4.7 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodReportaj la -34 de grade Celsius: "Polul Frigului" rezista cu tuica si...

Reportaj la -34 de grade Celsius: „Polul Frigului” rezista cu tuica si lemne

» Locuitorii oraselului Intorsura Buzaului, supranumit "Polul Nord al Romaniei", se lupta cu gerul naprasnic cu aceleasi mijloace pe care le foloseau stramosii lor: tuica si focul cu lemne. Majoritatea localnicilor nu se mai sperie insa de temperaturile care au paralizat Romania in ultimele zile.

La Intorsura Buzaului este atat de frig incat apa ingheata aproape instantaneu. Localnicii spun insa ca gerul de -30 grade Celsius nu ii mai impresioneaza, pentru ca s-au obisnuit cu temperaturi de -20 de grade. "Inasprirea vremii nu este tocmai o catastrofa pentru noi", ne marturiseste primarul orasului, Leca Bacila. In ultimele doua zile insa, cand s-au inregistrat -34 si -32 grade Celsius, aproape toata suflarea urbei s-a retras in case. Imprejurimile orasului sunt pustii. Singurele zgomote care se aud pe dealurile acoperite de o manta de zapada sunt huruitul motoarelor masinilor care trec in viteza si crengile copacilor care trosnesc din cauza frigului patrunzator. Doar cativa temerari si-au inhamat totusi caii la carute si si-au parasit gospodariile pentru a merge sa aduca lemne. Unul dintre localnici, Ioan Antal, glumeste chiar pe seama gerului. "Aici, la Intorsura, noi suntem mai speciali.

 

Desi tinem de Covasna, nu suntem unguri, si, desi judetul nostru face parte din Transilvania, noi suntem mai degraba regateni. Avem si ceva unguri in oras, dar si lor le e tot asa de frig ca si noua", spune barbatul. In toata zona, oamenii s-au pregatit din vreme pentru iarna, iar stivele de lemne din curti le dau siguranta ca, oricat de mult ar tine gerul, ei nu vor avea probleme cu incalzirea. Cei care si-au facut stive mai mici de lemne se aprovizioneaza din depozitul primariei. "Avem pregatita o cantitate de 700 metri cubi de lemne pentru gospodariile particulare, care costa atat de putin, incat nimeni nu trebuie sa-si faca griji ca va suferi de frig. De fapt, am consultat si medicii din oras, care mi-au spus ca avem patru persoane vulnerabile la frig. Am luat legatura cu ele si le-am cerut in mod oficial sa nu-si paraseasca locuintele in aceste zile", ne mai spune primarul orasului.

 

In acest oras blocurile de locuinte si cladirile publice sunt incalzite cu ajutorul unei centrale care foloseste rumegusul de lemn pe post de combustibil. Edilul din Intorsura Buzaului a adaugat ca singurele reclamatii inregistrate in aceste zile la primarie sunt legate de faptul ca apa a inghetat in conductele sistemului public de apa si canalizare la patru gospodarii. Oamenii insa se aprovizioneaza cu apa potabila de la fantanile din oras. Tot din cauza gerului, primarul a suspendat in aceasta saptamana obligativitatea elevilor de la cele doua licee din oras de a participa la primele doua ore. "Eu am fost director al celor doua licee si cunosc foarte bine situatia. Exista 1.100 de elevi, iar o parte a lor provin din zona din jurul orasului.

 

Pentru elevii din Intorsura Buzaului gerul nu este o problema atat de mare incat sa ii impiedice sa vina la scoala, insa pentru un copil care locuieste intr-o comuna din vecinatate si care trebuie sa vina 7 kilometri pe jos poate sa fie o problema, mai ales daca este bolnav. In orice caz, la ora 10.00, cand soarele deja straluceste, copiii pot sa ajunga la cursuri", a spus primarul. Acesta precizeaza ca a luat aceasta masura pentru ca, oricum, este ultima saptamana inainte de vacanta.
Daca pentru copii solutia a fost sa vina mai tarziu la scoala, cei mai in varsta folosesc un leac din stramosi pentru a lupta impotriva frigului nemilos. Localnicii beau tuica fiarta cu piper ori cuisoare pentru a se incalzi. Unii prepara "leacul impotriva frigului" acasa, in timp ce altii infrunta gerul siberian si se "doftoricesc" in carciumile si restaurantele din oras.

Frigul "pozitiv"
Pentru localnicii din Intorsura Buzaului frigul ar putea deveni un lucru pozitiv. Mai multe companii private intentioneaza sa deschida aici baze dedicate unor sporturi de iarna precum schiul ori patinajul. De altfel, pasiunea pentru sporturile de iarna le este comuna celor mai multi dintre locuitorii judetelor Harghita si Covasna, judete in care echipele de hochei sunt mai iubite decat cele de fotbal. Nu degeaba echipele de hochei din zona se lupta in fiecare an pentru titlul national.

Cele mai citite

Scădere a înmatriculărilor auto în primele 11 luni din 2024

În perioada ianuarie-noiembrie 2024, numărul înmatriculărilor auto la persoane fizice și juridice a scăzut cu 15,06% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, ajungând...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...

Calendar fiscal pentru ianuarie 2025: Termene importante pentru contribuabili

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat lista termenelor pentru depunerea declarațiilor fiscale în luna ianuarie 2025. Calendarul cuprinde repere esențiale pentru firme...
Ultima oră
Pe aceeași temă