cadouri cat mai inedite pentru liderul comunist si sotia sa, la comanda comitetului judetean de partid.
El a spus ca cel mai greu de realizat au fost un candelabru cu o anvergura a bratelor de cinci metri, si o oglinda la care s-a lucrat un an de zile. Acum, oglinda, realizata in 1987, face vreo 15.000 de euro, dar reprezentantii firmei refuza sa o vanda. Este vorba despre o oglinda modulara cu sticla de cristal, pe masa careia au fost pictate cele patru anotimpuri. Gheorghe Mircescu a declarat ca multe dintre exponate sunt dublurile de siguranta ale celor trimise sotilor Ceausescu.
Toate obiectele destinate sotilor Ceausescu erau realizate in cel putin doua exemplare, pentru a putea fi rapid inlocuite daca s-ar fi intamplat ceva. Liderilor comunisti de la nivel judetean nu le placea sa riste, chiar daca in aceste conditii costurile de realizare erau mai mari. Majoritatea obiectelor de portelan au fost decorate manual de catre artistii intreprinderii. "Era greu sa gasim idei care sa nu fie nici kitsch si sa surprinda prin ceva. Acum nimeni nu mai poate face asa ceva. Poate doar chinezii", spune Mircescu, aratandu-ne o fantana arteziana in care se odihnesc niste pasarele colorate. Era un cadou pentru Elena Ceausescu, la fel ca si o vaza decorata cu flori albastre, rosii si galbene.
Pentru Nicolae Ceausescu, un cadou deosebit l-a constituit un serviciu de masa pentru 100 de persoane, destinat unei cabane de vanatoare, pictat cu scene de vanatoare. In expozitie sunt, de asemenea, mai multe seturi de obiecte avand monograma lui Nicolae Ceausescu, dar si cateva vaze avand fotografia presedintelui "iubit", alaturi de gravuri reprezentand figuri importante ale istoriei Romaniei.
"Portelanul" a mai produs cadouri pentru diferiti sefi de stat, fara ca angajatii sau conducerea sa stie pentru cine erau. In aceste cazuri comenzile veneau din partea regiei protocolului de stat. De asemenea, trustul de constructii "Carpati", care construia toate vilele si casele de protocol folosite de Nicolae si Elena Ceausescu, era unul din clientii fabricii din Alba Iulia. "Portelanul" a lucrat si pentru Casa Poporului, unul dintre beneficiarii cu cea mai mare dare de mana, care a platit pentru o vaza chiar si 70.000 de lei, o avere in Epoca de Aur. "M-a intrebat arhitecta de acolo cat cer pentru o vaza. Am zis 70.000 de lei si atat a dat".