3.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodFundatia "Anastasia" a ramas pe drumuri

Fundatia „Anastasia” a ramas pe drumuri

Artistul Sorin Dumitrescu trebuie sa scoata din buzunar un miliard de lei pentru plata retroactiva a chiriei, in urma mai multor sentinte judecatoresti.
Fundatia "Anastasia", patronata de pictor, si-a suspendat activitatea in lipsa unui spatiu adecvat.
Uniunea Artistilor Plastici s-a transformat din muma in ciuma pentru artist.

Membru corespondent al Academiei Romane, Sorin Dumitrescu are de platit, in urma mai multor hotarari judecatoresti, un miliard de lei, bani ce reprezinta chiria retroactiva pe trei ani pentru atelierul de pictura. Presedinte al Fundatiei Anastasia si director al editurii cu acelasi nume, pictorul Dumitrescu a ramas si fara atelierul in cauza, situat pe strada Parintele Galeriu, la numarul 13. "Din decembrie anul trecut am parasit casa deoarece aceasta a fost revendicata de urmasii dubiosi ai fostului proprietar. De sase luni nu mai lucrez nimic. Mi-am mutat toate lucrurile acasa. Pentru a ajunge la pat trec pe langa stive de cutii. De unde sa scot eu un miliard de lei?", se framanta pictorul Dumitrescu.

"Ma omoara executorii!"
Avand in vedere turnura nefavorabila care a urmat pentru artist dupa decizia instantelor de judecata, el a renuntat la casa in care a lucrat 22 de ani, dar nu stie de unde va putea plati daunele cerute de noii proprietari. "In primul rand, ma omoara executorul, care-mi cere sute de milioane. Bani imi cere si Uniunea Artistilor Plastici (UAP), in conditiile in care in prima instanta au fost solidari cu mine. Este o tampenie! In loc sa ma ajute, Uniunea ma ingroapa. Ce sa fac, sa-mi vand biblioteca, sa-mi vand casa? M-am adresat tuturor forurilor competente, dar nu am primit nici un raspuns", ne-a declarat pictorul Dumitrescu.
Desi a facut numeroase demersuri la Primarie, Academia Romana sau Ministerul Culturii pentru a primi un spatiu adecvat unde sa-si desfasoare activitatea, s-a ales doar cu promisiuni. "Videanu s-a aratat interesat sa cumpere casa. Imobilul urma sa intre in patrimoniu, dar noul proprietar a pus deja afise care anunta intentia de a-l vinde. M-am interesat de pret si cere 650.000 euro. De unde are Primaria atatia bani sa cumpere o casa?", se intreaba, cu naduf, pictorul.

Proprietari incerti
Casa in disputa a fost construita in 1887. Esmeralda Negruzzi din Iasi era trecuta in acte ca proprietara din anul 1920. Ea a murit noua ani mai tarziu. Conform lui Dumitrescu, un anume Costache Alexandru s-a declarat fiul Esmeraldei Negruzzi, in 1940. "Nu exista la dosar nici un certificat de mostenitor, nici un testament al lui Negruzzi, nici un certificat de nastere al lui Costache. La vremea respectiva, acesta din urma a venit cu doi martori in fata unui notar. Martorii au declarat ca Alexandru Costache este fiul doamnei Negruzzi. In 2003 am fost dat in judecata de o anume Doina Dugeesescu din Calafat, care se revendica neam de-al lui Costache", spune Dumitrescu.
In urma mai multor procese a caror solutie o considera nelegala, Dumitrescu a fost somat sa evacueze sediul fundatiei "Anastasia", fiind nevoit sa plateasca o chirie retroactiva de 700 euro pe luna pentru ca trei ani a continuat sa lucreze in respectivul atelier. La aceste cheltuieli se adauga pretentiile UAP – in suma de 130 milioane lei –, asociatie care l-a somat pur si simplu pe Dumitrescu sa plateasca.

"UAP are o organizare stalinista"
Despre Uniunea Artistilor Plastici, Sorin Dumitrescu are o parere proasta deoarece nu s-a gasit nimeni dupa 1990 care sa doreasca un sindicat puternic al artistilor. "UAP este in colaps. O institutie organizata in stil stalinist. Daca pana in 1989 eram dependent de ea ca de cocaina, dupa 1990 nu mai am nevoie. Este depasita total. Conducerile care s-au perindat au fost, toate, specializate pe jaf. Fostul presedinte Zamfir Dumitrescu a vandut colectia de tablouri Petrascu, chipurile pentru a plati cheltuielile", mai spune pictorul.
Artistul nonideolog
Evident, au existat si critici legate de conduita lui Dumitrescu in acest litigiu, venite din partea colegilor din breasla sau din afara ei. Mai exact, au fost voci care s-au intrebat de ce un artist de dreapta, un individ care a participat activ la Revolutia din 1989, s-a "atasat" de un imobil care nu i-a apartinut niciodata. Raspunsul lui Dumitrescu este franc: "Domnule, recursul in anulare de la Curtea Suprema de Justitie mi-a fost recomandat de avocatul meu! Reprezint un ONG, o organizatie nonprofit. La fel sunt si eu, un nonideolog!"
Dincolo de realizarile fundatiei "Anastasia" – care a descoperit la Harlau mormintele lui stefanita Voda si Luca Arbore –, "diagnosticul" pus de Sorin Dumitrescu situatiei din tara este universal valabil: "Problema capitala a Romaniei este de natura axiologica, nu politica sau economica". z
CETatEAN DE ONOARE AL CAPITALEI
Desi fundatia "Anastasia" a fost declarata in urma cu doi ani organizatie nonguvernamentala (ONG) de utilitate publica, in momentul de fata nu desfasoara nici o activitate deoarece nu are sediu. Nici editura – care din 1992 si pana in prezent a scos peste 500 de titluri – nu mai are posibilitati de editare. Pictorul Sorin Dumitrescu, cetatean de onoare al municipiului Bucuresti, se declara dezamagit de aceasta situatie care-i pare fara de iesire. "Sunt cetatean de onoare al Bucurestiului, am gradul de comandor inca de pe vremea primarului Lis. Probabil se vor trage salve de arma la moartea mea de se vor speria vecinii, dar ce folos?", face haz de necaz academicianul Dumitrescu. Tot el a pictat catapeteasma bisericii "Scala Coeli alle Tre Fontane", incredintata parohiei ortodoxe romane din Roma. "Am pictat biserica italiana ridicata in anul 1500 prin bunavointa lui Teodor Baconski, fostul ambasador pe langa Sfantul Scaun, care a facut posibila aceasta achizitie importanta pentru romani. Tot el a fost artizanul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea in Romania", isi aduce aminte academicianul Dumitrescu.

Cele mai citite

Stare de urgență decretată în Crimeea: Mai multe plaje din Sevastopol, cu urme de petrol

Oficialii instalați de Rusia în Crimeea au declarat un regim de urgență în Sevastopol, cel mai mare oraș al peninsulei, după descoperirea unor urme...

Depozitele de gaze din Europa se golesc cu o viteză record: România, printre cele mai afectate

Prețurile gazelor au atins cel mai ridicat nivel din octombrie 2023, în contextul în care fluxurile de gaze rusești către Europa au fost oprite Statele...

Boboteaza: Dezvăluirea Preasfintei Treimi și Sfințirea Apelor

Boboteaza este momentul în care Hristos, ajuns la vârsta de 30 de ani, primește botezul de la Ioan „Cu adevărat, mare este sărbătoarea de astăzi”,...
Ultima oră
Pe aceeași temă