16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodSaracia traieste bine la Bogdanesti

Saracia traieste bine la Bogdanesti

» La limita saraciei si a suportabilului. De multe ori, chiar si aceasta limita este depasita lejer. Asa traiesc membrii familiei Roca din Bogdanesti, unii dintre cei mai amarati romani. O familie in care s-au nascut, de-a lungul timpului, nu mai putin de 14 copii, mai toti facuti la betie. Tatal, Gheorghe Roca, este un betiv notoriu care traieste in conditii greu de descris. "Aici dorm de cand m-a dat femeia afara din casa", arata el, mandru nevoie mare, spre o camera mizerabila, fara geamuri, cu zdrente aruncate in toate directiile. Doi copii, de 5 si 7 ani, ai caror ochisori speriati razbat de dupa mizeria care-i inconjoara, stau si se uita cum tatal lor se da in spectacol.

Gheorghe Roca e beat si ar fi de acord ca Protectia Copilului sa-i ia pe patru dintre micuti, pentru ca nu mai are cu ce sa-i creasca. De altfel, el a anuntat primaria sa vina cei de la Barlad, de la Centrul pentru Primire in Regim de Urgenta pentru Copilul Abandonat, Neglijat si Exploatat (CPRU-CANE), sa-i ia din copiii facuti la bautura. Ar fi singurul sau gest de normalitate in fata unei realitati crunte. Specialistii Protectiei Copilului au venit sa stea de vorba cu barbatul. E baut bine, iar intr-un colt de casa zace o sticla de doi litri de vin, aproape goala. "Nu dorm cu nevasta de un an si jumatate. Dar nu va fie frica, casa e a mea, intru cand vreau acolo", braveaza el. Cei de la Protectia Copilului il intreaba, daca tot a avut bani de bautura, ce le-a cumparat copiilor. "Mai am 10.000 de lei (in bani vechi – n.n.)", dupa care scoate o bancnota si o arata musafirilor. seful CPRU, Ionel Bratianu, ii ia hartia si o da unui copilas care priveste din usa unei magazii. "Lasa banii la copil, sa-si ia si el ceva, un pachet de biscuiti", ii spune Bratianu. Barbatul e suparat. "Pai, eu cu ce mai beau un pahar de vin diseara?"

Subnutriti si plini de mizerie
In usa magaziei, doi copii cu priviri speriate privesc toata scena. stefanut, de 5 ani, si Alexandru, de 7 ani, nu inteleg ce se intampla si cine sunt oamenii care le-au intrat in curte. Sunt murdari din cap pana in picioare, iar pielea abia se zareste de sub stratul de mizerie. Mihaela Roca, sora lor mai mare, are 16 ani si traieste cu un baiat din satul Banca, la 15-20 de kilometri de Bogdanesti. "O sa ne luam la toamna", spune ea. A venit cu o zi inainte la casa parinteasca. "S-au murdarit azi dimineata, aseara le-am facut eu baie. S-au tavalit prin praf, prin noroi", explica Mihaela cand intrebam de ce copiii sunt tinuti in halul acesta de mizerie. Ea mai spune ca le-a dat de mancare de dimineata. "Ce au mancat?" "Le-am facut friptura, lapte prins, mamaliga." "De unde friptura?" "Am cumparat un tacam de la magazin." stefanut, care aveam sa aflam ca nu e cel mai tanar membru al familiei Roca, se ascunde in dosul usii magaziei.

E zgariat tot pe fata, parca ar fi urme de lovituri. Sora lui spune ca s-a zgariat, ca s-a bagat printre copaci. Nu vorbeste, are o privire haituita. Are o pereche de chiloti mizerabili pe el, nespalati de mult timp. Pe masa din magazie, o imagine incredibila. Bucati de mamaliga se amesteca cu tot felul de legume aruncate prin toate partile, iar farfuriile sunt intr-o stare greu de descris. Probabil, noaptea, pe masa respectiva misuna tot felul de rozatoare.

"Luati-i, domnule, ca sunt de acord"
In acest timp, in curtea casei, Gheorghe Roca vorbeste despre trecutul sau. Aflam ca are 49 de ani, a lucrat pe la Bucuresti si Brasov vreo 10 ani, iar din 1979 s-a intors la Bogdanesti. A facut 14 copii cu Daniela, nevasta sa, dintre care 11 mai sunt in viata. Intrebat de cei de la Protectia Copilului daca e de acord sa dea o parte dintre copii, exclama usurat: "Luati-i, domnule! Luati-i, sunt de acord". Tinerii specialisti in drepturile copiilor stiu ca nu este usor sa faci un astfel de pas. Mama, se pare, nu vrea sa se desparta de copii. Gheorghe Roca spune ca sunt sase copii ramasi in grija lui si a sotiei. Numaram: stefania (4 ani), stefanut (5 ani), Andrei (6 ani), Alexandru (7 ani), Simona (12 ani), Bogdan (13 ani). Ultimul, Bogdan, nu este acasa. E la munca, pe camp.

Din ce traiesc atatia oameni? Din munca cu ziua a tatalui, s-ar putea spune. Fals, pentru ca toti banii pe care-i face la munca ii da pe bautura. Mai aduce mama cate ceva, dar cum sa faci fata cand sunt atatea guri de hranit? Mihaela, fata venita de la Banca, ii striga tatalui: "Te tine mama ca pe un milog!". Barbatul riposteaza: "Auzi, fa, tu du-te la Banca, ca te stric in bataie". Strange amenintator din pumn, desi nu sare la bataie la fata.

Internat la Spitalul de Psihiatrie
Gheorghe Roca a fost internat la Socola, la Spitalul de Psihiatrie din Iasi. "Au spus ca sunt nebun de tot. Am stat prin 1980 la nebuni, nu va vine sa credeti?", se lauda Roca. Imediat, specialistii Protectiei Copilului intrevad o posibilitate, aceea de a-l interna pe barbat la o sectie specializata in probleme psihice. "Ma duci la spital pe mine? Dar la spital imi da de baut?", spune barbatul razand. Mai spune ca in perioada cat a stat la Socola a luat multe batai cu cearsaful, iar la usa nu avea clanta decat pe dinafara. Privirea se duce catre copilasi. Alexandru tine in mana cei 10.000 de lei si nu stie ce sa spuna. "Ii ia banii cand plecati!", striga Mihaela, sora lor. stefanut s-a ghemuit intr-un colt de magazie si arunca priviri haituite afara. Este privirea inteligenta a unui copil care a trecut prin toate relele din lume.

Ii dam 2 lei noi. Se uita la bani uimit. Nu a tinut niciodata in mana vreun ban. "Sa-ti cumperi suc si biscuiti", ii spunem. Nu ne raspunde. E speriat, efectiv, de faptul ca a primit bani. Nu intelege ce i se intampla. Din cand in cand musca dintr-un mar verde luat dintr-un copac de afara. Universul lui e cuprins intre gardurile amarate de sarma si usa magaziei. Nu stie ca dincolo este o lume care freamata.

» Primarul promite ajutor
Ionel Bratianu, seful CPRU-CANE, spune ca acest caz este cutremurator si trebuie facut ceva pana nu este prea tarziu. "Voi vorbi cu un domn judecator sa facem ceva. Nu se mai poate trai in asemenea hal, copiii au dreptul la o viata mai buna. Dupa ce obtinem ordonanta prezidentiala ne intoarcem si luam patru copii, cei mai mici, pe care-i vom da in plasament familial", a spus Bratianu la plecare. Primarul localitatii, Ion Dorobantu, in functie de o saptamana, spune ca va face si el ceva. "Este foarte greu, acum ma familiarizez cu problemele comunei. Voi face ceva pentru aceasta familie, ii voi ajuta cu ce voi putea, sa aiba copiii un alt viitor. Sper sa iau o masura in cateva zile", a spus Dorobantu.

Cele mai citite

Cererea de precomandă în Rusia pentru noul iPhone este cu 15% mai mare față de modelul anterior

Cererea de precomandă în Rusia pentru noul iPhone este cu 15% mai mare decât modelul anterior, a declarat reseller pentru Reuters, chiar dacă acesta...

Țara vecină cu România care reintroduce serviciul militar obligatoriu

Guvernul Serbiei a aprobat vineri reintroducerea serviciului militar obligatoriu, o măsură eliminată în urmă cu 15 ani, conform declarațiilor președintelui Aleksandar Vucic. Președintele a considerat...

Cererea de precomandă în Rusia pentru noul iPhone este cu 15% mai mare față de modelul anterior

Cererea de precomandă în Rusia pentru noul iPhone este cu 15% mai mare decât modelul anterior, a declarat reseller pentru Reuters, chiar dacă acesta...
Ultima oră
Pe aceeași temă