6 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodEtnobotanice la promoţie, de Ziua Naţională

Etnobotanice la promoţie, de Ziua Naţională

Autorităţile locale şi centrale au început în ultima perioadă să conştientizeze, cel puţin formal, problema produselor etnobotanice consumate de tineri sub diferite forme. La începutul anului s-a creat o “listă neagră” cu substanţele interzise. În luna februarie, Guvernul a emis o ordonanţă prin care 36 de substanţe care se regăseau în produsele etnobotanice au fost interzise explicit. Producătorii şi comercianţii au reuşit să o fenteze, schimbând compuşii din care sunt făcute etnobotanicele. Mulţi au început să le vândă ca îngrăşăminte pentru plante.

Totuşi, numărul în creştere al cazurilor medicale grave cauzate de consumul de asemenea substanţe cere noi măsuri. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a cerut luni tuturor prefecţilor să analizeze situaţia magazinelor cu acest profil şi să vină cu propuneri care să ducă la interzicerea vânzării de etnobotanice.

În mai multe oraşe, cum ar fi Braşovul sau Suceava, primăriile au emis deja hotărâri prin care interzic comercializarea acestor produse.

Şi în Capitală a început vânătoarea celor care vând plante şi prafuri denumite “etnobotanice”.
Tot luni, Primăria Sectorului 1 a adoptat o propunere de scoatere a produselor etnobotanice în afara graniţelor sectorului. Actul normativ intră în vigoare joi, zi după care magazinele de vise nu vor mai putea funcţiona la o distanţă mai mică de doi kilometri de o unitate de învăţământ, spital, loc de joacă pentru copii sau parc.

Dar problema este doar pe jumătate rezolvată, pentru că vânzarea de “flori legale” este în floare, mai ales pe Internet. “Bariera” sectoarelor este insuficientă. Nici închiderea magazinelor nu este suficientă. Multe dintre ele promit să livreze marfa la domiciliu, oriunde în ţară, în cel mult 24 de ore. Altele au mai multe puncte de desfacere, de unde amatorii îşi pot ridica direct produsele. Ba mai mult, pentru ocazii speciale şi comenzi consistente, se pot obţine reduceri substanţiale.

Romanialibera.ro a încercat să obţină promoţii de 1 decembrie de la mai mulţi comercianţi de produse etnobotanice pentru a demonstra că, în ciuda implicării autorităţilor, mii de tineri din întreaga ţară continua să consume astfel de produse, din cauza preţului accesibil, crezând că sunt inofensive. Sub pretextul organizării unei petreceri la care este nevoie de “marfă” en-gross, reporterul romanialibera.ro a vorbit cu mai multi comercianti.

Primul telefon l-am dat la Magic Weed. „Ghinion”, preţurile sunt cele afişate pe site. Nu se fac promoţii.

Ne încercăm norocul la Super dream shop, cu sediul în Crângaşi, deschis non-stop. Bingo!

Reporter: Salut! Facem şi noi un party mâine şi voiam ceva… să luăm mai mult…. dacă poţi să ne faci o reducere… să luăm mai ieftin.

Comerciant: De câţi bani?

200. 200 de lei avem, suntem mai mulţi şi…

Da, da! Îţi dau la jumate de preţ. Facem totu’ la jumate. Ce vrei să iei?

Ceva de fumat!

Am multe. Maraciuca şi Ganja, astea sunt pe site. Dacă vrei pot să-ţi şi recomand. Am B52 care e „avion”. Îmi vin clienţii înapoi şi zic că e „avion”. Are şi un avion pe plic (râde). Mai am şi M1, ăsta e şi mai şi… e nou. Nici nu l-am băgat încă pe site!

Da? Deci ai. Facem aşa la jumate. Şi ce senzaţii au astea?

Nu ştiu, că eu nu fumez. Nu fumez deloc, adică nimic, nici ţigări. Da’ clienţii îmi vin înapoi că e super.

Şi nu sunt periculoase? Adică să nu am greţuri sau… aşa.

Bă, am avut pe unu care a murit, da’ în rest nu sunt probleme (râde). Nu, glumesc. N-au nimic. N-am avut nicio problemă.

Nu s-a plâns niciun client până acum?

Nu, nu. E OK.

Dar am înţeles că sunt nişte probleme, că vor ăştia să închidă magazinele. E OK, aţi avut probleme?

Nu, nu, n-avem.

Bun. Păi, vorbesc şi eu cu băieţii, să vedem ce şi cum şi poate trecem mai încolo.

Da! OK. Vă hotărâţi şi dai un telefon. Aştept şi vorbim.

Încercăm şi la un magazin din Bacău, Weed Shop. Acelaşi scenariu, mergem cu aceiaşi bani în buzunar. Deşi ni se promite o reducere de 20%, primim una de 15.

Reporter: Alo? Weed Shop?

Comerciant: … ăă, da!

Uite, vrem şi noi să facem un chef, să luăm ceva mai mult, da’ dacă poţi să ne faci reducere. Se poate?

Da, îţi dau. Acuma depinde cât luaţi. De obicei fac reducere 10%, dacă luaţi mai mult negociem.

De două sute vrem să luăm. 200 de lei.

Oo, de două milioane? Bun… păi să zic un 20%. Da’ ce vrei să iei?

Ceva de fumat…

Bun. De fumat, am ăsta (neinteligibil), da’ am unu şi mai bun ‚Boom’. Ăsta e bun de tot. E la 15 lei.

Zici că e bun ăsta, Boom.

Da, frate! Bun, bun!

Păi şi cât îmi vine de 200 de lei, câte grame, sau cum facem?

Păi îţi dau 15 plicuri din astea la 200 de lei. E 15 lei bucata. Are 0,25 grame, faci şi tu calculu’. Deci îţi dau 15.

Da’ sigur e bun, să nu-mi vină rău sau ceva, că…

E bun. N-are nimic. Dacă vrei îţi fac mix. Sau vii, iei un Boom şi vezi dacă-ţi place şi dacă-ţi place iei şi restu’.

Aa, păi nu. Dacă le iau, le iau toate, că avem chefu ăsta şi să fie toate acolo.

Bun.

Păi bine, hai că îi sun şi eu pe băieţi să vedem dacă rămânem la Boom şi te sun înapoi.

Şi magazinul din Bacău livrează produsele în toată ţara prin curier rapid, în cel mult 48 de ore de la efectuarea comenzii.

Autorităţile nu au încă mijloacele de a combate efectiv vânzarea etnobotanicelor

În lipsa unei legi extrem de restrictive referitoare la comercializarea şi consumul etnobotanicelor, autorităţile se limitează la acţiuni de prevenire şi pedepsesc doar acei comercianţi care pun în vânzare substanţe interzise explicit prin lege.

Comisarul Christian Ciocan, putrătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, spune că poliţia are puteri restrânse în ceea ce priveşte combaterea comercializării şi consumului de produse etnobotanice: „noi organizăm acţiuni de prevenire în şcoli dar şi acţiuni reactive, pe verificarea legalităţii funcţionalităţii magazinelor care comercializează asemenea produse. Verificăm dacă se respectă regulile de comercializare a produselor, iar dacă la analiza de laborator reies substanţe interzise, se întocmesc dosare penale celor care le comercializează.” Magazinele care au fost descoperite comercializând etnobotanice care conţineau substanţe interzise au fost închise, adaugă comisarul.

Poliţia lucrează împreună cu celelalte autorităţi locale pentru a îmbunătăţi situaţia. Au existat mai multe propuneri din partea poliţiei, spune Ciocan: „noi am propus, de exemplu, ca aceste magazine care comercializează etnobotanice să nu poată funcţiona la mai puţin de 500 de metri de şcoli.”

În plus, spune comisarul, „personal, din experienţa proprie, eu lucrez de 20 de ani în poliţie, aceste substanţe etnobotanice fac un rău extrem, fizic şi psihic, celor care le consumă, populaţiei. Sunt extrem de rele. Dar să nu uităm că mai există şi alte droguri care se consumă, şi cu care trebuie să luptăm. În ceea ce priveşte consumul de droguri, de orice fel, să nu uităm că este foarte importantă şi educaţia de acasă.”

În oraşele mari, aşa numitele „magazine de vise” există la nenumărate colţuri de stradă, făcându-le cu ochii tinerilor creduli aflaţi în goana după senzaţii tari.

Mulţi dintre ei ajung însă de la bal direct la spital.

Cele mai citite

Aderarea completă a României la Schengen, pe agenda Consiliului JAI din 12 decembrie

O propunere legislativă va fi destinată protecției copiilor în mediul online, obligând platformele digitale să raporteze autorităților cazurile de abuz sexual asupra minorilor Președinția ungară...

Idei trăznite pentru Petrecerea Burlăcițelor

Organizarea unei petreceri de neuitat pentru burlăcițe este o oportunitate perfectă de a sărbători prietenia și de a crea amintiri memorabile. Indiferent dacă vrei...

Este oficial! România cu drepturi depline în Schengen de la 1 ianuarie 2025

O perioadă, vor rămâne la granițe controale aleatorii Miniştrii de interne din ţările UE au aprobat joi dimineaţa, la Bruxelles, aderarea României şi Bulgariei la...
Ultima oră
Pe aceeași temă