16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodDe ce nu-şi găsesc femeile de 45 de ani un loc de...

De ce nu-şi găsesc femeile de 45 de ani un loc de muncă

Gândiţi-vă că vi se cere să vă descrieţi. Ce aţi spune prima dată despre voi? Ele spun că sunt măritate şi câţi copii au. Multe dintre ele nu au reuşit să-şi termine liceul, pentru că s-au îndrăgostit şi s-au căsătorit. Visau pe vremuri să-şi facă o carieră, dar copiii, soţul şi treburile casnice au devenit prioritare, iar munca lor nu a însemnat niciodată mai mult decât o sursă de venit. Multe dintre ele nu au avut niciodată o slujbă, pentru că au fost nevoite să stea acasă şi să aibă grijă de copii sau părinţi bolnavi. În 2010, o organizaţie non-guvernamentală s-a gândit să le întindă o mână de ajutor, printr-un program finanţat din fonduri europene. 

Aproximativ 1100 de femei din judeţele Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Argeş şi Bucureşti au absolvit deja cursuri de calificare, finanţate din bani europeni, şi jumătate dintre ele lucrează în domeniul ales.

Organizaţia non-guvernmentală Communication for Community (C4C) a demarat, în 2010, proiectul „Munca are genul feminin”, prin care îşi propune să ajute femeile din câteva judeţe ale ţării să-şi găsească locuri de muncă pe termen lung, slujbe cu care să se simtă bine, „să rezoneze”, după cum povesteşte directoarea asociaţiei, Daniela Vişoianu.

„Femeile din România au fost învăţate să aibă un loc de muncă, obţinut prin mecanismele comuniste, dar nu să facă o carieră. Pentru femeile din România, nu există egalitate între locul de muncă şi carieră”, explică Daniela Vişoianu pentru România liberă.

Ca la şcoală

Membrii asociaţiei au luat comunele la rând, au discutat mai întâi cu personalul de la asistenţă socială din primării, care le-au furnizat consilieri, apoi au urmat întâlnirile cu beneficiarele. La prima întâlnire, femeile au primit pliante şi li s-a explicat în ce constă proiectul. Apoi, ele au hotărât dacă vor sau nu să urmeze cursurile de calificare.

Un curs durează aproximativ trei luni sau trei luni şi jumătate şi este compus din aproximativ 120 de ore de teorie, oferită de un formator subcontractat de C4C, şi 240 de ore de practică. Femeile primesc un suport de curs, există cataloage unde se notează prezenţele şi absenţele şi primesc note, ca la şcoală. La sfârşit, ele trebuie să dea un examen oral, unul scris şi o probă practică. Cele care promovează primesc diploma de calificare şi o subvenţie (tot din bani europeni) de aproximativ 424 lei, impozabili.

Unele ştiu dinainte de subvenţie şi le motivează, explică Daniela Vişoianu. Pentru altele, însă, motivaţia este însăşi finalizarea cursului. „Dar să ştiţi că la curs m-am şi recreat, a fost un mod de mai ieşi din casă. A fost ceva nou pentru mine şi m-am dus de drag”, povesteşte o doamnă de 46 de ani, din Bălăceanca.

Cursurile sunt gratuite pentru beneficiare, iar asociaţia a plătit pentru fiecare femeie instruită aproximativ 1.000 euro. Principalele domenii în care femeile au fost instruite sunt: hotelărie, lucrătoare în comerţ, în alimentaţie publică, dar li s-au oferit şi cursuri pe calculator.

„Le-am oferit calificări de intrare într-un domeniu, să se poată angaja şi apoi să se orienteze spre o slujbă anume. De exemplu, în alimentaţia publică. Sau lucrători comerciali- câţi şefi de raion puteam să fac? N-am vrut să derapăm cu vreun curs care să le creeze probleme”, explică Daniela Vişoianu.

Cursurile cele mai cerute sunt cele de operare pe calculator- multe femei ştiau deja să se descurce puţin pe calculator, însă nu puteau trece în CV acest lucru, pentru că nu aveau o diplomă. Au fost şi cursuri de calificare pe care beneficiarele le-au cerut, iar asociaţia nu le-a putut oferi. „Sunt cursuri pe care femeile le cer -credem noi- dintr-un mit: cursuri de cosmetică, coafură, manichiură, pedichiură, unde este foarte greu să faci practică”, a mai explicat directoarea organizaţiei non-guvernamentale.

De aceea, asociaţia a propus un set de cursuri şi încearcă să selecteze femeile potrivite. Cele care nu se potrivesc pentru nici unul din cursurile pe care le pune la dispoziţie C4C sunt redirecţionate către alte proiecte europene.

Femeile trec prin mai multe etape înainte să ajungă la orele de teorie: informare, consiliere psihologică şi mediere (în care se stabileşte un dialog între beneficiare şi angajatori).

Aproximativ 3500 de femei au fost instruite şi informate, 3267 de femei au beneficiat de consiliere psihologică, 2880 femei au fost mediate, iar 1181 şi-au finalizat cursurile. Dintre ele, jumătate lucrează în domeniile în care şi-au obţinut calificarea.

Puţin entuziasm îţi aduce un loc de muncă

Doamna Mariana din Cornetu are 36 de ani, este divorţată şi are un copil. Ea a urmat cursuri de industrie alimentară, pentru că îşi doreşte foarte mult să lucreze în domeniu. Acum, lucrează la un xerox, însă ne-a povestit că îşi caută deja de lucru în domeniu.

Exemplul ei nu este singular. În urma cursurilor, multe femei s-au împăcat cu meseria lor şi au început să se raporteze diferit la angajatori, după ce au lăsat în urmă statutul de lucrătoare necalificată, a explicat Daniela Vişoianu.

„Ne-am întrebat de ce femeile de 45 de ani nu-şi găsesc serviciu. ‘Angajatorii nu le oferă locuri de muncă’- este răspunsul stereotip. Totuşi, dacă o femeie vine la interviu obosită, plictisită şi îşi caută un loc de muncă doar ca să aibă un loc de muncă, nu vrea să facă carieră, nu vrea să facă performanţă- ea transmite lucrul ăsta. Angajatorul nu dă o slujbă în funcţie de vârstă, ci în funcţie de entuziasm- persoanei care arată că vrea să muncească”, explică directoarea C4C.

La cursuri s-au înscris şi liceenele care nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat,  care îşi doresc un loc de muncă pe perioada verii.

Andreea are 21 de ani şi este din Clinceni. Ea urmează un curs în alimentaţia publică. „Este doar de rezervă, dar, dacă mi s-ar oferi oportunitatea”, spune tânăra.

„Mami, să iei note bune”

O parte dintre femei au venit la cursuri pentru că nu au siguranţa locului de muncă. O diplomă în plus nu strică niciodată, explică ele. Pentru altele, însă, cursurile au fost o ocazie de a socializa, de a ieşi din universul casnic şi de a-şi acorda o nouă şansă:

„Eu sunt casnică, nu am lucrat niciodată. Am grijă de soţul meu, care a avut trei accidente vasculare şi stă la pat. O prietenă îşi deschide un magazin acum şi mi-a solicitat o calificare în domeniu, ca să mă poată angaja. Mi-am dorit să pot lucra, ca să o ajut pe fata mea- studentă, care are 23 de ani. Şi, la vârsta mea, fără diplomă, nu aveam unde să găsesc. Dar s ştiţi că la curs m-am şi recreat, a fost un mod de a mai ieşi din casă. A fost ceva nou pentru mine, m-am dus de drag”, povesteşte o doamnă de 46 de ani din Bălăceanca.

O femeie de 38 de ani din Câmpina povesteşte că lucra la negru, la o firmă de croitorie, care a dat faliment.  „Am încercat să mă angajez în domeniul alimentaţiei, dar peste tot se cere vechime sau diplomă. Mi-a fost greu şi pentru că am trecut printr-un divorţ, am rămas singură cu fetiţa şi responsabilităţile mele au crescut. Sigur că familia te ajută, dar fiecare are problemele lui şi, până la urmă, tot pe tine trebuie să te bazezi. Acum, mi-am depus CV-ul la mai multe supermarketuri şi am putut să adaug acest curs, iar la interviu, voi putea arăta o diplomă. Am fost stresată şi am învăţat mult, pentru că fetiţa mea îmi tot spunea: ‘Mami, să iei 10, că mie mereu îmi spui să iau note bune!’. Aşa că acum mă simt foate mândră că am o diplomă şi am mai multă încredere că voi găsi ceva de lucru”, explică femeia.

În ceea ce priveşte profilul beneficiarelor, circa o treime au absolvit 12 clase, iar 16% au terminat zece clase. O treime din femei au între 40 şi 54 de ani, iar o treime au vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani. Circa 55% dintre beneficiare locuiesc în mediul rural, iar 44%, în mediul urban. Circa 20% dintre beneficiarele cursului nu au lucrat niciodată, iar 16% sunt şomere de lungă durată (adică nu mai primesc nici măcar indemnizaţie de şomaj). Aproximativ o zecime sunt şomere, iar 52% lucrează.

 

Proiectul ar trebui să se finalizeze în septembrie 2012, însă directoarea Daniela Vişoianu estimează că, cel mai probabil, „Munca are genul feminin” se va prelungi. Ultimele beneficiare se pot înscrie la cursuri în luna iunie.

15.062.362 lei este valoarea totală a proiectului „Munca are genul feminin”

3531 de femei instruite şi informate de cursurile gratuite

1181 de femei au primit subvenţia pentru finalizarea cursurilor

 

Cele mai citite

Israelul a lovit mii de facilități militare ale Hezbollah din Liban

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a lovit mii de rampe de lansare de rachete în sudul Libanului, de unde mişcarea şiită Hezbollah lansează...

Economistul Eugen Rădulescu: Deficitul bugetar crește mult în prag de alegeri

Consilierul guvernatorului BNR atrage atenţia asupra derapajelor fiscale din anii electorali Eugen Rădulescu declară că, de anul viitor, deciziile luate în an electoral trebuie decontate. „De...

Lavrov recunoște că Putin a glumit cu susținerea Kamalei Harris la președinția SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o glumă atunci când a spus că Moscova o sprijină pe candidata democrată, Kamala Harris, în cursa pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă