Doi oradeni stabiliti in Italia incearca sa schimbe imaginea negativa a Romaniei in Peninsula. Ei proiecteaza inclusiv luxoasele podoabe realizate de fabricile din Murano. Amalia Verzea si Gabriel Iliuta au plecat din Romania in anul 1988. In mai putin de sase luni au primit azil politic si si-au deschis la cativa kilometri de Milano, in Carate Brianza, studioul de arta AmaGa, specializat in realizarea de opere artistice din sticla, mozaic, pictura parietala si restaurare. De atunci realizeaza lucrari de arta monumentala, atat in ambiente private, cat si in spatii publice.
Serviciile AmaGa au fost acreditate de organizatia pentru restaurarea vitraliilor antice Corpus Vitraerum Medii Aevii.
» Una dintre lucrarile romanilor a fost facuta pentru biserica din Castelletto Ticino, un monument istoric ridicat in 1450.
La Carate Brianza (Italia), doi oradeni fac cinste Romaniei in Italia. Artistul plastic Amalia Liana Verzea si sotul ei, inginerul Gabriel Iliuta, incearca sa schimbe imaginea negativa pe care o au romanii in presa italiana. Amalia Verzea s-a specializat in anul 1983 in arte plastice la Bucuresti, la Institutul de Arta Plastica "Nicolae Grigorescu" – sectia Arta monumentala si restaurare, in clasa profesorului Ion Stendl. Din anul 1983 pana in 1985, a urmat cursurile de pictura bizantina si restaurare organizate de Patriarhia Ortodoxa Romana.
Amalia Verzea si Gabriel Iliuta au plecat din Romania in 1988, dat fiind ca aici castigau prea multi bani. Regimul totalitar nu le permitea sa castige peste o limita impusa. "La 28 de ani, devenisem atat de bogati, prin Fondul Plastic, incat nu mai aveam ce face. Daca faceam mai multe lucrari decat limita impusa, nu aveam voie sa le vindem. Era imposibil sa cresti in asa maniera. In Romania era imposibil sa te dezvolti", isi aminteste Amalia. Ei au decis sa discute cu niste prieteni din Peninsula, care le-au facut chemare pentru a putea iesi din tara. Asa se face ca, peste noapte, au devenit imigranti, in ciuda succesului de care se bucurau in Romania. Nu cunosteau o boaba italiana. In mai putin de sase luni, au primit azil politic si si-au deschis la cativa kilometri de Milano, in localitatea Carate Brianza, studioul de arta "AmaGa", specializat in realizarea de opere artistice din sticla, mozaic, pictura parietala si restaurare. De atunci realizeaza lucrari de arta monumentala, atat in ambiente private, cat si in spatii publice. "In Italia am lucrat pentru tot soiul de oameni: de la oameni mari pana la pantofari", marturiseste Amalia Verzea. Amalia asigura partea artistica a lucrarilor, in timp ce Gabriel se ocupa de partea tehnica. Amalia Verzea si Gabriel Iliuta au facut o pasiune din arta. Amandoi iubesc arhitectura si ar dori sa o pastreze in forma ei pura, nealterata si neatinsa de improvizatii sau imitatii. Regreta ca dispar obiectele de valoare si si-ar dori sa le poata salva. "Proiectarea desenelor si materialele folosite de «AmaGa» sunt realizate manual in fabricile din Murano – Venetia si Saint Just (Franta). Tehnica este antica. Pana si plumbii patinati au efect antic. Aceste tehnici primitive fac ca vitraliile noi sa se integreze in mod armonios cu arhitectura si decorul autentic ale fiecarui edificiu’", explica Amalia Verzea.
In scurt timp, Amalia Verzea si Gabriel Iliuta s-au facut cunoscuti in Italia. Aici au fost invitati la diferite expozitii de design. Asa au castigat clienti, renume si incredere la nivel mondial. Amalia si Gabriel fost invitati in Tokyo la o expozitie de design, unde au obtinut premiul pentru cel mai bun design in sticlarie, iar la Montreal (Canada) – premiul pentru cea mai buna expozitie italiana de design. In anul 1998 au reprezentat Italia la New York, la expozitia de arta si design italian. Serviciile atelierului "AmaGa" au fost acreditate de organizatia internationala pentru restaurarea vitraliilor antice Corpus Vitraerum Medii Aevii (CVMA) din Italia, o organizatie care urmareste sa salveze si sa pastreze patrimoniul vitralistic international.
Alaturi de studioul de arta, Amalia a deschis o galerie care a gazduit o serie de expozitii ale artistilor romani Emil Ciocoiu, Horia Rosca, Octavian Visan, Constantin Piliuta, George Pavel s.a. Amalia si Gabriel au realizat lucrari in Italia, Belgia, Germania, Olanda, Japonia, Algeria, Romania (din 2006), Franta.
Palmares
» Lucrari de arta monumentala
Amalia Verzea si Gabriel Iliuta au executat numeroase lucrari monumentale in tara si in strainatate. Una dintre aceste lucrari a fost facuta pentru biserica din Castelletto Ticino, un monument istoric datand din anul 1450. Vitralii au restaurat si realizat si pentru bisericile Parco Conte Negri din Carate Brianza, Barzano, Cologno Meonzese, monumente datand din secolele XVI-XVII. In Romania, oradenii au realizat vitralii pentru Manastirea Sfintei Cruci si pentru Manastirea Franciscana Maica Domnului din Oradea, pentru bisericile Sfantul Mina din Suceava, Inaltarea Domnului si Sfantul Dumitru din Cluj. Artistii au restaurat vitralii la Palatul Episcopal Greco-Catolic si la cel ortodox din Oradea. Amalia Verzea doreste sa faca cunoscute aceste monumente din Romania, impreuna cu lucrarile pe care le-a realizat, gratie statutului de care se bucura in cadrul organizatiei Corpus Vitraerum Medii Aevii din Italia.