Ati auzit vreodata de localitatile Slon, Starchiojd sau Curtisoara, de Muntii Tabla Butii sau de Manastirea Crasna? Ei bine, aceste nume care multor romani nu le spun mai nimic reprezinta atractii turistice, incluse in trasele agentiilor straine care organizeaza sejururi in Romania. De fapt, este vorba despre turismul rural si cultural, foarte cautat in ultimii ani in Europa si care presupune vizitarea unor zone mai putin atinse de civilizatie, in care principalele atractii sunt natura, traditiile si modul de viata al oamenilor. In ciuda faptului ca Romania are foarte multe de oferit din acest punct de vedere, lucru cunoscut de altfel si de specialistii straini in turism, nu poate oferi, in multe cazuri, nici macar conditii minime pentru potentialii turistii: cazare si masa. Mai mult decat atat, nici autoritatile nu promoveaza acest tip de turism care le-ar putea aduce bani frumosi romanilor si prefera sa parieze in continuare pe Bucuresti, Litoral si statiunile clasice montane.
In conditiile in care batalia pe turismul clasic purtata cu tarile europene pare pierduta, autoritatile romane din domeniu s-ar putea reorienta pe promovarea mediului rural.
Daca ne uitam pe ofertele agentiilor de turism straine care vand sejururi in Romania vedem ca mici localitati uitate de lume, munti necunoscuti majoritatii romanilor sau foste conace boieresti sunt prezentate ca destinatii exotice si interesante. Ele sunt preferate in dauna litoralului de la Marea Neagra, a Casei Poporului din Bucuresti sau a statiunilor de pe Valea Prahovei, obiective pe care Autoritatea Nationala pentru Turism se incapataneaza sa le promoveze in zadar. Dupa cum au remarcat si specialistii straini, Romania are multe de oferit in ceea ce priveste turismul cultural si rural, foarte cautat in ultimii ani in Europa. Din pacate, insa, destinatiile de care vorbim duc lipsa de cele mai elementare conditii de cazare.
Ce vor britanicii
sa vada in Romania
Cu toate aceste inconveniente, agenti de turism din Marea Britanie vor totusi sa-si convinga clientii sa vina sa vada aceste locuri. De pilda, agentia de turism "Regent Holidays" isi plimba turistii pe la Vulcanii Noroiosi de la Berca Buzaului, Slanic Prahova, comuna Starchiojd si satul Slon si apoi pe Muntii Tabla Butii (judetul Prahova). Aceste excursii nu sunt deloc ieftine, preturile incepand cu 650 de lire sterline (aproximativ 1.000 de euro) excursia de sase zile. Alte agentii de turism britanice prefera satul Miclosoara din judetul Covasna, Valea Jiului sau localitatile Vadu si Corbu din partea de nord a litoralului (www.naturalist.co.uk). De ce prefera strainii zone mai putin dezvoltate turistic decat cele in care autoritatile noastre investesc bani si se straduiesc sa le promoveze? De ce nu merg in statiunea Mamaia sau sa vada Casa Poporului din Bucuresti? O buna explicatie a fost data de expertul german Winfried Hildebrandt, care, in octombrie 2006, la "Forumul bunelor practici in turism", vorbea despre noua tendinta in domeniu, si anume imbinarea dintre turismul rural cu cel cultural. Acest tip de turism s-ar adresa in principal oamenilor de peste 50 de ani, care au calatorit deja in lume si vor sa cunoasca traditii locale, cultura, modul de viata al oamenilor si – daca se poate – sa petreaca cateva zile in case vechi, autentice, intr-un mediu mai putin alterat de civilizatie. Expertul german spunea ca in Romania ar exista numeroase astfel de locuri, dar acestea, din pacate, nu sunt aproape deloc amenajate si nici promovate. Printre destinatiile cu potential in acest sens, mentionate de Winfried Hildebrandt, se numara localitatile Cernesti din Tara Lapusului (Maramures), Dragomirna (judetul Suceava) sau Curtisoara (langa Targu Jiu), acolo unde exista un fost conac boieresc. Acestea sunt doar cateva exemple de locuri care s-ar putea dezvolta turistic, dar care in acest moment sunt lipsite aproape cu desavarsire de investitii in conditii de cazare si de petrecere a timpului liber.
"Oamenii sunt comozi"
Comuna Starchiojd se afla in partea de nord-est a judetului Prahova, cam la 50 de kilometri de Ploiesti, la poalele Carpatilor Meridionali. Localitatea este amplasata intr-o zona salbatica, frumoasa si cu traditii bine infipte in comunitate, daca tinem seama numai de faptul ca actuala biserica din sat dateaza din secolul XVIII si este construita din lemn de gorun, fara a se fi folosit nici macar un cui. Tot la Starchiojd se mai afla si Piatra Rotarii, o stanca unde pana nu demult se mai cunosteau urmele unor adaposturi construite pentru apararea impotriva populatiilor migratoare, vechi de aproape o mie de ani. In acest moment, insa, localitatea nu are decat o singura pensiune turistica, dar si aceea fiind mai mult cu numele. Proprietarul, Dorin Paraschiv, este greu de gasit – noi l-am nimerit plecat la coasa –, desi primarul comunei Viorel Bogdan spune ca vin uneori straini sa se cazeze la el. In orice caz, insa, pensiunea clasificata cu doua margarete nu este mai mult decat o casuta din lemn cu vreo trei-patru camere, fara grup sanitar propriu. Tot primarul spune ca Starchiojd nu beneficiaza inca de apa curenta, dar ca in viitorul apropiat cei 4.300 de locuitori vor avea o retea locala facuta pe banii Uniunii Europene. De ce nu exista si alte locuri de cazare in zona daca localitatea este pe itinerariile agentiilor de turism straine? "Oamenii sunt comozi si nici nu prea stiu ei cum se fac lucrurile astea", spune Viorel Bogdan.
La Slon inca "n-a rupt" nimeni
Aflata, de asemenea, intr-o zona muntoasa, la vreo 30 de kilometri de orasul Valenii de Munte, inconjurata de paduri si munti, localitatea Slon (judetul Prahova) traieste acelasi paradox ca si Starchiojdul. Este considerata localitate turistica in strainatate, dar este lipsita aproape cu desavarsire de spatii de cazare sau localuri unde sa se manance bucate traditionale. "Trebuie «sa rupa» unul mai intai, cum s-ar zice. Sa-si faca unul o pensiune si dupa aceea o sa faca si altii. Au venit straini si se minunau cat de frumos e pe aici, au stat la mine la carciuma, au baut o bere, dar au plecat, n-au innoptat la noi", spune Victor Manta. Imaginea Slonului este insa spalata partial de numarul mare de case de vacanta, "ce sunt ale bucurestenilor", dupa cum pretinde carciumarul Manta, si care a facut ca preturile terenurilor sa creasca undeva pana la 10 euro metrul partat, bani multi pentru satenii din Slon. Cea mai importanta atractie turistica a localitatii este insa Muntele Tabla Butii, situat pe fosta granita dintre Austro-Ungaria si Romania si pe varful caruia se afla un cimitir militar in care sunt ingropati soldatii care au murit in luptele purtate aici in primul razboi mondial. Pentru a ajunge la cimitir, situat la peste 1.300 de metri altitudine, trebuie sa urci doar cu piciorul pentru ca drumul este atat de accidentat incat, probabil, nici un 4X4 nu ar face fata provocarii. Cea mai accesibila varianta pentru a urca pe Tabla Butii este prin Valea Stanii. De la Valenii de Munte se merge pe drumul national spre Brasov, iar cu 5 kilometri inainte de a ajunge in statiunea Cheia se apuca pe un drum forestier de vreo 11 kilometri pana la Valea Stanii. Aceasta localitate este plina de case de vacanta, desi este situata intr-o zona greu accesibila (iarna, salvarea proprietarilor vilelor de aici este Directia Silvica Prahova, care are grija sa deszapezeasca singura cale de acces catre localitate). La Valea Stanii insa tocmai lipsa conditiilor minime de civilizatie (nici macar curent electric nu exista, casele sunt dotate cu generatoare proprii) reprezinta tot farmecul. Dupa cum ne-au spus localnicii, in ultimii ani a avut loc o explozie a preturilor la terenuri, astfel incat acum cu greu mai gasesti un lot care sa coste mai putin de 20 de euro metrul patrat. De la Valea Stanii urmeaza urcusul spre Tabla Butii, urcus care dureaza cam o ora, maximum o ora si jumatate, destul de solicitant pentru un om neobisnuit cu muntele, dar floare la ureche pentru localnici. In varf, privelistea este splendida, dar, in ciuda asteptarilor noastre, cimitirul nu ofera nici cele mai banale informatii legate de oamenii care zac acolo, nici despre luptele care s-au dat pe Tabla Butii. Cu toate acestea, localnicii spun ca, in special in luna august, exista suficienti straini care se aventureaza pana sus pentru a vedea acest obiectiv.
Destinatii de lux in Romania
Organizatia "Beyond the Forest" – initiativa a unor oameni de afaceri din domeniul turismului din Bran (Brasov) – a realizat un site, www.gobtf.com, care promoveaza complexurile turistice considerate de cea mai buna calitate pentru straini. Pe lista resorturilor care in opinia "BtF" intrunesc standardele occidentale se numara Manastirea Barsana din Maramures (aproape de Baia Mare), complex turistic construit din lemn in conformitate cu traditiile zonei, "Casa cu Cerb", un mic hotel din Sighisoara, in stil medieval, sura cu Dor din Bacau, Casa de oaspeti Kalnoky din satul Miclosoara, judetul Covasna, sau cele doua complexuri turistice din Delta Dunarii, "Enisala Safari Village" si "Delta Nature Resort". Preturile din aceste locuri sunt pe masura asteptarilor: de pilda, o noapte de cazare (cu mic dejun inclus) la Casa de oaspeti Kalnoky este de 49 de euro, iar la Delta Nature Resort preturile incep cu 158 euro de persoana pe noapte. Romania nu duce lipsa asadar de destinatii turistice. Din pacate insa, ele nu sunt promovate de autoritatile din domeniu, care in continuare pariaza contra jocului si spera "sa umfle potul" pe mana litoralului, a Bucurestiului sau a "perlelor" turismului montan comunist.
Gabriel Bejan