2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodMancare gratuita pentru "saracii" cu masini

Mancare gratuita pentru „saracii” cu masini

Cantinele de ajutor social reprezinta ultima speranta pentru saracii care nu au din ce trai si sunt nevoiti sa apeleze la mila statului pentru a supravietui. Portiile de mancare gatita pe care le primesc la doua zile le impart cu familia, formata de obicei din multe persoane, una mai zdrentaroasa decat alta. Dimineata, se strang cuminti in fata cazanelor cu mancare si asteapta la coada sa primeasca alimentele pe care le inghesuie in plase. Apoi pornesc incet spre casa carand cu greu bagajele cu mancare, cu ochii pe micutii care ii insotesc si se agata de manecile lor. Acesta este tabloul clasic oferit de beneficiarii cantinelor de ajutor social. In ultima vreme insa, a aparut si o alta categorie de saraci, cei cu masini, care vin si le parcheaza nonsalant in fata cantinei. Timp de mai multe zile, reporterii ziarului au urmarit modul in care se aprovizioneaza asa-zisii saraci cu masini de mii de euro.

 

Fara a se feri de privirile trecatorilor, ei intra in cantina, incarca sacosele si le asaza apoi in portbagaj, dupa care se indreapta spre casa. "Am auzit ca sunt unii mai instariti, cu masini, care vin si iau alimente, dar ce sa fac? Fiecare ne vedem de ale noastre. Daca statul ii lasa asa, asta e", ne-a spus Sevastita Florea, una dintre beneficiarele cantinei Grivita din Capitala. Responsabilii din domeniu ne-au declarat ca legea nu interzice beneficiarilor de hrana gratuita sa aiba masini si nu sta nimeni sa-i urmareasca pentru a vedea ce automobil au. 

 

Cu chipuri triste, imbra-cati modest, iau calea cantinelor o data la doua zile pentru a-si incarca borcanele si vasele ciobite cu de-ale gurii. Dupa cateva minute, ies cu bagajele pline, abia tarand de ele, si merg agale spre casa. Copii mai mari iI insotesc si il ajuta sa care papornitele doldora de alimente. Asa se intampla cu cei mai multi dintre beneficiarii cantinelor, insa exista si persoane care vin cu automobilul sa incarce sacii cu mancare. Desi masinile nu sunt foarte luxoase, ele sunt totusi dovada unui standard de viata destul de ridicat avand in vedere costurile cu intretinerea unui autovehicul.

Pajura, cantina instaritilor
Una dintre cantinele unde in mod frecvent vin oamenii cu masinile sa ia hrana este cea din cartierul Pajura. Parcarea este chiar in fata cantinei, iar beneficiarii nu se feresc sa fie vazuti cum isi incarca portbagajele cu mancare. In decurs de cateva ore, am vazut mai multi cetateni care intrau linistiti in cantina, asteptau la coada, apoi ieseau cu sacosele pline si le asezau in masini. Intai, am observat un microbuz destul de nou si aratos, in care doua femei inghesuiau sacii cu mancare de la cantina.

Dupa ce acesta a plecat, a aparut o femeie cu un Cielo, urmata de alte persoane cu Dacii, un Tico si alte masini mai mult sau mai putin valoroase. Oamenii nu s-au jenat nici de trecatori, nici de colegii de suferinta, care se chinuiau sa mearga pe jos cu plasele grele. Mamele cu mai multi copii priveau cu jind spre masinile incarcate cu bunatati, in timp ce ele erau nevoite sa care bagajele in maini si sa aiba grija si de cei mici. Oamenii cu masini nu au vrut sa comenteze cum de isi permit sa aiba o masina si apeleaza pentru hrana la cantina de ajutor social.

Cea mai mare cantina
Am vrut sa vedem care este situtia si la alte cantine din Capitala si am ales-o pe cea mai mare din sectorul 1 – Grivita. Aici vin 622 de persoane in zilele de luni, miercuri si vineri. Oamenii se asaza in sir indian la coada in fata cazanelor aburinde si adulmeca mirosurile apetisante. Pana le vine randul, discuta cu cei cunoscuti si isi impartasesc ultimele noutati. Dupa ce isi "blindeaza" sacosele cu de-ale gurii, o iau incet la picior pe Calea Grivitei, iar cei mai multi se opresc la statia RATB. Oamenii care stau mai aproape de cantina merg pe jos pana acasa, chinuindu-se cu sacosele grele.

"Nu stau foarte departe, ma duc pe jos ca sa nu mai dau bani pe bilet la RATB. Ce sa fac? M-am obisnuit. Ma asteapta acasa patru copii pe care trebuie sa-i hranesc si, fara mancarea de la cantina, nu stiu ce m-as fi facut. Am auzit ca sunt unii mai instariti, cu masini, care vin si iau alimente, dar ce sa fac? Fiecare ne vedem de ale noastre. Daca statul ii lasa asa, asta e", ne-a spus Sevastita Florea, una dintre beneficiarele cantinei.

Explicatiile oficiale: asistentul nu este detectiv
Am incercat sa aflam daca cei care detin masini au dreptul sa primeasca hrana gratuita de la stat. Legea nr. 208/1997, care reglementeaza activitatea cantinelor de ajutor social, nu prevede nimic referitor la posesia unui autoturism.
"Noi facem anchete sociale la domiciliul beneficiarilor si acolo se vede situatia materiala. Oricum, asistentul social nu este detectiv, nu ii urmareste in fiecare zi. Legea nu prevede un barem maxim al veniturilor", a declarat Roxana Marin, seful Serviciului Asistenta Sociala de la Cantina Centrala Social Bucuresti. In Capitala, exista 2.900 de beneficiari ai cantinelor de ajutor social.  

» Cine are dreptul la hrana
Legea nr. 208/1997 stipuleaza care sunt categoriile de persoane care pot primi alimente de la cantinele de ajutor social:
» copii minori, aflati in intretinerea familiilor al caror venit net mediu lunar pe persoana este sub nivelul venitului net lunar pentru o persoana singura, luat in calcul la stabilirea ajutorului social;
» tinerii care urmeaza cursuri de zi la institutiile de invatamant pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 25 de ani, respectiv 26 de ani, in cazul celor care urmeaza studii superioare cu durata mai mare de 5 ani, care se afla in situatia din aliniatul anterior;
» persoanele care beneficiaza de ajutor social sau de alte ajutoare banesti acordate in conditiile legii si al caror venit este de pana la nivelul venitului net lunar pentru o persoana singura, luat in calcul la stabilirea ajutorului social;
» pensionarii;    
» persoanele care au implinit varsta de pensionare si care sunt izolate social, nu au sustinatori legali si sunt lipsite de venituri;
» invalizii si bolnavii cronici;
» orice persoana care temporar nu realizeaza venituri.
In prezent, mancare gratuita primesc familiile al caror venit lunar pe membru este sub 108 lei, iar cei care au peste aceasta valoare trebuie sa achite 30% din costul hranei.

Cele mai citite

Rata inflației a crescut în decembrie la 5,14%

Mărfurile alimentare și serviciile au fost în topul scumpirilor Rata anuală a inflației a urcat la 5,14% în luna decembrie 2024, de la 5,11% în...

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...

Proteste în mai multe județe: Polițiștii au ieșit din nou în stradă, împotriva reducerilor salariale

Manifestările includ pichetarea sediilor instituțiilor, marșuri pe străzile orașelor și proteste organizate încă de dimineață Sute de polițiști din întreaga țară protestează față de reducerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă