» Peste 60 de persoane, din 23 de tari europene, au tinut sa viziteze geoparcul din Tara Hategului, un loc unic in Europa, unde au trait dinozaurii pitici.
» Rezervatia – aflata in administrarea Universitatii Bucuresti – este membra cu drepturi depline a Retelei Europene a Geoparcurilor si a Retelei Mondiale, ambele recunoscute de UNESCO.
Geoparcul dinozaurilor din tara Hategului este, mai presus de orice, locul unde istoria poate fi studiata stratificat, dar si zona unde paleontologii stau cu un ochi pe fosile si cu celalalt pe posibilii hoti de oase de dinozaur. In 1975, cand reprezentantii Universitatii Bucuresti au inceput sapaturile, nu se stia nivelul la care se va ajunge in timp. Primii inimosi nu aveau cum sa prevada ca de descoperirile lor, extrem de importante, vor ajunge sa se intereseze chiar reprezentantii UE, iar Comisia Europeana va finanta un simpozion in care centrul atentiei va fi indreptat spre dinozaurii pitici din Tara Hategului. In urma cu 30 de ani in zona aveau loc primele sapaturi organizate, desi de multa vreme oamenii din zona umblau dupa "oase de urias", cum li se spunea fosilelor de dinozauri. Doenel Vulc, un agricultor cu opt clase care a ajuns in timp sa imprumute limbajul paleontologilor in vorbirea uzuala, povesteste ca "avem oase de dinozaur care in alte parti nu s-au mai descoperit. Inainte de primul razboi mondial, baronul Nopcea se ocupa cu asa ceva si umbla pe aici, pe dealuri. Oamenii de mult au stiut si poate tot de la el au stiut ca sunt oase de la animale, dar au retinut ca sunt oase de la uriasi si asa am auzit si eu din copilarie". Geoparcul Dinozaurilor este, de fapt, un parc natural cu caracteristici speciale, care pana la urma ofera locuitorilor din zona posibilitatea de a aprecia valorile de sub ochii lor. Dinozaurii pitici din zona Hategului sunt, de fapt, cei mai cunoscuti din Europa si au trait in urma cu circa 65 de milioane de ani, perioada in care Tara Hategului era o insula in mijlocul Oceanului Tethys (din care s-a format Marea Mediterana). Conceptul de geoparc a fost pus pe rol la inceputul anului 1999, dar hotararea de Guvern a fost data abia in noiembrie 2004, iar in martie 2005 a fost infiintat geoparcul in forma in care se prezinta astazi. Geoparcul acopera Tara Hategului, respectiv aproape 1.200 kilometri patrati, intinzandu-se pe teritoriul orasului Hateg si al comunelor General Berthelot, Densus, Rachitova, Totesti, Sarmizegetusa, Rau de Mori, Santamaria Orlea, Pui, Salas si Baru Mare. Pentru ca totul sa functioneze ca la carte, toate comunitatile implicate si-au adaptat planurile de dezvoltare locala la planul strategic al geoparcului. Dar nu toata lumea si-a respectat promisunile. "Geoparcul a fost infiintat prin hotarare de Guvern, dar in privinta finantarii ne chinuim cum putem. Avem un parteneriat semnat cu toate primariile din zona si fiecare ar trebui sa contribuie cu anumite sume, dar nu toate au respectat parteneriatul. Ne descurcam cu ajutorul Universitatii Bucuresti, care finanteaza si anumite proiecte de cercetare", a declarat Dan Grigorescu, directorul parcului si, totodata, profesor la Universitatea Bucuresti (UB).
Un custode din Tara Hategului
Doenel Vulc, din satul Sanpetru, este un adevarat reper pentru Geoparcul Dinozaurilor din Tara Hategului, un om care umbla cu animalele pe munte, dar cauta fosile. Are 68 de ani si s-a implicat de la inceput in proiectul UB. Un taran cu 8 clase care vorbeste cu lejeritate despre determinari pe oasele de dinozauri: "Am participat impreuna cu studentii de la Universitatea Bucuresti la sapaturi. De fapt, noi mergem cu oile pe dealuri si ne uitam sa vedem daca nu descoperim fosile, le luam si le ducem la muzeu ca sa faca determinarile". Nu a asteptat niciodata vreo rasplata pentru ceea ce face si si-a pus chiar o parte din pamant in slujba stiintei: "Am facut totul pentru fala tarii, a satului, sa putem duce mai departe numele satului nostru". Altii s-au gandit insa la el si va fi numit custode al Geoparcului Dinozaurilor. Ne-a dezvaluit acest lucru primarul comunei Santamarie Orlea, Ioan Filip, care a explicat ca nu toti oamenii au dat dovada de aceeasi larghete. Unii s-au opus sa lase cautatorii pe terenurile lor, sperand ca se pot imbogati: "Este vorba despre simtul proprietatii, ca sa spun asa, au crezut ca se pot imbogati peste noapte. De fapt, vroiau sa-si vanda terenurile". Desi unii se opun, primarul vede totusi viitorul comunei strans legat de acest geoparc. "Incercam sa facem oamenii din aceasta zona sa fie mai receptivi in a-si construi pensiuni, dar si sa-si valorifice produsele animaliere. Pe viitor sunt convins ca va avea un rasunet, incat sa duca numele comunei mai departe."
Europenii, cu ochii pe dinozaurii pitici
Primii pasi au fost deja facuti, iar o impresionanta delegatie a participat la un simpozion solicitat si finantat de Comisia Europeana cu studiul de caz tocmai Geoparcul Dinozaurilor din Tara Hategului. Evenimentul a fost organizat prin programul TAIEX, destinat noilor tari membre ale Uniunii Europene si tarilor candidate, iar Geoparcul Dinozaurilor din Hateg a fost identificat de catre Comisia Europeana drept o strategie viabila pentru tarile noi membre ale UE si cele in curs de aderare. Ca urmare, peste 60 de persoane, din 23 de tari europene, au venit sa vada "leaganul" dinozaurilor pitici din Tara Hategului, locul unde au fost descoperite fosilele acestora, in marea majoritate ierbivori. In zona insa a trait in urma cu multe milioane de ani si Hatzegopteryx, un adevarat gigant zburator, unul dintre cele mai mari animale zburatoare care au existat vreodata. O lectie de istorie imbratisata cu entuziasm de participanti. Simpozionul s-a adresat, deopotriva, specialistilor, profesorilor si elevilor, dar Dan Grigorescu a precizat ca "tinta o reprezinta in principal profesorii, care pot sa transmita mai departe informatia". Un simpozion care are drept scop final cunoasterea problemelor de dezvoltare durabila cu care se confrunta regiunile care s-au aflat sub regimul comunist, care sunt dificultatile acestora, dar organizatorii spera ca vor urma si alte proiecte menite sa dezvolte zona. In Romania aproape totul functioneaza altfel decat in celelalte tari UE, iar Geoparcul Dinozaurilor nu face nota discordanta. "In Vest, un geoparc este construit de comunitatile locale. La noi, lumea este satula de munca voluntara si singura solutie este ca cineva sa vina de sus pentru ca sistemul sa functioneze", explica directorul institutiei, care sapa in zona de 30 de ani.
PERICOL
» Hoti de fosile
Fosilele dinozaurilor pitici au fost o atractie pentru cei care se vedeau imbogatiti peste noapte prin vanzarea lor pe piata neagra, pe bani buni. "Am auzit de cazuri in care anumite persoane au gasit fosile si incercau sa le tina pentru ei", spune primarul Ioan Filip. "Am avut probleme cu hotii. Comisarul-sef de la Hunedoara, auzind ca anumite persoane sapa pe Valea Sibiselului, in urma cu doi ani, a trimis un echipaj in zona, care a facut control la persoanele respective acasa si a gasit mai multe piese", a declarat Dan Grigorescu, care a tinut sa precizeze ca alte persoane au refuzat sa intervina, pe motiv ca nu au competente.
"Ne deranjeaza foarte mult faptul ca trebuie sa stam cu ochii dupa hoti, mai ales ca nu suntem in permanenta aici. Am reusit sa facem insa niste posturi de paznici ai Rezervatiei."
Dan Grigorescu