2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodMostenirea fara mostenitor

Mostenirea fara mostenitor

Locuitorii din comuna bihoreana Balc vorbesc cu placere despre perioada in care comuna era des vizitata de printul Gheorghe Ghica si de cumnatul sau, bancherul Iosif Pincas, care detinea o proprietate foarte mare in zona, inclusiv domeniul care acum este administrat de firmele lui Ion Tiriac. Deoarece urmasii familiei care a detinut mosia, pe care se afla un castel, nu si-au revendicat averea, domeniul a fost faramitat si a ajuns pe mana unor societati sau institutii de stat.rimarul din Balc, Arsenie Morosan, a precizat ca a existat o singura cerere de retrocedare, venita din Austria, de la o persoana care pretinde ca este rubedenie cu Pincas. "Cererea a fost trimisa la Petrom, dar din cate stiu eu cel care a cerut retrocedarea nu a depus acte doveditoare pentru a arata ca este mostenitor", a explicat edilul. El a adaugat ca din tot domeniul de la Balc au fost retrocedate 50 de hectare de teren agricol si 113 hectare de padure de pe fondul de vanatoare si de la herghelie.

Castelul pustiu si lasat in paragina

Domeniul bancherului Iosif Pincas, casatorit cu Diana, sora printului Ghica, a cuprins castelul din mijlocul comunei bihorene, care este format din patru corpuri de cladire, un strand cu apa de sonda, baza sportiva, totul fiind inconjurat de un parc dendrologic. Tot din mostenire mai fac parte si fondul de vanatoare administrat in prezent de Ion Tiriac, fosta herghelie si mii de hectare de teren agricol si forestier.
Castelul a fost preluat de compania Petrom in anul 1996. Initial, reprezentantii societatii au mentionat ca va fi reabilitat si pus la dispozitia angajatilor, pentru relaxare. La mai bine de zece ani de atunci, edificiul este, insa, pustiu. Doar fatada acestuia a fost pana acum reabilitata si – din spusele unor angajati – unul dintre corpuri. Nici in strand nu a fost investit nimic, iar acesta a ajuns o ruina. De asemenea, constructia principala a castelului nu este folosita deloc, iar unul dintre corpurile mai mici este utilizat de personalul administrativ si de muncitorii care se ocupa de centrala care asigura incalzirea apartamentelor din Balc.

La un pas de a fi inchis

Oamenii din comuna sustin ca au auzit zvonuri despre faptul ca Petrom ar vrea sa inchida castelul cu totul, de la 1 februarie. Cei care asigura inca paza la intrarea in curte au spus, insa, ca nu stiu nimic si au ridicat din umeri. Si parcul dendrologic a ajuns plin de maracini. "Nu au avut oameni care sa se ocupe de el in ultimii ani pentru ca au fost dati afara. Totul se duce de rapa, nu se face nimic la el", a recunoscut unul dintre angajatii care lucreaza la castel. Satenii au povestit chiar ca din parc au fost taiati pomi, chiar daca este ocrotit de lege.
Cu toate acestea, autoritatile sustin ca nu stiu nimic despre defrisari. "Nu stiu nimic, nu am fost sesizati de nimeni. Saptamana viitoare o sa facem un control sa vedem daca s-a taiat si cine a taiat", a declarat seful Garzii de Mediu Bihor, Mircea Ghitea. El a recunoscut ca nu stie nici cine ar trebui sa se ocupe de parc si ca la Balc nu au mai fost facute controale in ultimii ani.

Grajdurile boierului au ramas goale

Herghelia, unde familia lui Pincas a tinut sute de cai pursange si unde a construit case pentru muncitorii si ingrijitorii care lucrau la grajduri, a ajuns si ea o ruina, dupa ce toti caii au murit din cauza unei boli. Portile impunatoare de la intrare au ruginit, aleile nu au mai fost curatate de ani buni, peretii caselor se scorojesc, usile si geamurile nu mai au vopsea pe ele, iar in unele locuri geamurile au fost inlocuite cu folie din nailon. In case continua sa stea localnici, care au muncit la herghelie in perioada in care a functionat, in chirie sau cei care au avut bani au reusit sa si le cumpere. "Eu si cu inca vreo doi am cumparat casa. Restul stau in chirie. Am lucrat si eu aici. Herghelia era foarte mare, peste 250 de cai din care 50 erau armasari de prasila. Aproape toti erau pursange englez", a spus unul dintre fostii angajati.
Herghelia se afla acum in proprietatea publica a statului, iar in urma cu trei ani a fost luata in administrare de Romsilva. "Cand am preluat-o noi nu mai erau cai, iar 20 de ani nu mai putem popula herghelia cu animale din cauza bolii. Pe vremuri era frumoasa, exact cum vedeti hergheliile din filme", a spus directorul Directiei Silvice Bihor, Ionel Popa. Potrivit primarului comunei Balc, o parte din herghelie a fost inchiriata de un om de afaceri italian de la "Romsilva" si urmeaza sa faca o ferma de vaci pe locurile respective.

Marturii din vremea lui Pincas

Batranii comunei, care au apucat sa-l cunoasca pe fostul mosier, bancherul Pincas, au numai vorbe bune despre vremurile traite atunci, despre cum arata Balcul si despre cum se muncea. "Era un mare mosier, a avut padurea, locul unde a fost herghelia, toata a fost a lui. Unde-s acuma mistretii a fost tot a lui. L-am cunoscut pe Pincas, era om bun, cumnat cu Ghica. Am muncit la ei pe pamant. Ne dadeau pamant", ne-a povestit Gavril Budai, de 86 de ani.
"L-am cunoscut pe Pincas, era chiabur mare. A avut moara de la Balc, herghelia, Hermezeu, localitatea asta de aici si padurea cu mistreti unde e acum Tiriac. Nu o fost rau atunci pentru ca ne dadea de lucru si lucram la padure. Si pe Ghica l-am cunoscut. Avea 99 de taniaiuri (n.r. – ferme) si tinea un corp de armata cu imbracaminte si arme. Dupa razboi totul s-o stricat, oamenii or dazgradit tarcul si mistretii or iesit afara pe sate, prin ograzi”, isi aminteste Gavril Ropocea, din Almasu Mare.

Tragedia printului Ghica

Printul Gheorghe Ghica venea des la Balc, intrucat aici se afla mormantul Nataliei, sotia lui, care a murit in castel. Legendele spun ca spiritul ei a bantuit locul multi ani dupa ce a murit. Natalia provenea din familia tarului rus Romanov. In anul 1924, in timp ce isi curata cu benzina manusile din piele de caprioara, printesa a luat foc din neatentie. Ea a fost dusa la spitalul din Marghita, insa a murit.
Dupa moartea Nataliei, printul Ghica a adus o bisericuta din lemn din Maramures si i-a facut o troita la mormant. El nu s-a mai casatorit niciodata. In anul 1940, lacasul de cult a ars intr-un incendiu, iar mormantul a fost distrus cativa ani mai tarziu.

Istoria castelului

Castelul a fost construit in anul 1484 de episcopul oradean Pruisz Janos. In anul 1896 a fost reconstruit de contesa Emma Degenfeld Schombuy, iar in 1920 a fost cumparat de bancherul Iosif Pincas, cumnat al printului Ghica. In anul 1944, edificiul a trecut in administrarea Ministerului Industriei Forestiere, iar in 1958 a ajuns in posesia Ministerului Sanatatii.
Parcul dendrologic din jurul castelului are o suprafata de 15,97 de hectare, 763 arbori din specia rasinoase si 1.108 din specia foioase. In anul 1967 a devenit monument ocrotit de lege. Castelul este brazdat de raul Barcau, iar apa de sonda care curge in strandul din interiorul edificiului are efecte terapeutice.

Destinul mosierului

Iosif Pincas provenea dintr-o familie de evrei spanioli, era frate cu celebrul pictor Pascin si era proprietar al Bancii Fuzionate din Oradea. Detinea vapoare si un domeniu in Caliacra (Bulgaria) si case in Bucuresti. Bancherul era un bun om afaceri, situandu-se printre primii 10 bogati ai Romaniei interbelice. Pincas a cumparat domeniul Balc de la groful Karoly Imre, pe un pumn de aur, intrucat acesta din urma avea probleme financiare si nu mai putea sa aiba grija de domeniu. La incheierea afacerii cei doi s-au inteles ca, in cazul in care ungurii se vor intoarce, Karoly sa poata rascumpara domeniul cu aceeasi cantitate de aur. Acest lucru nu s-a intamplat, insa, si castelul a ramas al lui Pincas. Bancherul venea la Balc in timpul iernii, la vanatoare, si cateodata vara. Oamenii din sat sustin ca el s-ar fi sinucis la Paris, dupa ce l-a parasit sotia.

Cele mai citite

Convins de Șucu! Rapid își întărește echipa medicală cu un fost specialist de la Espanyol

Rapid București l-a angajat pe Misael Rivas Lopez, fost medic al echipelor Espanyol și Almeria, pentru a contribui la performanțele echipei în 2025. Specialistul mexican,...

Baia Mare: Un șofer cu o alcoolemie de aproape unu la mie în aerul expirat a fost urmărit și oprit de Poliția rutieră în...

Un şofer aflat în stare de ebrietate a fost oprit, sâmbătă, după o urmărire în trafic. Bărbatul, care conducea pe o stradă din municipiul...

Dorin Recean: Rusia foloseşte energia ca armă politică. Oamenii din regiunea transnistreană sunt ostatici

Rusia foloseşte energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană în ostatici, a declarat premierul Republicii Moldova Dorin Recean după decizia Gazpromului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă